Cerrahi işlem ve diş çekimi sonrasında sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmelisiniz. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içecekler kanamayı başlatabilir. (Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
Dikişler alındıktan sonra yavaş yavaş daha sert gıdalar çiğnenmeye başlanabilir. Acılı ve baharatlı yiyeceklerden de kaçınmak yaranın daha ağrısız ve rahat iyileşmesi için faydalı olacaktır. İşlemi takibeden ilk 24 saat tamamlandıktan sonra tekrar düzenli olarak ağız hijyeni uygulamaları başlatılmalıdır.
6-)Dikişler alınıncaya ve iyileşme sağlanıncaya kadar aşırı sıcak, baharatlı, asitli ve sert yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz.
İlgili 22 soru bulundu
(Bakteri birikimini artırdıkları için ağızda dikiş varken özellikle ipek dikiş ise süt ve süt ürünlerinin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.)
Tuzlu ılık suyla gargara yapmak yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır. Herhangi bir gargara reçete edilmediyse ılık tuzlu suyla gargara yapın. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Dikiş atıldıysa 1 hafta sonra dikişlerinizi aldırın.
Dikişler eriyebilir, çoğu birkaç hafta içinde erir. 20 yaş diş çekimi bölgesinin katı diş eti dokusu ile yeniden doldurularak iyileşmesi iki hafta ile bir ay arasında sürmelidir. İşlem gören doku, yaklaşık altı ay içinde iyileşmelidir.
7. Dikişler alınana kadar sıcak, asitli ve acı, sert gıdalar tüketmeyin. 8. Dikişler alınana kadar kesinlikle sigara kullanmayın.
Diş implantı, süt ve süt ürünleri ile tahriş olabilmektedir. Bunun yanında süt ürünlerinin mide bulantısına sebep olma riski yüksektir. Olası bir kusma olayı sırasında, implant bölgesi mide asidine maruz kalacağından zarar görebilir ve çeşitli enfeksiyon risklerine karşı savunmasız hale gelir.
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Hekiminizin yönlendirdiği zamanda ve eğer gerek görüyorsa dikişleri almak için yeniden size randevu verecektir. Unutulmamalıdır ki bazı dikiş çeşitleri alınmak zorundadır. Bazı dikiş çeşitleri ise eriyerek kendiliğinden düşer.
Evet, implant dikişi (cerrahi bölge) bulunan bir bölgeye diş fırçalamak önemlidir, ancak bu işlemi dikkatli ve nazik bir şekilde yapmak çok önemlidir. İmplant dikişi bölgesini temiz tutmak, enfeksiyon riskini azaltmak ve başarılı bir iyileşme sürecini teşvik etmek için kritik öneme sahiptir.
Diş çekiminden hemen sonraki birkaç saat herhangi bir katı gıda tüketilmemelidir. Dişin çekildi alanda yara oluşur. Hatta bazı durumlarda diş çekimi sonrası diş etine dikiş atılması gerekebilmekte, bir süre bölgede kanama oluşabilmektedir.
Yumuşak, sıcak olmayan yiyecekler diş çekiminden sonra alınabilecek en iyi yiyeceklerdir. Güvenli gıdalara örnek olarak patates püresi, meyve suları, yumurta, makarna, elma püresi ve çok sıcak olmayan çorba verilebilir.
Sigara dikiş hattındaki kanlanmayı ve doku oksijenlenmesini bozar, içeriğindeki binlerce toksik madde ile hücre rejenerasyonunu sekteye uğratır. Yara iyileşmesi için en gerekli unsurlardan biri o bölgenin iyi kanlanması, kan dolaşımının yeterli olması ve dokulara yeterli oksijen gitmesidir.
Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında bize gelir ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alırız. Ya da bizim dikiş attığımız vaka 10-15 gün sonra bize gelir ve dikişleri steril koşullarda alınır. Dikiş alma işlemi ağrısız ve basit bir operasyondur. Yara büyüklüğüne bağlı olarak, kısa sürede atılır veya sökülür.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Süreç
Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir.
Diş eti operasyonlarından sonra genellikle dikiş atılır ve dikişler operasyondan bir hafta sonra alınır. Kendiliğinden eriyen dikiş bile kullanılsa 1 hafta sonra kontrole gidilmelidir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki 7.-10. günler arasında alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri