Aft, genellikle 7 ila 10 gün içinde kendiliğinden geçen lezyonlardır. Aftın sebep olduğu ağrı ya da rahatsızlıktan daha kısa sürede kurtulmak için uygulanabilecek basit yöntemler ise şu şekildedir: Tahriş edici, sıcak, baharatlı, acı ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak. Vitamin ve mineral takviyesi almak.
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
Aft bu durumlar ile ilgili olabilir: Hastalıklar: Aft, kronik iltihaplı bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı (ince bağırsak mukozasının kronik hastalığı), Behçet hastalığı (vasküler iltihap) HIV enfeksiyonu, Herpes enfeksiyonu, el, ayak ve ağız hastalığı gibi hastalıklar bağlamında ortaya çıkabilir.
-Kesinlikle aftın yüzeyine dokunulmamalı ve tahriş edici işlemlerden kaçınmalıdır. -Halk arasında yaygın olan ve ağrıyı hafifletebileceği düşünülen aftın üzerine tuz basmak, asitli ürün sürmek veya rakı basmak gibi yanlış ve sorunu daha da kötüleştirecek işlemlerden kaçınmak gerekmektedir.
Uygunsuz bir şekilde yapılan protezler ve diş telleri nedeniyle ağız içinde yaralar oluşmaktadır. Vücuttaki B12 vitamini ile demir ve folik asit eksikliği de ağız yaralarının önemli bir sebebidir.
İlgili 25 soru bulundu
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Bal hem anti bakteriyel özelliği hem de anti inflamatuar özelliği ile afların iyileşmesinde ve şikayetlerinin hafiflemesinde yardımcıdır. Aleo vera yaprağı veya aloe vera jel, ağrının hafifletilmesi veya giderilmesinde oldukça etkilidir.
Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
"2% hydrogen peroxide" solusyonuna batırılan pamuk ya da gazlı bez ile aft bölgesi temizlenebilir. Antiviral kremler de uçuğa iyi gelebilir. Aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid uygulanması ya da steroidli bir gargara ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
Ağız içi yaralar veya aftöz ülser genellikle ciddi sorunlara yol açmayan ağız problemlerinden biridir. Ancak bazı durumlarda birtakım hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle altta yatan problemin belirlenmesi önemlidir. Geçmeyen ve tekrar eden yaralarda bir diş hekimine veya uzman doktora başvurulmalıdır.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Bağışıklık sisteminin etkilendiği durumlar (yüksek ateşli bir enfeksiyona eşlik eden aft, HIV enfeksiyonu), kansızlık ve vitamin (demir, B12, folik asit) eksiklikleri, çinko eksikliği, şeker hastalığı, tiroid hastalığı, hormonal değişimler (hamilelik, adet dönemleri) bu nedenler arasında yer alıyor.
Bal: Doğal antibakteriyel özelliklere sahip olan balı aft üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Bal, ağrıyı hafifletebilir ve iyileşme sürecini destekleyebilir. Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için aftların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır.
Afta yatkınlığınız varsa, sert kabuklu ve tahriş edici yiyeceklerden uzak durun. Her yemekten sonra dişlerinizi düzenli fırçalamaya özen gösterin ve diş ipi kullanın. Ağızda kronik travmaya yol açabilen protez, diş teli, diş sorunlarınız varsa giderin. Sigarayla vedalaşın.
Gerçekten de sigara içilmesi ağız içerisinde çıkan aftların hem oluşmasını azaltmakta hem de daha kısa süreli ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sigara içen hastalar sigarayı bıraktıklarında iştahlarında açılma, kilo alma ve ağız içerisindeki yaraların oluştuğundan yakınmaktadır.
Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir. Tuz aynı zamanda aft ağrısını da hafifletir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzu eritilir ve bu suyla günde birkaç kere hatta birkaç saatte bir bu suyla, yutmadan 15-30 saniye gargara yapılabilir.
Aft tedavisinde amaç, aftın sebep olduğu şikayetleri azaltmak, iyileşmeyi hızlandırmak ve hastalığın tekrarlanmasını önlemektir. Tedavi için; ağız gargaraları, steroid içeren kremler, pomatlar, sistemik immünsüpresif ilaçlar ya da antibiyotikler reçete edilebilmektedir.
Bol bol su içmek, Ağzı mümkün olduğunca temiz tutmak için iyi ağız hijyeni uygulamak, Ağzı her gün birkaç kez ılık tuzlu suyla çalkalamak, Aftlar iyileşene kadar sıcak ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak.
“AFT nasıl geçer?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Bulaşıcı olmayan ve genellikle kendi kendine geçen AFT'de iyileşme tamamen boyutuna bağlıdır. Küçük yaralar 1-2 hafta içinde geçer ve iz kalmaz. Ancak büyük yaraların iyileşmesi biraz daha uzun sürer ve bu yaralar iz bırakabilir.
Afta neden olan yiyeceklerden kaçının: Afta neden olan yiyecekler arasında baharatlı, tuzlu ve ekşi yiyecekler bulunur. Bu yiyeceklerden kaçınmak aftın iyileşmesine yardımcı olabilir. Vitamin ve mineral desteği: Bazı vitaminler ve mineraller, ağız içindeki yaraların iyileşmesine iyi gelir.
– Yemeklerden önce aft bölgesine “xylocaine” solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. – Aft üzerine uygulanacak “orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Aft neden çıkar? Aft çıkması için, ağız içini örten mukozada mikroorganizmaların yerleşmesine olanak sağlayan defekt olması gerekir. Bu defekt dudak, yanak ısırma, sert gıdalar, diş fırçası baskısı gibi bir çok faktörden oluşabilir.
Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri