Alkol, sigara, yanlış beslenme, alerjik reaksiyonlar, kas gevşetici, yaşlılık gibi etmenler de küçük dilin uzamasında rol oynar. Uzayan küçük dil ağızdaki solunum yolunu tıkar.
Besin, toz, akar gibi alerjiler nedeniyle ani küçük dil uzaması olabilir. Yavaş ilerleyen uvula uzaması kronikleşerek uzun yıllar kalıcı olabilir. Ancak horlama, nefes tıkanıklığı gibi problemler nedeniyle cerrahi yöntemler ile küçültülerek tedavisi sağlanabilir.
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
Hafif küçük dil uzamaları kendiliğinden birkaç gün içerisinde iyileşmektedir. Ancak nefes almanın ya da beslenmenin engellendiği durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Ağız, boğaz, yutak ve gırtlak bölgelerinde olduğu gibi küçük dil ve yumuşak damak kanserlerinde de teşhis, tedavi planlaması ve cerrahi tedavi temel olarak kulak burun boğaz, baş-boyun cerrahları tarafından üstlenilir.
İlgili 22 soru bulundu
Büyük Dil (Makroglossi, Dil büyümesi) neden olur? Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir.
Dehidrasyon: Yeterli miktarda sıvı tüketiminin olmaması küçük dil şişmesine neden olur. Kronik asit reflü (GERD): Şiddetli olabilecek asit reflü boğazın ve küçük dilin tahriş olmasına yol açabilir. Travma: Bademcik ameliyatı gibi bazı cerrahi müdahalelerin sonucunda küçük dil yaralanabilir.
Küçük dil şişmesi belirtileri, genellikle boğaz enfeksiyonu belirtileriyle benzerlik gösterir. Bu belirtiler şunlar olabilir: Boğazda ağrı ve yanma hissi. Boğaz ve küçük dil bölgesinde kaşıntı.
Küçük çocuklarda dil bağı belirtileri şunları içerebilir:
Dil bağı, çocuğunuzun sahip olduğu veya söylediği kelime sayısını etkilemez, sadece telaffuzlarını etkiler. Yutma güçlüğü. Dillerini damaklarına doğru veya bir yandan diğer yana hareket ettirmede zorluk.
Küçük dil ameliyatını (Uvulektomi) etkileri 3 gün içinde geçer. Eğer operasyon öncesinde horlama ya da uyku apnesi varsa ameliyatı takip eden ilk ayda düzelme başlar. Küçük dildeki şişkinlik 1 ay sürebilir.
Dilinizi yutmanız mümkün değildir. Ancak nöbet sebebiyle dilinize zarar vermeniz haklı bir kaygıdır.
Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar. Bazen enfeksiyon ve benzeri durumlarda uvula şişerek küçük dil şişmesi olarak adlandırılan durumun oluşmasına neden olur.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Dilinizi ağzınızın içinde saat yönünde ve saat yönünün tersine döndürerek çalışın. Dudaklarınızı sıkıca sıkın ve gevşetin. Bu, dudak kaslarını güçlendirebilir. Dudaklarınızı öne doğru büzerek “p” veya “b” gibi dudakla üretilen sesleri güçlendirmeye çalışın.
Dil ve Konuşma Terapisi
3 yaş öncesi başlayan tedavi çocuğun gelişimsel eğrisini değiştirmek erken müdahale sayesinde ise mümkündür. Hem dil ve konuşma hem de eşlik edebilen başka bozukluklar için erken müdahalenin faydalı olduğu belirlenmiştir.
Çözüm için dil ve konuşma terapistinin önerdiği dil ve konuşma terapi seti de takip edilerek çocuğun yanlış telaffuz ettiği seslerin düzeltilmesi için terapiye düzenli devam edilmelidir. Örneğin, çocukta motor konuşma bozukluğu varsa terapi de bu sorunların çözümüne yönelik olmalıdır.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür.
Dil kanseri, çoğunlukla dil yüzeyini örten hücrelerden başlayan bir kanser türüdür. Dil kanseri, hem dilin görünen kısmını hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri ifade eden genel bir terimdir. Dil kanseri en sık skuamöz veya yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle olarak görülebilir.
Dil yaraları genellikle iyi huylu lezyonlar olarak tanımlansa da kısa sürede iyileşmeyen dil yarası şikayetiniz varsa mutlaka bir diş hekimine veya kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekir.
vücut kaslarımız bilinç bozulması durumunda, tipik bir şekilde kasılarak gevşemeye başlar. Dil kökü de gevşeyerek soluk borusuna oturur ve nefes almamız zorlaşır. Burada, dili dışarı çıkarmaya çalışmak çoğu zaman kişinin dil köküne baskı oluşturarak azda olsa var olan hava giriş çıkışını dahada zorlaştırabilir.
Dinlenme Pozisyonunda Diliniz Ağız Kapalıyken Ağzınızın Çatısına Dayanıklı Kalmalıdır! Oral dinlenme duruşu, yemek yemediğiniz veya konuşmadığınız zaman ağzınızın ve dilinizin ne yaptığını ifade eder. İdeal oral dinlenme pozisyonu şu şekildedir; Dudaklar kapalı, dişler kapalı ve dil hafifçe üst damağa dayalıdır.
Derhal acil yardım çağrılmalıdır. Kişinin çenesine bastırılarak dil çıkarılmaya çalışılırken enseden tutularak başın dik durması sağlanmalıdır. Diş kilitlenmişse bir kaşık ya da benzer araç araya sıkıştırılmalı ve dile ulaşılmalıdır.
Dil kanseri, erken aşamalarda genellikle dilde iyileşmeyen yara, kanama ve düzelmeyen dil yüzeyinde beyaz ve kırmızı plaklar halinde kendini belli eder. Özellikle dilin kökünde gelişen kanser türü olan orofaringeal dil kanserinde, semptomlar sıklıkla ilerleyen evrelerde kendini belli eder.
Ağız içinde gözükmeyen, ağız boşluğu ve yutak arasında yer alan et parçası küçük dil adını taşır. Etli bir görünümü olan bu ufak kas ağza alınan besinlerin yutağa doğru ilerlemesini sağlar. Tükürük salgılayan bu kasın uzunluğu işlevinin düzgün gerçekleşmesi açısından önemlidir.
Tehlike altındaki dil, konuşucularının kullanmadığı veya bazen nadiren kullandığı ve gelecek nesillere aktarılmadığı, bu nedenle de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri