Ağız içindeki aftın iyileşme sürecini hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için tuzlu su gargarası yapmak faydalı olabilir. Aloe vera jeli veya propolis içeren merhemler, aft bölgesine uygulanarak anti-inflamatuar ve yatıştırıcı etkiler sağlanabilir.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Ağızda ortaya çıkan lezyonlar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonatın iltihapları azaltmaktaki etkisi ile hem yara iyileşir hem de ağrı diner. Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir.
American Dental Association'a (ADA) göre, ağız içi yarası genellikle bir ila iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Damak Yarasının tedavisi için gargara sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Gargara tuzlu su, sirke ya da karbonat ile yapılabilir. Bunun dışında yoğurt da damak yaraları için önerilmektedir. Buz ise yaranın ağrısını azaltmak ve ağrılı bölgeyi uyuşturmak için iyi bir çözüm olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir. Genetik nedenler ağız yaralarının nedeni arasındadır. Vücuttaki hormonal değişiklikler ağız yaralarına neden olabilmektedir. Ağız yaraları aşırı strese bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Ağız yaralarıyla birlikte gelen pamukçuğu geçirmek için karbonata başvurabilirsin. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yaparak iyileşmeyi hızlandırabilirsin. Tuzlu su ve soğuk su gargarası da ağız yaralarında başvurulan yöntemlerden. Eğer ağzında yara varsa sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durmalısın.
Elma Sirkesi: Ağız içindeki yaralar için elma sirkesi kullanımı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Az miktarda elma sirkesi ile az miktarda suyu karıştırıp kulak çubuğu ile ağız içindeki yara olan bölgeye hafifçe uygulamanız gerekmektedir. Böylece ağızdaki yaralardan kurtulabilirsiniz.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
Özellikle ağız ve diş sağlığı için kullanımı oldukça yaygındır. Karanfil yağı veya suyu, diş eti iltihapları, diş çürükleri, ağız yaraları gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir.
Protefix® yara ve koruma jeli diş sağlığı açısından özellikle önerilmektedir, çünkü uygulama sayesinde sık bilinen yan etkiler oluşmamaktadır: Doğal ağız örtüsünü bozmaz. Ağrıyı dindirir, yara iyileşmesine yardımcı olur.
Ağız içi hijyen sağlanmadığında dişlerde plak oluşur. Plaklar ise tartar oluşumuna sebep olur. Tartarın diş eti iltihabına yol açması şu şekilde olur: Dişlerde plak oluşumu: Plak, ağızda bulunan bakterilerin gıdalardaki nişasta ve şeker gibi maddelerle etkileşime girmesi sonucu oluşan yapışkan bir filmdir.
Oluşan bu şişlik, en fazla 5 gün sürmelidir. Diş şişmesi yaşandığı takdirde yapılması gereken en etkili çözüm dişleri düzenli ve sık sık fırçalamaktır. Ayrıca her diş fırçalama işleminin ardından, iltihap tamamen geçene kadar uygulanacak olan ağız gargarası, diş eti şişmesini oldukça rahatlatacaktır.
Ağız içinde, dudak, dil ya da damakta 10 günden uzun süren, normal olmadığını düşündüğünüz renk değişimi ya da kitlelerle ilgili kulak burun boğaz doktoruna muayene olmanızı öneririz.
Aloe vera, aftların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bitkiden gelen jeli doğrudan aftın üzerine uygulayın ya da aloe vera suyu için. Aloe vera çatlamış dudaklar ve uçuk gibi diğer oral rahatsızlıkları da tedavi edebilir.
Antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal etki gösteren sarı kantaron bitkisi yaraların iyileşmesi amacıyla gargara olarak kullanılabilir, [8]
Bunun yanında ağız yarası sumak ile de tedavi edilebilir. Sumak kaynatıldıktan sonra soğutulup gargara yapıldığında iyileşme süreci hızlanacaktır. Ağız yarasına iyi gelen şeyler arasında doktorun önereceği kremler de vardır.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Ağrı ve sancı gibi etkisi bulunan iltihap, elma sirkesi yapısında bulunan mineraller ile hafifletilebilir.
Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder. Durulama suyunda kullanılan kekik suyu saç derisindeki kepek, pullanma ve kuruluk sorunlarına iyi gelir.
Karbonat: Antibakteriyel özelliği ve yaralar üzerindeki iyileştirici etkisi nedeniyle karbonat, ağız yaralarının iyileştirilmesi için sıklıkla tercih edilen evde bakım yöntemlerinden bir tanesidir. 1 çay kaşığı kadar karbonatı az miktarda su ile karıştırarak hazırladığınız bu su ile gargara yapabilirsiniz.
Bu yaralar, ağız mukozasında meydana gelen küçük yaralanmalar, ülserler veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Ağız içi yaralarının en yaygın nedenleri arasında yetersiz beslenme, stres, bağışıklık sistemi sorunları, hormonal değişiklikler ve bazen sadece ağız içindeki dokuların sürtünmesi yer alır.
Damak yarası, ağız içindeki damak bölgesinde ortaya çıkan yaralardır. Bu yaralar, ağız mukozasının tahriş olması, enfeksiyonlar, travmalar veya diğer sağlık sorunları nedeniyle meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri