Zira fırçaladığınız halde hala ağız kokunuz varsa bunun nedeni önemli bir hastalık olabilir. Ağız kokusunun nedeni sindirim sistemiyle alakalı da olabilir. Bu durum daha çok mideden çıkan gaz sonrası ortaya çıkar.
Mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür.
Mideden Gelen Ağız Kokusu: Genellikle sindirim sisteminin gerektiği gibi çalışmamasına bağlıdır. Sindirimi düzenleyen çiğ sebzeler aynı zamanda gaz oluşumunu engeller. Ek olarak daha fazla tükürük oluşmasını sağlayarak diş ve dildeki kötü kokuya yol açan bakterilerin temizlenmesini sağlarlar.
Ağız kokusunun sebebi “Reflü olabilir…
Reflü hastalarında, mide içindeki sıvıların yemek borusuna geçmesiyle, mide içeriğinin kokusu nefeste hissedilir.
Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sigara, alkol tüketimi, kötü ağız ve diş hijyeni de ağız kokunu oluşturabilir. Sinüzit, karaciğer enfeksiyonu, zatürre, bronşit, bronşiolit, bademcik enfeksiyonları, postnazal akıntı, şeker hastalığı, laktoz (sütteki şeker) intoleransı, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Ağız ve nefes kokusuna neden olan etken sindirim sistemi organları olan yemek borusu, mide ve bağırsaklardaki enfeksiyon ya da rahatsızlıklardan kaynaklanıyorsa böyle bir durumda gastroentroloji polikliniğine başvurmak gerekiyor.
Ağız kokusu şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuracak bireyler, ağız ve diş sağlığı bölümüne gidebilirler.
Bunun dışında mide mikrobu olan hastalarda yine ağız kokusu sık gördüğümüz bulgulardan biridir. Ve rahatsız edici bir ağız kokusu vardır.
Ağız kokusuna hangi bölüm bakar? Ağız kokusu şikâyeti yaşayanlar ilk olarak ağız ve diş sağlığı bölümüne başvurulmalıdır. Diş doktorunun muayenesi sonrası uygun görülürse dahiliye uzmanına yönlendirilebilir.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
Bir kere öpüşmeden önce ağzınızın kötü kokmadığından emin olmalısınız. Ağız kokunuz olduğunu düşünüyorsanız ağzınıza meyveli ya da naneli bir sakız ya da şeker atarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
Ağız Kokusuna Doğal Çözüm Yolları
Dönem dönem karbonat, limon ve tuzla gargara yapıp ağzınızın tamamen temizlendiğinden emin olun, Kokulu besinlerin tüketimini azaltın ya da ardından nane ve karanfil gibi koku azaltıcı şeyleri tercih edin, Sigara ve alkol kullandıktan sonra ağzınıza bir karanfil atın.
A ve B12 vitamin ve çinko yetersizliği de ağız kokusu neden olabilir.
Tüp mide ameliyatı sonrası oluşabilen ağız kokusu için, dişlerin düzenli fırçalanması, mide koruyucu ilacın düzenli olarak her sabah alınması, akşam yatarken Gaviscon şurup 1 ölçek alınması faydalı olabilir. Tüp mide ameliyatı sonrası dişlerin yanında dilin de fırçalanması kokuyu en aza indirecektir.
Ağız kokusu genetik midir? Hayır fakat bazı genetik hastalıklar ağız kokusuna sebep olabilirler. İshal ağız kokusu yapar mı? İshal tek başına ağız kokusu sebebi değildir ancak kronik ishal, ağız kokusuna sebep olabilecek başka bir hastalığın semptomu olabilir.
Sinüzit, tonsilit gibi burun-boğaz enfeksiyonları, solunum yolu tümörleri, bademcik taşları ve geniz akıntısı ağız kokusuna yol açabiliyor. Ağız kokusu, sindirim kanalı kaynaklı da olabiliyor. Sindirim kanalının herhangi bir yerindeki aromatik gaz, ağız yoluyla atılıyor.
Sindirim siteminden kaynaklanan bağırsak rahatsızlıkları da ağız kokusuna sebep olabilir.
Ağız kokusu ciddi rahatsızlıkların da belirtisi olabileceği için vakit kaybetmeden gerçek nedeni bulmak gerekmektedir. Bir şey yenmesi ya da içilmesinden kaynaklı olan ağız kokusu aslında temelde geçicidir. Kişi dişlerini fırçalar ve ağız temizliğini yaparsa bu kokular belli bir süreden sonra kendiliğinden geçer.
Ağız kokusu elma sirkesi ile de yok edilebilir. Bir bardak su ve bir kaşık sirke ile karışım hazırlayın ve için. Gün içinde bir fincan yeterli olacaktır. Hem midede hem de ağız içinde oluşan bakterileri elma sirkesi ile temizleyebilirsiniz.
Ağız kokusunun en yaygın sebebi kötü yönetilen ağız hijyenidir. Günlük olarak fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin diş temizliği uygulanmadığında bakteriler ağzı istila ederek kontrolsüz bir biçimde çoğalmaya başlamaktadır. Bu durum yoğun ağız kokusuna, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir.
Kronik Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu bir hastalıktan kaynaklı ise bu hastalığın tedavisi yada ağız hijyeninden kaynaklı ise gerekenlerin yapılması sonucunda tedavi edilebilir. Eğer doğru tanı konulursa yüzde doksan oranında ağız kokuları tedavi edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri