HPV enfeksiyonunun kuluçka süresi 2-6 ay kadar arasındadır. Bu süreçten sonraki sessiz evre ise Latent enfeksiyon olarak kabul edilir. Bazı hastalarda latent dönemi uzun yıllar sürebilir. Latent enfeksiyon sürecinde hasta belirti göstermediği için HPV'yi en çok bulaştırdığı dönem de yine Latent enfeksiyon dönemidir.
HPV virüsü belirtileri nelerdir? HPV virüsü hiçbir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Genellikle ağız içinde kondilom adı verilen siğiller ve yaralar ile kendini belli eden HPV enfeksiyonu, erkeklerde kadınlardan daha sık görülmektedir.
Siğil olan bir kişi ile cinsel temas sonrasında, haftalar ya da aylar içinde ortaya çıkabiliyor. Genital siğillere neden olan HPV enfeksiyonu, ağzın genital bölgeye teması olursa nadir olarak boğazın içinde siğile neden olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir. Ancak, anyMucosaİt de temas (örneğin, ağız cinsel organ, dudaklar, anüs, ve parça deri ya da çürük gibi) membranlar ile gelirse olabilir.
Tedavi yöntemi genital siğildeki ile oldukça benzerdir. HPV yani ağızda siğilin tip tayini yapılmalıdır. Eğer yüksek oranda virüs tespit edilirse de hastanın sıkı bir şekilde kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu konu hakkında aşılama prosedürü vardır ve böyle bu durumda bu aşılama işlemleri eksiksiz yapılmalıdır.
Şunu bilmekte fayda var ki, HPV enfeksiyonu bulunan ve immün sistemi normal olan kişiler, HPV'yi kaptıktan sonra 12 ay içinde %80, 24 ay içinde %92 ihtimalle HPV'yi temizleyecektir. HPV'ye bağlı lezyonlar ise nadiren kendiliğinden kaybolabilir. Bunun için sağlam bağışıklık sistemi gerekir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir.
HPV Testi için Hangi Bölüme Gidilmeli? HPV tarama testi hastanelerin Üroloji ve Kadın Hastalıkları bölümlerinde ya da Jinekologların özel muayenelerinde yapılmaktadır. HPV virüsü cinsel yolla bulaşan ve oldukça önemli hastalıklara yol açan virüslerden biri olduğu için uzman bir jinekoloğa başvurmanız oldukça önemlidir.
Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur. Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
Human Papilloma Virüsü genellikle birçok hastada 1 yıl içerisinde %70 oranında vücuttan atılır.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
HPV ile infekte olan kişilerin %90'ında yaklaşık viral klerensin olduğu bilinmektedir. Bunun için belirli bir süre verilememektedir. Ancak 4-6 ay ile 1-2 yıl arasında gerilemenin olduğu bildirilmektedir.
Siğiller genellikle ağrısızdır, ancak bazen kaşıntı, rahatsızlık veya acıya neden olabilir. Siğiller genellikle kendiliğinden geçebilir, ancak zaman alabilir ve çevre dokulara yayılabilir.
HPV'den kurtulmak mümkün mü sorusunun cevabı HPV bir kez bulaştığı zaman vücutta kalıcı olacağı yönündedir. Oysa ki cinsel yaşamı olan bireylerin yaklaşık %60 ila %80 i yaşamlarının bir dönemde bu virüsle karşılaşmakta ve kendi vücut dirençleri ile bu virüsü yenmektedir.
Erkeklerde DNA testi yapılması ile HPV virüs varlığı anlaşılabilir. Vücut bağışıklık sistemini destekleyen bir beslenme ve egzersiz planına sahip olmak, siğillerin tekrarlama riskini düşürür. Enfekte olan bireylerin doktor önerisini harfiyen uygulaması ve tedaviyi sonuna kadar götürmesi önemlidir.
HPV testi erkek üretral, boğaz ve anal bölgelerden sürüntü örneği alınarak çalışılır. Kişide eğer kondilom var ise kondilomdan da çalışma yapılabilir.
Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan HPV, erkeklerde ise ağız, yutak, anüs ve penis kanseri ile genital bölgede siğillere neden oluyor. Erken teşhis ve doğru planlanan tedavi sayesinde HPV ile mücadele etmek mümkün olabiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op.
Ancak, görünürde herhangi bir siğili olmayan HPV taşıyıcı kişilerde bile cinsel partnere bulaş olabilmektedir. Prezervatifler (kondom) tüm genital organı kamufle etmediği için bir miktar koruma sağlasa da virüsten tam bir koruma sağlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri