[1] konuşmamak, suskun kalmak.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir. Ağız Dil Vermemek Ne Demek? Kişinin konuşulması gereken anlarda dahi herhangi bir sebeple konuşmaması, ağız dil vermemek deyimiyle özetlenmektedir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Deyim. [1] İki kişinin birbirine pek yakın durup başkaları işitmeyecek biçimde konuşması.
Ağız birliği etmek deyiminin anlamı anlaşarak aynı düşünceye sahip olduğunu söylemek ya da konuşmak demektir.
İlgili 31 soru bulundu
bir konuda anlaşarak aynı biçimde konuşmak.
Bu grupta yer alan deyimler anlam bakımından birbirinin muadili olmakla birlikte bunları oluşturan leksikal öğeler bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Özbek Türkçesinde “gizlice anlaşmak” anlamına gelen bu deyimin Türkiye Türkçesindeki anlamsal karşılığı ağız birliği etmek deyimidir.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
Dudak bükmek, duyulan bir sözü ya da şahit olunan bir hareketi beğenmediğini belli edecek şekilde davranmak anlamına gelir. Beklenen etkiyi yaratmayan ve kişiyi hayal kırıklığına uğratan her durum ve olay için de aynı deyim kullanılır.
1. birini gereksiz sözlerle şaşırtmak. 2. ilgisiz sözler söyleyerek asıl konudan uzaklaştırmak.
"Ağzı kulaklarına varmak", bir kişinin çok mutlu veya memnun olduğu zamanlarda kullandığımız bir deyimdir. Bu ifade, kişinin yüz ifadesinin sevinçten dolayı genişlediğini, gülümsemenin kulaklara kadar ulaştığını mecazi olarak anlatır.
sırtı yere gelmemek sırtı yere gelmemek: Başarısızlığa uğramamak, yenilmemek, güçlü olmak.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
[1] konuşmamak, suskun kalmak.
Canı çekilmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) vücudun herhangi bir organının canlılığı azalır gibi olmak; 2) içi ezilmek.
İçi içine sığmamak, yaşanan bir olay ya da alınan bir haber sonrası çok fazla sevinmek ve mutlu olmak anlamına gelir. Bu deyimin ikinci anlamı ise heyecanlanmaktır. Bir şey için çok fazla sabırsızlandığını ve bir an önce gerçekleşmesini istediğini belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
Dudak ısırmak deyimi, herkesin kullanabileceği ve duyabileceği yaygın kullanılan bir deyimdir. Deyimler her ne kadar mecaz anlamlı olsa da dudak ısırmak deyimi fiziki olarak da gerçekleştirilebilecek nadir deyimler arasındadır. Dudak ısırmak deyimi iki ayrı anlamda kullanılabilir.
Bıyık Altından Gülmek Deyiminin Anlamı (TDK)
Kötü olan bir durumla ilgili olarak etrafındakilere belli etmeden eğlenmek, duruma gülmek ya da bu durumla dalga geçmek şeklinde açıklanabilir.
Ağzından girip burnundan çıkmak deyimi, birini sürekli konuşarak ve ikna edici gerekçeler öne sürerek kandırmak anlamına gelir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Ağzı olan konuşuyor DEYİMİ AÇIKLAMASI
'konuyla ilgisi olmayan, bilir bilmez herkesin söyleyecek sözü var' anlamında kullanılan bir söz.
Dilini yutmak deyiminin anlamı heyecan ya da sevinç, korku gibi duygular sırasında konuşamaz hale gelmek demektir. Dilini yutan kişiler o anda yaşadıkları duygu yüzünden kalırlar ve konuşmayı unuturlar.
Ağzı laf yapmak iyi konuşma, söz söyleme yeteneği, etkileme, ikna etme gibi anlamları içermektedir. Özellikle bu deyim kolay ve akıcı konuşan kişiler için kullanılır. Bir kişi karşısında bulunan kişi ya da toplulukları konuşarak kolay ve hemen etkileyebiliyor ise ağzı laf yapmak deyimi kullanılır.
"Baklayı Ağızdan Çıkarmak" deyimi, Türkçede bir kişinin gerçek düşüncelerini, hislerini veya sır gibi sakladığı bir bilgiyi açığa vurması, itiraf etmesi anlamına gelir.
Özenilen ve aşırı istenilen her şey için ''ağzının suyu aktı'' denilmektedir. Ağzının suyu akmak deyiminin yanında tercihe bağlı olarak parmaklarını yemek deyimi de kullanılmaktadır. - Mağazadaki deri elbiseyi görünce ağzının suyu aktı. - Ablamın yaptığı yemeğin kokusu yayılınca ağzımın suyu aktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri