Günümüzde kullanılan görsel iletişim araçlarına örnekler verecek olursak; kitaplar, süreli yayınlar, televizyon, afişler, broşürler, internet, cep telefonu en sık kullanılan araçlar olarak değerlendirilebilir.
Üç şekli vardır. 1.Görsel İletişim: Afişler, fotoğraflarla kurulan iletişim türü. 2.Yazılı ve Görsel İletişim: Gazeteler, dergiler ve broşürlerle yapılan iletişim. 3.Uzaktan Yapılan Sesli İletişim: Radyo, televizyon, sinema, telefon kanalıyla yapılan sesli ve görüntülü iletişim türüdür.
İletişim sürecindeki mesajları etkili bir şekilde iletmek için görsel unsurların kullanıldığı bir disiplindir. Metin, renk, şekil, grafik, fotoğraf, illüstrasyon gibi görsel unsurları kullanarak bilgiyi organize eder ve izleyicilere aktarır.
İlgili 37 soru bulundu
Görsel İletişim Araçları:
Günümüzde kullanılan görsel iletişim araçlarına örnekler verecek olursak; kitaplar, süreli yayınlar, televizyon, afişler, broşürler, internet, cep telefonu en sık kullanılan araçlar olarak değerlendirilebilir.
resimler, imgelerin insan üzerinde etkisine ilişkin şekil çizilerek yapılmış ilk görsel iletişim örnekleridir (Uçar, 2004: 17).
Görüntülerin temel alındığı ve görsel öğeler ile görme duyusunun işitme duyusu yerine geçerek, duyguların, düşüncelerin, bilgi ve tecrübelerin karşılıklı olarak iletildiği görsel iletişim, yaratıcı, yenilikçi ve analiz temellerine dayanan bilgi formlarıdır.
Özetle, Görsel İletişim Tasarımı bölümü, öğrencilere grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, animasyon, video prodüksiyonu ve interaktif medya üretimi gibi konularda beceriler kazandıran bir lisans programıdır.
En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
Yazılı İletişim (İş mektupları, raporlar, formlar, anketler, makaleler, kitaplar, yazılı notlar vb.) Sözlü İletişim (Konuşmalar, sunuşlar, mülakatlar, toplantılar, telefon görüşmeleri vb.) Beden Dili (Mimikler, jestler, ses tonu, duruş, kişiler arası mesafe, kıyafet, aksesuar, koku, mekan kullanımı vb.)
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Görsel iletişim kanalları ise; hem bireylere, hem toplumlara hem de profesyonel platformlara hitap edebilecek kadar geniş kapsamlıdır. Görsel iletişim kanallarından bazıları, kitaplar, dergiler, televizyonlar, reklam araçları gibi görme duyumuza hitap eden kanallardır.
Görsel algı ekleme iletişimi geliştirir ve yanlış anlamaları önler. Görsel iletişim sırasında katılımcılar daha konsantre, senkron ve kendilerinden beklenen/istenenleri olumlu algılamaya daha yatkındır.
Optik iletişim ya da optik telekomünikasyon, bilginin iletilmesi için ışığın kullanıldığı iletişim türüdür. Görsel olarak ya da elektronik aletler kullanılarak gerçekleştirilebilir.
Görüntü, merak uyandırıcı ve izleyenin dikkatini dağıtmamalıdır. Hiyerarşi, ardışıklık ve yakınlık ilkeleri gözetilmelidir. Reklamcılıkta ve tanıtım alanlarında yoğun olarak kullanılır. Görsel, reklamın başlığını, sloganını okuma isteğini duyurmalıdır.
Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı bölümü mezunu bireyler web tasarımcılığı, kültürel ve sanatsal etkinliklerin oluşturulmasında, medya kurumlarında ve reklam ajanslarında da iletişim uzmanı olarak görev yapabilmektedirler.
Hedef: Görsel iletişim tasarımı, mesajların etkili bir şekilde iletilmesini ister. İletişim amaçlarına göre tasarım yapar ve hedef kitlenin anlamasını sağlamak için görsel unsurları kullanır. Grafik tasarım ise daha spesifik olarak görsel mesajların yaratılması ve düzenlenmesiyle ilgilenir.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
Görsel Tasarımcı, prodüksiyon, reklam filmleri, video, yaratıcı metin, görüntüler, hareket ve ses gibi iletişim araçlarını gerek yeni medya, televizyon, bilgisayar, akıllı iletişim araçları ve mekanlar, arayüz/etkileşim tasarımı, basılı ürünler ve tüm iletişim mecraları üzerinde kullanır.
2) Görsel araçlar: Resimler, yazı levhaları, duvar resimleri, fotoğraf, slayt, film, kukla vb. 3) İşitsel-Görsel araçlar: Bilgisayar, televizyon, sesli filmler vb.
Dolayısıyla iletişimin temelde hangi yöntemle kurulduğuna göre sözlü ve sözsüz olarak ikiye ayrıldığı hatırlatılmalıdır. Bunun yanı sıra sözlü, sözsüz, yazılı ve görsel iletişimin ayrı olarak değerlendirildiği sınıflandırmalara da rastlanır.
Yazılı iletişim araçları (Gazete vb.)
Genellikle günlük yazılı iletişim araçlarına gazete; haftalık, onbeş günlük ve aylık basın ürünlerine de dergi denilmektedir. Bu araçlar, sadece bilgi/haber üretmekle kalmayıp, toplumun bilgilendirilmesi ve belli konularda eğitilmesi sorumluluğunu da taşırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri