Marmara Denizi'nde 100'ü aşkın, Karadeniz'de ise 60 kadar yabancı tür var.
Karadeniz'de küresel ısınma, bilinçsiz avlanma, kirlilik ve hidroelektrik santralleri nedeniyle kalkan, çupra, ıstakoz, karides ve kırlangıç gibi birçok türün yok olma noktasına geldiği bildirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.
Karadeniz'de bulunmaz. Akdeniz'de ve Ege denizinde 50 m derinliğe kadar çamurlu sığ sularda yaşar. Ağlar ve istakoz sepetleri ile avlanır.
Kalamar balıkları dünyanın pek çok yerinde bulunmakla beraber soğuk olmayan ve belli bir tuzluluktaki sularda yaşayabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi ve Karadeniz de yaşayabilen kalamar balığı ekonomik değeri yüksek olan deniz canlıları arasında gösterilmektedir.
Eti çok lezzetli ve yumuşak olduğu için ekonomik değeri de çok yüksek. 15–24 ay arasında yaşayabilen kokulu ahtapot Akdeniz'e has bir tür. Karadeniz ve Atlantik Okyanusu'nda bulunmuyor.
İlgili 42 soru bulundu
Vatandaşlar, yoğun ilgi gösterdikleri köpek balığıyla fotoğraf çektirdi. Karadeniz'de Trabzonlu balıkçılar tarafından yakalanan 2 metre 40 santim uzunluğunda ve 220 kilo ağırlığındaki köpek balığı, Erzurum'un Yakutiye ilçesine getirilerek bir balıkçı dükkanının önünde sergilendi.
Halen Karadeniz'de barbun, çaça, hamsi, iskorpit, isparoz, sarı kuyruk istavrit, karagöz istavrit, kalkan, kaya balığı, kefal, levrek, lüfer, palamut, tirsi, tekir, vatoz, sardalya ve zargana olmak üzere 19 tür balığın avlandığını kaydeden Yrd. Doç. Dr.
Her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen (buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk) ürünlerin yetişmesini önlemiştir.
Karadeniz'in üç halkı: Lazlar, Rumlar ve Türklerin Karadeniz'deki hayatları.
Ancak pırıl pırıl suyu, mavi bayraklı plajları ve toplamda 1700 kilometre sahil şeridi ile Karadeniz bölgesi önemli plajlara sahip. Yaz aylarında Ege ve Akdeniz sıcağından hoşlanmayan kişiler ya da yeni bir yerlere gitmek isteyenler için Karadeniz mutlaka uğranması gereken yerlerin başında geliyor.
Karadeniz; kuzeyi Ukrayna, kuzey-doğusu Rusya Federasyonu, doğusu Gürcistan, güneyi Türkiye, batısı Bulgaristan ve Romanya ile çevrili bir iç denizdir (Şekil 1).
Batı Karadeniz bölgesi Akçakoca açıklarında balıkçılar 1 metre uzunluğunda yılan balığı yakaladı.Balıkçı tezgahına konulup tanesi 15 TL'den satışa sunulan Yılan balığı, şiş yapılıp yenmesini tavsiye ettiler.
Doğu Karadeniz bölgesinde demersal olarak yaşayan başlıca kemikli balıklar; mezgit, kalkan, barbunya, dil, pisi, izmarit, kaya balıkları, kırlangıç, horozbina, gelincik, iskorpit, kurbağa balığı, kıkırdaklı balıklar; mersin balıkları, köpekbalığı, vatoz, tırpana ve diğer deniz canlıları ise denizatı, deniziğnesi ve ...
Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında genellikle Kızıldeniz'de görülen ve dünyanın en zehirli deniz canlısı olan Aslan Balığı Kuşadası'nda balıkçılar tarafından yakalandı. Balığın Süveyş Kanalını geçerek geldiği belirtildi.
Kuzey Amerika sahilerinde, Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz'de yaşar.
Katil Köpekbalığı büyük beyaz köpek balığıdır. Lamnidae familyasına ait olan bu köpek balığı, aynı zamanda en saldırgan ve güçlü köpek balığı türleri içerisinde yer alır.
Türkiye'nin kıyısı olan denizlerde yaşayan köpek balıklarının insanlar için tehlike oluşturmadığını anlatan Prof. Dr. Karakulak, "Bizim denizlerimizdeki köpek balıkları insanlara saldıran türler değiller.
Trabzon'a giden balıklar arasında Karadeniz'de artık hiç görülmeyen kılıç balığı, halin en çok ilgiyi gören balık türü oldu. Kilosu 80-100 lira arasında satılan kılıç balığının Ege Denizi'nde avlandığı ve İstanbul'dan satış için Trabzon'a getirildiği belirtildi.
Karadeniz'de palamut yerini hamsiye bıraktı
KARADENİZ'de, av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle 'Vira bismillah' diyen ve denize açılan balıkçıların ağları, palamudun ardından hamsiyle doluyor. Rize'de hamsinin kilosu, iriliğine göre 20- 60 liradan satılıyor.
Genellikle Akdeniz ve Ege denizinde bolca görülen orkinos balıkları Karadeniz'de de kendini göstermeye başladı. Sinop açıklarında Kolon Balıkçılık tekneleri tarafından kiloları 35 ile 120 kilo arasında değişen yaklaşık 200 tane orkinos balığı avlandı.
Ülkemizde yaşam süren karasal yılan türleri arasında, en nemli yerde yaşayan zehirli yılan türüdür. Ülkemizde bu türe özellikle Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Artvin ve Rize bölgelerinde rastlanmaktadır.
Deniz iğnesigiller familyasındadır. Türkiye de Marmara, Akdeniz, Ege hatta Karadeniz de bile görülür.
Deniz yılanı, hayatlarının tamamını veya çoğunu denizde geçiren elapidae ailesine dahil zehirli yılanlardır. Karasal atadan evrimleşmiş olmalarına rağmen, çoğu geniş ölçüde tamamen akuatik yaşama adapte olmuş ve hatta karada hareket edebilme yeteneğini tamamen kaybetmişlerdir.
Karadeniz (Bulgarca: Черно море (Çerno more); Rumence: Marea Neagră; Rusça: Чёрное море (Çyornoye more); Ukraynaca: Чорне море (Çorne more); Gürcüce: შავი ზღვა (Şavi Zğva); Abhazca: Амшын Еиқәа (Amşın Eyk'wa); Lazca/Megrelce: უჩა ზუღა (Uça Zuğa); Çerkesçe: Хы ФӀыцӀэ, Ахын), güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası ...
Karadeniz'in derinliklerinde de çok ciddi miktarda hidrojen sülfür bulunmaktadır. Bu gaz çok zehirlidir ve çok kötü bir kokusu vardır. Karadeniz'in en önemli özelliklerinden biri, derinliklerinde oksijen bulunmamasıdır. Bu durum Karadeniz'in derinliklerinde zehir oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri