Sonuç olarak bademcik taşları boğazın arkasında bulunan bademciklerin üzerinde oluşmuş küçük sert taşlardır. Çoğunlukla büyük sağlık sorunlarına yol açmazlar. En büyük belirtisi kişiyi ve çevresini rahatsız eden ağız kokusudur. Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler.
Bademcik Taşı Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? Tuzlu su ile gargara yapılması en bilindik yöntemler arasındadır. Kokunun giderilmesi için hekim kontrollünde gargara şeklinde bazı ilaçlar da kullanılabilir.
Bademcik taşı temizlemenin en etkili yollardan biri, tuzlu su ile sert şekilde gargara yapmaktır. Büyük bademcik taşları ise rahatsızlık vermeleri halinde cerrahi girişimle çıkarılabilir. Taşların büyük olmaları, ağrı yapmaları, tekrar eden bademcik enfeksiyonlarına neden olmaları cerrahi girişim ihtimalini artırır.
Sert olmayan taşlar gargaralarla, kişinin kendi bademciğine parmakla masaj yapmasıyla çıkartılabilir. Sürekli oluşan, sert, büyük bademcik taşlarının kesin tedavisi için de bademcikler ya ameliyatla alınır ya da taşın oluştuğu kısımlar koblatör veya laser gibi yöntemlerle tedavi edilir (kriptopliz-tonsillotomi).
Bademcik taşı yutulursa ne olur? Bademcik taşlarının yutulması genellikle zararsızdır ve genellikle sindirim sistemi tarafından güvenli bir şekilde işlenir. Küçük bademcik taşları yutulduğunda genellikle rahatsızlık veya ciddi sağlık sorunlarına yol açmazlar.
İlgili 21 soru bulundu
Bademcik taşlarınız varsa bunların genellikle tedavi gerektirmediği konusunda içinizi ferah tutun. Uygun diş hijyeni uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve tütün ürünlerinden kaçınmak gibi basit adımlarla bademcik taşı oluşma ihtimalini en aza indirebilirsiniz.
Bademcik iltihabı, vücudun bademcik enfeksiyonuna karşı verdiği tepkidir. Bu nedenle, bademcik iltihabı bulaşıcı değildir.
Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Önüne Geçer
Songu, “Tuzlu suyla yapılacak gargara aynı zamanda yeni oluşacak bademcik taşlarının oluşmasını engeller. Hastalarda sık sık bademcik iltihabı ve bademcik taşı oluşuyor, boğaz ağrısı, öksürük, yutkunma zorluğu yaşayan hastanın bademciklerinin alınması gerekebilir.
Gargara: Tuzlu su ile kuvvetlice yapılan gargara; bademcik taşının neden olduğu rahatsızlığın hafifletilmesini ve taşın atılmasını sağlar. Bunların yanı sıra tuzlu su, ağız kimyasının değişmesine neden olduğundan kötü kokunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
Hastalar genelde tuzlu su gargarası ile evde bademcik taşlarından kurtulabilirler. Bademcik taşları evde çıkmazsa veya çok büyükse doktora başvurulmalıdır.
Tonsillolith (Bademcik Taşı) Tanısı Nasıl Konur? Bademcik taşı Kulak burun Boğaz hekimi tarafından yapılan muayenede kolay tespit edilebilmektedir ve özellikli bir tetkik veya tahlil yapılmasına gerek yoktur.
Bademcikler asla atlanmamalı. Başka sebep bulunamayan hastalarda tonsillektomi ile ağız kokusunun (halitozis) tedavisinde başarı oranı %80-%100 olarak bildirilmiş. Bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da halitozis tedavisinde etkilidir.
Bademcik taşının çıkarılması için tıbbi prosedürler şunları içerir: Antibiyotikler: Oral bakteriler bademcik taşlarının büyümesine katkıda bulunur ve hatta enfeksiyona yol açabilir. Tıp uzmanınız, bakteri gelişimini sınırlamaya yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir.
Sinüzit, tonsilit gibi burun-boğaz enfeksiyonları, solunum yolu tümörleri, bademcik taşları ve geniz akıntısı ağız kokusuna yol açabiliyor. Ağız kokusu, sindirim kanalı kaynaklı da olabiliyor. Sindirim kanalının herhangi bir yerindeki aromatik gaz, ağız yoluyla atılıyor.
Geniz eti (eğer varsa) ve bademciklerin yapısında doğal olarak bulunan çukurlara (kript) gıda artıkları, ölü hücreler vb maddelerin dolması ve üzerinde bakteri çoğalması sonucu oluşur. Kirli beyaz, ezilebilir, kötü tatlı ve kötü kokulu, peynir kıvamında bir maddedir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Bademcik iltihabı genellikle viral veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklı meydana gelir. Buna neden olan başlıca bakteri A grubu streptokok bakterileridir. Bulaşıcı bir hastalık olan tonsilit, yakın temas sonucu damlacıkların kişiden kişiye geçmesi sonucunda oluşur.
Günde iki kez, en az iki dakika olacak şekilde fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın. Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır. Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın.
Üst solunum yolu hastalıklarından sinüzit, farenjit, kronik tonsillit, burun tıkanıklıkları veya solunum yolunda ortaya çıkan tümörler ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Bademcik taşlarının uzun vadeli ve tekrarlayan bir sorun haline gelmesi, sıklıkla bademcik enfeksiyonlarının görülmesi halinde bademciklerin alınması gerekebilir. Bu işlem tonsillektomi olarak adlandırılır.
Tonsillit, genellikle virüsler veya bakteriler nedeniyle meydana gelir. Bu durum, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, baş ağrısı, boğazda kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Ayrıca, hastada genellikle bademciklerin üzerinde beyaz veya sarı lekelerin oluştuğu görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri