Terazi bir cismin üstündeki yerçekimi etkisinden yararlanarak, cismin kütlesini belirlemek için kullanılan ölçüm cihazıdır.
Ağırlık ise, cisimlere etki eden yerçekimi kuvvetinin büyüklüğü anlamına gelir. Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık ise dinamometre ya da el kantarı ile ölçülür.
Terazi: Dengelenmiş kuvvetlerle kütle ölçümü yapmaya yarayan araç.
Baskül, bir nesnenin yer çekiminden kaynaklı olarak aşağıya doğru uyguladığı kuvveti ölçen cihazdır. Öyleyse “Tartı nedir?” diye soruyor olabilirsiniz. Temel olarak cisimlerin kütlesini ölçmeye yarar. Halk arasında terazi adıyla da bilinirler.
İlgili 21 soru bulundu
Madde 6- Kütle (ağırlık) temel birimi kilog- ram'dır ve kısaca (kg) ile gösterilir.
Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Dinamometre kuvvet veya ağırlık ölçmede kullanılan araçtır. Ağırlıkta bir kuvvet olduğu için ağırlığı da ölçer.Dinamometre içerisinde esnek yay bulunur. Ağırlık yerine cisim veya kuvvet bağlandığında yay esneme yapar.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Baskül, kütleye etki eden yer çekimi kuvvetini ölçen ve hayatın birçok alanında ihtiyaç duyulan aletlerden birisidir. Terazi ve baskül sıklıkla birbirine karıştırılan iki farklı alettir. Bu iki aletin görevleri ise tamamen farklıdır. Terazi kütle ölçümü yaparken, baskül ise ağırlık ölçümü yapmaktadır.
Dinamometre, cisimlerin kuvvetlerini ölçmede kullanılan ölçü aleti.
Kuvvetin birçok çeşidi olup, kuvveti ölçen aletlere ise dinamometre adı verilir. Dinamometre ya da Türkçe karşılığı ile ifade etmek gerekirse kuvvetölçer, en temel biçimiyle dönen bir parçaya uygulanan burma kuvvetini ölçen alettir.
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Okka (Osmanlıca اوقه), Osmanlı'da kullanılan, 1282 gram ve 400 dirheme eşit, eski bir ağırlık ölçü birimi. Kelimenin kökenin Latincede "on ikilik" anlamına gelen uncia'dır.
Wattmetre, doğru voltaj, alternatif voltaj, DC akım gücü, AC akım gücü ve watt cinsinden gücün hassas ölçümü için çok fonksiyonlu güç ölçerlerdir. AC güç ölçümü, maksimum 4000 watt aralığında gerçek bir değer olarak verilir.
Mikroskop ise, çok küçük nesnelerin görüntülenmesi ve ölçülmesi için kullanılan bir alettir. Bir mikro-ölçek örneğin, en hassas alet olarak kabul edilebilir çünkü mikronlar düzeyinde ölçüm yapabilir. Bununla birlikte, bir termometre, sıcaklık ölçümlerinde en hassas alet olarak kabul edilebilir.
Mikrometre, mikro boyuttaki yani çok küçük boyuttaki cisimlerin uzunluğunu ölçmek için kullanılan alettir. Mikrometrelerin yapısı oldukça hassastır, çok küçük nesnelerin milimetrik ölçümünü yaparken kesin ve doğru sonuçlar vermesi açısından son derece kullanışlıdır.
Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür.
Ağırlık, yer çekimi kuvveti demenin başka bir yoludur. Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
– yani cismin bulunduğu ortamın yerçekimine göre değişmez. – eşit kollu terazi ile ölçülür, genellikle m ile gösterilir ve metrik sistemde birimi kg 'dır. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir.
Bir cismin ağırlığı kutuplarda daha fazla ölçülürken ekvatorda daha az olarak ölçülür.
Kütle terazi yardımı ile ölçülebilen bir değer iken, ağırlık ise dinamometre yardımıyla ölçülmektedir. Ağırlık skaler büyüklük, kütle ise vektörel bir büyüklüktür. Dinamometre ağırlık ölçme amacıyla kullanılmaktadır. Ağırlık, birimi Newton (N), kütlenin ise birimi kilogram (kg) olarak karşımıza çıkmaktadır.
1 Gramın Kilogram ve Mililitre Karşılığı Kaçtır? 1 kg, 1000 gr'a eşit olur. Buradan hesaplanabileceği üzere 1 gr 0,001 kilograma eşittir. Kg ve gr dönüşümlerinde de dönüşüm cetvelinden yararlanarak işlemler kolayca tamamlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri