Turşunun “Olması“ için hava ile temas etmemesi gerekir. Açılan bir turşu da hava ile temas ederse daha çabuk bozulur. Bu nedenle uzmanlar turşu açıldıktan sonra 1 -2 ay içinde tüketilmesini önermektedir.
Kavanozun ağzı açıldıktan sonra turşu bozulabilir ama bu süreç diğer çabuk bozulan gıdalara göre daha yavaştır. Home Cook World'e göre, açılmış turşular, hava geçirmez bir kapta, üzerlerini tamamen kaplayacak kadar tuzlu suyla buzdolabında tutulursa, 3 ay rahatlıkla dayanabilir.
Turşunuzun üzerinde beyazlıklar oluştuysa tüketmeyin!
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.
Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır, serin ve güneş alamayan bir yerde her gün kavanoz çalkalanır. 1-2 hafta içinde turşunuz hazırdır. Turşu kavanozları açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Cam kavanozları ise kullanmadan önce mutlaka kaynatmalı, içinin kuru ve kokusuz olduğundan emin olup malzemeleri öyle aktarmalısınız. Yoksa turşunun içinde bakteriler üreyecektir. Aynı zamanda hızla bozulacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
konserve kapağı dışa doğru bombeliyse bozuktur demektir.ayrıca kavanoz veya kutu açılırken ses yapıp hava çıkarsa da yine bozuk demektir.ve tabi kokar ve köpürür.
6. 3-4 saat kavanozu ağzı yarı açık şekilde bekletin. (Kavanozdaki hava boşaldığı için su seviyesi düşecektir) Su seviyesi azalınca ağzı dolana kadar bir miktar daha tuzlu su ilave edin. 7. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp serin ve güneş alamayan bir yerde 15-20 gün bekleyin.
Turşu nasıl kurulur sorusu ile ilgili belki de en önemli detay bu. Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz.
Mümkünse turşu kurarken içine elma ve nohut ekleyin. Her ikisi de turşularınızın içerisinde oluşabilecek küf vs gibi sorunların önüne geçmede önemli bir yardımcı zira. Üzerine mutlaka bir ağırlık koyun. Ağzını çok sıkı kapatın ve sterilize edilmiş kavanozların içerisinde saklayın.
İki kez geri kapatır şekilde kavanoz kapağını çevirdikten sonra iki kez tık sesini duyacaksınız ve bu sayede kapağın kavanozun dişlerine doğru bir şekilde oturduğundan emin olabilirsiniz. Sonrasında kapatma yönünde yani saatin dönme yönünde çevirerek kapağı kapatabilirsiniz.
Küflü turşular insan sağlığına zararlı olabileceğinden kesinlikle tüketilmemelidir. Küflü Turşu yerseniz mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve diğer belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu belirtilerin ortaya çıkması halinde doktora başvurulması tavsiye edilir.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Pişkin, "Kapağı şişmiş ya da kapağı paslı konserveleri kesinlikle tüketmemelerini konservelerde renk değişimine uğramış kokusu değişmiş ürünleri tüketmemelerini ve bütün gıdaları uygun ısıda pişirildikten sonra tüketmesini tavsiye ediyoruz.
Turşunun içine koyduğunuz sebze ve meyveleri güzelce yıkadıktan sonra birkaç yerinden iğne yardımıyla delikler açmalısınız ki, içlerine turşu suyu girebilsin. Turşunuzu kurduğunuz kavanozun dibine bir avuç nohut ekleyerek fermantasyonu hızlandırabilirsiniz.
Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir. Bu durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu da onun bozulmasının nedenlerinden biridir. Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir.
Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir. Bu küfler bağışıklığı baskılanmış hastalarda mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Belirtiler başladığında hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak eksik sıvı-elektrolit dengesinin tamamlanması gerekmektedir.
Kavanozu açılmış olan ev yapımı turşular da, içerisinde bulunan meyve ve sebzelerin su içerisinde bulunması şartı ile, 3 ay daha tüketilebilir. Ev yapımı turşuların içerisindeki sirke miktarı ne kadar kaliteli ve doğal olursa, o kadar uzun süre saklanarak tüketilebilir.
Suyu azalınca, kapağına kadar üzerinde hava boşluğu kalmayacak şekilde yiyebileceğiniz ölçüde tuzlu su ilave edebilirsiniz. Turşu, uzun süre susuz kalırsa rengini, tadını ve özelliğini yitirir.
Eğer evinizde turşu kapatıyorsanız kavanoza yerleştirip kapağını kapattıktan sonra yarı açık bir şekilde ters çevirip birkaç saat bekleyin. Bu sayede içeride kalan küçük hava kabarcıklarının yeri dolacaktır. Ardından kavanozu ışık almayan bir dolaba koyabilirsiniz.
Turşu kavanozu açmak kimi zaman zorlayıcı olabilir. Kapak ister çok sıkı kapatılsın, ister yiyecekle yapışmış olsun, herhangi bir turşu kavanozu doğru tekniklerle açılabilir.
Belirlenen sürelerden erken açılması durumunda, turşunun lezzeti olmayacaktır. Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
Turşu Yaparken Şeker Konulmasının amacı turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlamaktır. Bunun için turşunuzun içerisine 2 ya da 3 adet küp şeker atabilirsiniz.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Öncelikle 1 litre suyu hazırlamalısınız. Bu su kaynamış su olmalıdır. Kaynamış suyun içerisine yarım su bardağı sirke katmalısınız. Daha sonra sırayla yarım limon suyu, 3 yemek kaşığı tuz (Bu tuz turşularda kullanılan tuz olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri