Ağız hijyenini sağlamak amaçlı bir çok yöntem vardır. Bu yöntemler, diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, ağzı bakım suyuyla gargara yapmak belli başlı yöntemler olarak sıralayabiliriz. Temizlenmiş bir ağızda ağız kokusu ortadan kalkar, diş eti kanaması görülmez, diş çürükleri azalır ya da kontrol edilebilir hale gelir.
Bu noktada florür içeren bir diş macunu kullanılması önerilir. Her florür tipi diş minesini asit saldırılarına karşı daha güçlü ve dirençli hale getirmeye yardımcı olurken, kalay florür içeren diş macunu çürümeye ve diş eti iltihabına neden olan bakterileri de öldürür.
1 su bardağı suyun içine 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Suyu az miktarda ağız içine alın ve çalkalama işlemine geçin. Çalkalamadan sonra kirli suyu tükürün. Birkaç uygulama sonrasında nefesinizin ferahladığını ve dişlerinizin beyazladığını fark edeceksiniz.
Sağlıklı bir gülüş için her gün iyi bir ağız hijyeni rutini uygulamanız gerekir. Yemeklerden sonra fırçalamak, gargara kullanmak ve günde en az bir kez diş ipi kullanmak bakterilerin ağzınızda üremesine ve diş çürümelerine yol açmasına engel olur.
Ağza tazyikli su verilir ve diş aralarının temizliği sağlanır. Dişleri düzenli olarak fırçalayan kişiler için ağız duşunu ortalama haftada 1 ya da 2 kere yapmak yeterli olacaktır. Bütün bakım aşamalarından sonra kişi ağzını ağız çalkalama suyu ile çalkalar. Bu şekilde nefes tazeliği korunmuş olur.
İlgili 45 soru bulundu
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır. Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın. Her altı ayda bir olacak şekilde kontroller ve temizlik için diş hekiminize görünün.
Ağız ve dişler:
Hastanın bilinci açıksa, en iyi ağız bakımı diş fırçalama oluyor. Bilinci kapalı hastalarda ise ağız içindeki salgılar, 2-8 saatte bir ya aspire edilerek ya da ağız bakım çubukları kullanılarak temizlenmeli. Dudakların kuruma ve çatlamaya karşı vazelin ya da kremle nemlendirilmesi öneriliyor.
Karbonat
Temizlik alanında sıkça kullanılan karbonat bu kez dil temizliği için de yanınızda olmaya hazır! Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın.
Henüz su içmeden, bir şeyler yemeden, sabah uyanır uyanmaz dil temizliği yapmak bakterilerin vücuda girmesini önlemeye yardımcı olur. Temizleyici aparat, fırça veya kaşıkla dil arkadan öne doğru sürüntü alınarak temizlenir.
Sirke ile el ve oda spreyi hazırlayarak tüm mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili bir dezenfektan yapmış olacaksınız. 250 ml elma ya da beyaz sirkeye eşit oranda soğuk su ve on damla kadar bergamot ya da lavanta esansını sprey şişesiyle, her gün bulunduğunuz ortama günde üç kez uygulamanız yeterli olur.
Tuzlu su, bazı bakterileri öldürebilir; ancak hepsini tümüyle yok etmez. Ayrıca tuz çözeltileri, bakterilerin; diş etlerinin, dişlerin ve boğazın yüzeyine yaklaşmasına yardımcı olur ve tuzlu su gargaraları ile tükürme sonucu ağızdan kolayca atılabilir.
Soğuk kompres yapın: Soğuk kompres, diş etlerindeki şişliği hafifletmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Buzlu bir torbayı sarın ve şişen bölgeye 20 dakika kadar uygulayın. Aspirin veya ibuprofen alın: Aspirin veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler, diş etlerindeki ağrıyı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilir.
Tuz ve su ile gargara: En yaygın olarak bilinen ve yapımı kolay olan gargaradır. Yapılışı: Ilık suya 2 çay kaşığı tuzu ekleyin ve çözününceye kadar karıştırın. Oluşan karışımı gargara yapın. Tarçın ve karanfil ile gargara: Ağızdaki bakterileri temizler ve ağızda hoş bir koku bırakır.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Yeşil çayda bulunan polifenol, ağız kokusuna neden olan sülfür üreten, ağzınızın içindeki zararlı bakterileri öldürecektir. Güçlü bir antiseptik olan nane, bakterileri temizler ve ağız hijyeni sağlar. 2 tatlı kaşığı kuru nane 15 dakika suda kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak içilir.
Diş fırçası üzerine bir damla çay ağacı yağı dökün ve bu şekilde dişlerinizi fırçalayın. Kısa süre içinde nefesinizin daha ferah ve temiz geldiğini hissedebilirsiniz.
GÜNDE 2 KEZ LISTERINE® TOTAL CARE DİŞ ETİ KORUMASI HAFİF TAT KULLANARAK AĞIZ BAKIM RUTİNİNİZİ GELİŞTİRİN. 6 ETKİSİ SAYESİNDE KOMPLE AĞIZ SAĞLIĞI İÇİN KORUMA SAĞLADIĞI VE TEMİZLEDİĞİ KLİNİK OLARAK KANITLANMIŞTIR : Diş eti çizgisinin altında etkili olur. Çürüklere karşı korur.
Sonuç: Uzun süreli gargara kullanımı dişlerde renklenmelere sebep olabilir.
Diş eti iltihaplanmasına karşı tuzlu suyla gargara yapmak eskiden beri bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su karışımını ağızda yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yaparak, ardından tuzlu suyu tükürüp ağız durulanarak uygulanır.
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Sigara, alkol tüketimi, kötü ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir. Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Saraçoğlu, formülle ağız kokusunun 5-6 saat yok olacağını söyledi. Adaçayı kürü ağız kokusunu gideriyor. Yaklaşık bir bardak suda bir tutam adaçayı yani 4-5 gram ada çayı 10 dakika süre ile demlenerek hazırlanıyor. Ada çayını gargara yaptıktan sonra 4-5 yaprak maydanoz çiğneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri