ilk alır almaz disk bile aşınmadığından fren performansının düşük olduğunu görürsün. motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez. Kaymalı yataklar doğru şekilde yağlanmaz ve soğutulmaz.
Eğer motor rodaj yapılmazsa bu girinti ve çıkıntılar parçaların birbirlerini çizmesine ya da farklı zararlar vermesine sebep olabiliyor. Eski nesil motora sahip ikinci el araçlarda ise bu girinti ve çıkıntıların varlığı kaçınılmaz; bu otomobillerin motor yüzeyleri çoğu zaman daha pürüzlü oluyor.
Motosikletinizi sık kullanıyorsanız ya da tozlu ya da kirli yollarda sürüş yapıyorsanız yılda bir defadan daha sık yağ değişimi planlamanız gerekir. Düzenli yağ bakımı yapmamak, tozların motor yağını kirletmesine ve daha kötüsü motorun zarar görmesine neden olabilir.
-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur.
İlgili 35 soru bulundu
Rodaj sürecinde, motorun zorlanmaması önemlidir. Bu nedenle, motoru maksimum kapasitesinin yüzde 50-75'ine kadar kullanmak genellikle önerilir. Bu, motorun aşırı ısınmasını önler ve parçaların birbirine uyum sağlamasını sağlar. Bu bağlamda, uzun yol seyahatleri rodaj sürecinde genellikle önerilmez.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
Rodaj döneminde kalkış yapmadan önce motorun yeteri kadar ısınmış olmasına da oldukça önemli. Arabayı çalıştırdıktan sonra 30-60 saniye kadar bekleyerek motorun ısınmasını sağlayabilirsiniz. 1000-1500 kilometrelik ideal rodaj süresi tamamladıktan sonra aracı yüksek devir ve hızlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.
Rodaj süresi kaç kilometredir diye düşünecek olursak, ortalama olarak ilk kullanım sonrasında 2000 kilometreyi kapsayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar ise özellikle ikinci el araçlarda bu sürecin 3000 kilometreye kadar ulaşması olduğunu söylüyor. Sıfır araçlarda ise motor daha çok yeni olduğu için bu süre daha kısadır.
Motorunuzun hareket eden makine parçalarının bu alışma safhası, ortalama 2000 kilometreyi kapsayabilir. Ancak uzman görüşleri bu sürenin özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometreye ulaşması yönünde.
O nedenle yeni bir otomobilin rodaj sürecinden geçmesi öneriliyor. Rodajın yapılmaması motorun aşınmasına, performans düşüklüğüne ve ömrünün kısalmasına neden oluyor.
Motor içerisinde yer alan birçok parça, metal gibi sert materyallerden elde edilmektedir. Piston gibi parçalar daima birbirleriyle temas etmektedir. Bu temas sırasında tam olarak uyumlu olmayan parçalar da hasar yaratabilmektedir. Temasın hasar oluşturmaması için rodaj yapılması gerekir.
Motoru diğer parçalara ve araca alıştırma süreci ortalama 1500 kilometre sürer. Bu süre içerisinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibi listelenebilir; Motor çalıştırıldıktan sonra bir süre yeterli sıcaklığa gelmesi beklenmelidir. Araç kullanımında gaz pedalına sert ve güçlü olarak basmaktan kaçınılmalıdır.
2 kişi binmek sakıncalıdır rodaj döneminde. 125-150cc'de özellikle bayır çıkarken motoru bağırtmak (devri yükseltmek) zorunda kalırsınız ki bu, rodajda tavsiye edilen bir şey değildir.
Motor hiçbir zaman yüksek devirde ve tam yükte çalıştırılmamalıdır. 1.500-2.000 km.ye kadar her viteste gidilebilecek en yüksek hızın 3/4 nün üzerine çıkılmaz. Uzun yolda aynı hızda devamlı gitmeyiniz. zaman zaman tam gaz vererek, bazende gazdan ayak tamamen çekilerek araç kullanmayı deneyiniz.
Servis motorun alındıktan sonra 1000 km olsa da olmasa da motorun 6 haftada en geç 7. haftada rodaj bakımına getirilmesi gerekli garanti kapsamında olması için dedi.
Motor açmak rodaj içinde yapılır. İlk 400km bittikten sonra ara sıra motoru dip gazla son hıza kadar çıkartıp sonra gaz keserek yavaşlayarak piston sekmanlarının daha iyi alışmasını sağlayabilirsin. 5000 devir sabit hızla 1000km yapmak öldürür motoru.
Bilindiği üzere artık sıfır km araçlarda rodaj süresince herhangi bir yağ değişimi önerilmiyor. 15000km sonra gelin bakımını yaparız denmekte.
Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
Rodajda artciyi boşver , acemiyken artçı alınmaz .
motorunuzla beraber fabrikadan bir kağıt gelmiş olmalı üzerinde şase numarası v.s. yazılı olan orda motorla ilgili tüm bilgilerde yer alır. Sökebiliyorsanız silindir kapağını söküp,silindir çapını ve pistonu AÖN alt ölü noktaya alıp derinliğini ve kapak conta kalınlığını katarak+kapak hacimini unutmadan.
Motorunuzu haftada bir veya 10 günde bir düzenli olarak çalıştırarak, yağ dolaşımını sağlayabilir, akü sağlığını koruyabilir, silindirlerin temiz kalmasını sağlayabilir ve lastiklerin düzgün çalışmasını destekleyebilirsiniz. Bu, aracınızın uzun ömürlü olmasına ve sorunsuz çalışmasına katkı sağlar.
Rodajdan sonra tüketim tabii ki düşer.
rodaj denilen olay artık geride kaldı.. rektifiyeden sonra motoru 0 km olarak kabul edip motor bloğundaki hareketli parçaların birbirine alışması için gerekli kritik km tutarını(yaklaşık 1000 km) aracı fazla zorlamadan kullanmanız yeterlidir..
Sıfır Km motor yağ değişimine kadar çok yakar ama motorun açıldıktan sonra normale dönecektir. Çok yakma olayı senin sürüşüne görede farkeder yüksek devirde binmeyi seviyorsan her şeyin bir bedeli olduğu gibi onunda benzin bedeli çok olacaktır. Motorun hayırlı uğurlu olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri