Nefeste amonyak gibi bir koku oluşması halinde bu durum böbrek hastalıkları nedeniyle meydana gelebilir. Mideden gelen ağız kokusunun temelinde GÖRH veya reflü, böbrek hastalıkları, ülser, midede H.pylori bakterisinin varlığı gibi nedenleri yer alabilir.
Nefes kokusu nedir? Midede yer alan h.pylori gastriti, besinlerde bulunan protein ve bakteriler tarafından parçalanır. Bunun sonucunda amonyak gözlemlenir. Kan gazı biçiminde nefese geçen ve nefes alışverişi ile dışarıya atılan amonyak, nefes kokusuna yol açar.
Şeker seviyesinin yüksek olması ağızdan aseton kokusunun alınması neden olur. Bu nedenle şeker hastalığının erken tanısında dişhekimi muayenesi önemli bir yer tutar. Diğer taraftan bazı diğer metabolik sorunlar akciğerlerden gelen nefesi etkileyerek kokuya neden olabilirler.
Oda sıcaklığında, amonyak keskin ve boğucu bir kokuya sahip renksiz, oldukça tahriş edici bir gazdır. Genellikle varlığı hakkında yeterli sinyali verir; ancak koku alma yorgunluğu oluşturabilir. Saf halde susuz amonyak olarak bilinir ve nemi kolayca emer.
İlgili 31 soru bulundu
Amonyak solunması nazofaringeal ve trakeal yanıklara, bronşiyolar ve alveolar ödemlere ve solunum sıkıntısı veya yetmezliğine neden olan hava yolu tahribatına neden olabilir. Amonyağın koku eşiği, akut olarak varlığına ilişkin yeterli uyarı sağlamak için yeterince düşüktür (koku eşiği = 5 ppm; OSHA PEL = 50 ppm).
Amonyak insanlar için zehirli bir gazdır. Suya karıştığında ise balıklar ve amfibiler gibi suda yaşayan organizmalar için çok zehirlidir, bu nedenle çevre için tehlikeli bir madde olarak kabul edilir.
Uzamış açlık: Uzun süreli açlık sonrasında vücudun yağ dokularını kullanırken keton cisimleri adı verilen maddelerin üretimi arttığından buna bağlı kötü ağız kokusu ortaya çıkabilir.
Nefes kokusuna akciğer, mide ya da kronik kabızlık gibi bağırsak problemleri neden olabilir.
Diyabetin ağız içi belirtilerinden özellikle en önemlileri dişte sallantı, diş etinde kanama, şişme, apse, iltihap akması ve ağız kokusudur. Özellikle belirtmek gerekirse, diyabete özgü bir ağız kokusu vardır.
A, B vitamini eksikliği, demir eksikliği, yaşlılık, hastanın çok kilo kaybettiği diyetler de ağız kokusuna yol açabiliyor.
Ağız kokusu temelde, ağız ve mide-bağırsak sisteminin içinde yer alan çeşitli biyokimyasal maddelerin mikroorganizmaların etkisiyle, bazı kimyasal reaksiyonlara maruz kalması sonucu açığa çıkan kötü kokulu gazların etkisiyle meydana gelir.
Karaciğer yetmezliği ve benzeri karaciğer hastalıkları ağız kokusuna neden olabilir.
Tusorb Zeolit koku giderici, duman, evcil hayvan, amonyak, gaz, formaldehit, idrar ve daha birçok kokuları hapseder. Zeolit toksik değildir ve tüm doğal volkanik kayalardır, bu nedenle çocuklar ve evcil hayvanlar için güvenlidir.
Ağız kokusu tespit edilen hasta Kulak Burun Boğaz ve Diş Hekimi tarafından değerlendirilir.
Vücutta ödem oluşumlarına neden olabilir ya da solunan amonyağın konsantrasyonuna bağlı baş ağrısı, yanma hissi ve baygınlık gibi sağlık problemlerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Aşırı derece amonyak solumak ölüme bile neden olabilmektedir.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, kokunun ağız ve diş hastalıklarından kaynaklanabileceğini söylüyor. "Mide kanseri, karaciğer kanseri, gırtlak kanseri de ağız kokusuyla belirti verebilir" uyarısında bulunuyor.
Pek çok hastalık koku oluşumunda etkili olabilir
Gırtlak ve alt solunum yolu hastalığı olarak çeşitli larenjitler, bronşitler, diğer akciğer iltihapları, bronşiektazi, gırtlak ve akciğer kanserleri ağız kokusu oluşturur.
Reflü göğüste ve boğazda yanma hissine neden olan bir rahatsızlıktır. Yemek borusundan asit çıkması bu yanmaya neden olur. Reflü midedeki asidi ağız içine taşıyarak hem ağız kokusuna hem de ağız içi asit dengesini bozarak dişlerin sağlamlığını aşındırmaya neden olur.
Nefes kokması olarak da adlandırılan bu durum; ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesi, boğaz enfeksiyonu, diyabet, böbrek ve karaciğer hastalıkları, uzun süre aç kalmak, reflü gibi nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi solunum ve sindirim sistemi kanserlerinin de habercisi olabilir.
Yüksek orandaki şeker de diş çürüklerini artırır. Bu da ağız hijyeninin bozulmasına ve ağız kokusuna neden olur.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
Hepatik ensefalopati , karaciğerin amonyağı düzgün şekilde işleyemeyecek kadar hastalanması veya hasar görmesi durumunda ortaya çıkan bir durum. Bu hastalıkta amonyak kanda birikir ve beyne gider. Bilinç bulanıklığına, oryantasyon bozukluğuna ve komaya neden olabilir. Bazen ölümcül olabilir.
Vücudun su kaybetmesi, homeostatik dengenin bozulmasına sebep olacağından amonyağın büyük bir kısmı karaciğerde üre ve biraz da ürik aside çevrilerek vücuttan atılır. İnsanda amonyağın bir kısmı, tuzların fazlası, su ve ilaç gibi maddeler, ana azotlu atık olan üre, idrar şeklinde böbreklerden atılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri