Sistofiks kateter uygulaması yoğun bakımda özellikle yaşlı ve büyük prostat nedeniyle
Sistofiks kateter uygulaması yoğun bakımda özellikle yaşlı ve büyük prostat nedeniyle idrar sondası takılamayan has- talarda ürologlar tarafından uygulanan işlemdir.
Foley kateteri (kalıcı idrar sondası), uç kısmoında steril su ile şişirilmiş bir balonu vardır ve bu sayede geri çıkması önlenir. Genellikle silikon kauçuktan veya doğal kauçuktan yapılırlar. Aralıklı kateter/Robinson kateteri, her kullanımdan sonra çıkarılan esnek bir kateterdir.
İlgili 40 soru bulundu
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
İdrar sondası takma işlemi hastaya uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hekim veya hemşire tarafından takılmalıdır. Sondanın amacı, mesaneye sonda hortumunun yerleştirilerek mesanede biriken idrarın boşaltılmasını sağlamaktır.
Lateks sondalar 15 günde, silikon sondalar/ foley sonda diye bilinen) 1 ayda bir değiştirilmelidir.
Çoğunlukla idrar yapamama durumu ve yatağa bağlı kalınan felç gibi rahatsızlıklarda sonda işlemine başvurulur. Küçük ve kanama riski bulunmayan bir cerrahi müdahale olarak bilinen sonda takma, hemşireler tarafından uygulanır.
Sonda dışkı ile kirlenmişse, önce nemli bir bezle kirler uzaklaştırılmalı, arkasından alkol, baticon gibi dezenfektanlarla silinmelidir. Sonda kirlenmemişse bile günlük olarak bu bakımı yapmak enfeksiyon riskini azaltacaktır.
Sonda, idrar kanalı dar olan, ameliyat sonrası ayağa kalkmakta sorun yaşayan veya yatağa bağımlı hastalarda uygulanabilen bir yöntemdir. Erkeklere sonda penis içinden takılır. Bu esnada penisin dikleşmesi istenir ve penis açıklığı sterilize edilir.
Üroloji doktoru alttan muayene eder mi? Fiziki muayenede genel olarak en üstten en alta doğru bir değerlendirme yapılır. Böbreklerin fizik muayenesinde ise, oturur pozisyonda kişinin sırt kısmı tamamen açılır ve sırt kısmına inspeksiyon uygulanır.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Tıp: Sonda, tedavi altında bulunan vücuda araştırma ya da sıvı nakletmek amacıyla sokulan boru. (Endoskopi vb.) Astronomi: Uzay sondası, uzayda bilimsel keşif amacıyla görev yapan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği görev.
4.1.Aspirasyon aseptik tekniğe uygun olarak yapılır. 4.2.Aspirasyon işleminde sonda, 15-20 saniyeden fazla içeride kalmamalıdır. 4.3.İki uygulama arası 20-30 saniye olmalıdır.
Operasyon sonrasında kanlı idrar rengi düzelmeye başladığında sonda çıkarılır. Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarda sürekli idrar var hissi vardır. Bu duruma alışmaları gerekir.
Özellikle hijyenik olmayan havuzlar, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. İdrar yollarına yapılan müdahaleler de (operasyon, sonda takılması) başka bir enfeksiyon nedenidir. Ayrıca kötü hijyen alışkanlıkları ve enfekte cinsel partner de enfeksiyonlara yol açabilir.
Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Lavmanların birçok kullanım alanı vardır. Hastanede yapılacak olan cerrahi işlemler veya tedavi yöntemleri öncesinde uygulanacak olan lavmanın sağlık çalışanları tarafından yapılması gerekir. Ancak kabızlık tedavisinde kullanılan lavmanın doğru prosedürlerini izleyerek evde de uygulayabilirsiniz.
Sonda ne zaman çıkar? Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır.
Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir.
Sonda seçimi
Sondalar Fransız gösterge çizelgesine göre 8–30 Fr arasında numaralandırılır. Numaralar ikişer ikişer artar. Her hastaya uygun ölçüde sonda takılmalıdır. Kullanılacak sondanın ölçüsü yaşa, cinsiyete ve uygulama amacına göre değişebilir.
Bu nedenle fizyolojik temel gereksinim olan bir alanda ihtiyaç duyulan bakımın hizmet sunumunda ayrım yapılması söz konusu değildir. Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
Endoskopik olarak bıçakla kesmekten farklı olarak dilatasyonda bir sonda idrar kanalından darlık bölgesinden geçirilir ve darlık yırtılarak genişletilir. Kısmi bir iyileşme sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri