"Kuran'da Bayram ve Duha Namazı Geçmez" Bayram'da Ne Yapılır?
Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler'e göre vâcip, Şâfiîler'e göre sünnettir. Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır.
Bayram namazından önce başka namaz kılmayan Hz. Peygamber (sas), bayram namazını kılıp evine döndükten sonra iki rekât namaz kılardı.
Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı (Arapça: عيد الفطر Îdü'l-Fitr, Farsça: عید فطر Îd-ı Fitr), İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır.
Dünya genelinde milyonlarca inançlı Müslüman bayram namazı için bayramın ilk gününde camilerin yolunu tutacaklar. Merak edilen sorulardan bir tanesi de kurban bayramı namazı farz mı? Oluyor. Bayram namazının hükmüne bakacak olursak, Cuma namazı farz olan kimseler için ramazan ve kurban bayramı namazları vacibdir.
İlgili 18 soru bulundu
BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR? Cuma namazı farz olan herkes bayram namazlarını eda etmesi vaciptir. Cemaat ile kılınan bu namazda ezan ve kamet yoktur. Bayram hutbesi farz değildir fakat sünnettir.
Yapılmasında sevap vardır, yapılmamasında ise günah yoktur.
Bakara suresi, 215. Ayet.
Peygamber aleyhisselatü vesselamın sünnetinde bayramlaşmanın farz veya vacip olduğuna dair herhangi bir işaret bulunmamaktadır. Buna ancak sünnet ve güzel âdetler diyebiliriz. Sünnet niyetiyle yapılan bayramlaşmalar sıla-ı rahim ve muhabbete vesile olduğu için sevaptır.
Halkın “Şükür Bayramı” dediği eskinin “ıyd-i fıtr”ının zamanla “Şeker Bayramı” hâlini almasının sebebi, işte bu okuma hatası idi. Asırlar boyunca doğru şekilde, yani “şükür” diye okunan kelime sonraları bu hatâ neticesinde “şeker” zannedilince bayramın ismi de değişiverdi.
Bayram namazı cemaatle kılınır. Yalnız başına kılınması caiz değildir. Şafii mezhebine göre, imamla birlikte bayram namazını kılamayan kimse için, bu namazı aynı şekilde kaza etmek sünnettir. Bayram namazını kaçıran bir kimse, ne zaman isterse, bayram günlerinde de bayram günlerinden sonra da kaza edebilir.
Bayram namazı kılmanın, Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise sünnettir. İşrak vaktinde, iki rekât bayram namazı kılmak, erkeklere vaciptir.
Hem Ramazan Bayramında hem de Kurban Bayramının sabahında, Müslüman erkekler cemaatle birlikte namaz kılar. Topluca kılınan bayram namazı, Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliği geliştirir. Bayramın kelime anlamı; sevinç ve ortak bir olguyu beraber kutlamaktır.
BAYRAM NAMAZI FARZ MI SÜNNET Mİ VACİP Mİ? Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre; Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.
Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez.
Namaz kılmayan bir kimsenin şartlarını yerine getirerek kestiği kurban sahih olur.
Allah'a hamd olsun. Şüphesiz bayram gecesi veya gündüzüne cinsel ilişkiye girmek, mubahtır. Sadece Ramazan gündüzünde, hacc ile umre ihramı süresince, kadınlar adet veya lohusalık döneminde iken cinsel ilişkiye girmek, haramdır. Bunun dışında kişi eşiyle cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca yoktur.
Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam, Ramazan Bayramına da tatlı yiyerek başlarlardı. Bayram sabahında hurma gibi bir tatlı ile bir aylık oruçlarını açmadan evlerinden ayrılmazlardı.
Bayramlar, toplumu bir arada tutan en önemli değerlerin başında gelmektedir. Toplumsal hafızayı taze tutan milli ve dini bayramlar aynı zamanda toplumun kendini güvende hissettiği alanlar oluşturur. Bayramların kuşaktan kuşağa aktarılması ise toplumun geleceği açısından çok önemlidir.
B) İslâm'da Oruç.
Ramazan orucunun farz ibadetlerden olduğu kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir. Kur'ân-ı Kerîm'de orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin meâli şöyledir: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı.
1. Dinî Hükümler. İslâm dininde ramazan ve kurban olmak üzere iki bayram vardır.
Yüce mevlâ müslümanlara oruç ibadetini farz kılmayı murat edince bunun zamanının da ona uygun ve lâyık bir zaman olmasını istemiş, bütün insanlığa son rehber ve irşad aracı kıldığı kitabını vahyetmeye başladığı ayı oruç zamanı olarak seçmiştir.
Bayram Namazı 2 rekatlık vacip bir namazdır ve şu şekilde kılınır: Öncelikle niyet edilir: Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan/Bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama. 1.
Bayram namazı, kadınlara vacip değildir, bilakis sünnettir. Kadın, bu namazı Müslümanlarla birlikte kılar. Nitekim Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem bu şekilde emretmiştir.
Bazen kat kat sevap vereceğine veya günahlara kefaret olacağına veya cehennem ateşinden koruyacağına dair karşılık bildirir. Bildiğimiz kadarıyla bayram namazı için özel bir sevap belirtilmemiştir. Bu namaz diğer itaatler gibi genel karşılığa tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri