Pek çok kişinin internette “TEE ne demek” sorusuyla aradığı, Trans Özofageal Ekokardiyografi endoskopik bir incelemedir. TEE, kalp ultrasonu, kalp endoskopisi olarak da bilinmektedir. Ağız yolundan yemek borusuna indirilen ince bir tüp (probe) ile kalbin arka komşuluğuna erişilir ve çok net, ayrıntılı görüntü alınır.
Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir: kalpte pıhtı veya enfeksiyon varlığının araştırılması, yapay kapak işlevlerinin değerlendirilmesi, ana atardamar-aort yırtılmalarının aranması, kalp deliklerinin incelenmesi, kalp kapak yetersizliklerinin ciddiyetinin belirlenmesi, kalp kapak tamiri veya kalp deliklerinin ...
TEE kalp arterleri ile birlikte odacıkları, kapakçıkları ve perikardı da incelemeye yardımcı olur. TEE ile elde edilen görüntüler kalp yapısında ya da işlevinde sorunları bulmak için kullanılabilir. TEE, kalbin üst odacıklarının ve kalp kapakçıklarının standart ekokardiyogramlarından daha net resimlerini verebilir.
“TEE nasıl yapılır?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu işlem ucunda ince bir ultrason probu bulunan tüp yemek borusuna yerleştirilerek uygulanır. Yemek borusu kalbin hemen arkasından geçtiğinde bu inceleme ile kalp ve etrafında bulunan damarlar daha net görüntülenebilir.
Ekokardiyografi bir ultrason teknolojisidir. Ağrısız bir tetkiktir, hastalarda bir yan etkiye neden olmaz. Ekokardiyografi cihazının ekranında kalple ilgili tüm veriler görülebilmektedir. Tüm sonuçlar yine tetkiki yapan kardiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Ekokardiyografi ses ötesi dalgaları kullanarak (ultrasound, ultrason) kalbin ve kalp içinde akım halindeki kanın görüntülenmesi ve incelenmesi yöntemidir. Ekokardiyografiye kısaca eko veya kalp ultrasonu da denebilir.
TEE, kalp ultrasonu, kalp endoskopisi olarak da bilinmektedir. Ağız yolundan yemek borusuna indirilen ince bir tüp (probe) ile kalbin arka komşuluğuna erişilir ve çok net, ayrıntılı görüntü alınır.
Daha önce söylediğimiz gibi Eko çok önemli bilgiler verir ve hastalığın teşhisi ve tedavisini direk olarak etkiler. Eko 'nun tanı koyabileceği kalp hastalıklarına örnek verecek olursak kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalıklarında ekokardiyografi olmazsa olmazdır.
Bu testten birkaç saat önce hastaların yemek yemekten kaçınması gerekebilir. İşlem yaklaşık 20-40 dakika arasında sürer. İşlem sonrasında kan basıncının ve diğer belirtilerin izlenmesi amacıyla hastaların birkaç saat hastanede kalması gerekebilir. Bazı hastalarda birkaç saat süren boğaz ağrısı görülebilir.
Stres ekokardiyografi için ortalama 4-6 saatlik açlık gereklidir. Ayrıca bi 6 saatlik sürede sigara içilmemesi ve kafein içeren gıda (çay, kahve, çikolata, kola vb.) veya ilaç (bazı ağrı kesici ilaçlar kafein içerebileceğinden) alınmaması gerekir.
TEE probu hastanın ağzına yerleştirilir ve hastadan birkaç kez yutkunması istenir. Yutkunma sırasında doktorun da yardımıyla TEE probu yemek borusuna ilerler. Bundan sonra hastadan burnundan nefes alıp vermesi yutkunmaması istenir. Bu aşamadan sonra kalp incelemesi başlar ve 20 dakika kadar sürer.
TEE nasıl yapılır? Yaklaşık 6 saatlik açlık sonrasında, sedasyon için kullanılacak ilaç (yatıştırıcı) damardan verilerek yapılır. İşlem sonrası, 1-2 saatlik takibin ardından hasta taburcu olur. Transözofageal ekokardiyografi, genel olarak güvenilir ve yarı girişimsel bir işlemdir.
Transtorasik Ekokardiyografi (TTE) nedir ve ne işe yarar? Göğüs ön duvarı üzerinden ultrason probu ile yapılan ekokardiyografik işlemidir. Bu tetkik hastalıkların hem teşhis hem de takibinde hayli önemlidir ve girişimsel olmaması nedeniyle gerekli görülen sıklıkta güvenle tekrarlanabilir.
Endoskopi işlemi bölgenin yapısına ve mevcut hastalıklara da bağlı olarak 15 ila 30 dakika kadar sürebilir.
Kalp Krizi: Vücuda temiz kan pompalayan kalp için damar sağlığı oldukça önemlidir. Kalpten vücuda ve vücuttan kalbe kan akışını sağlayan damarlarda tıkanıklık oluşması sonucunda kalp krizi oluşur ve kalbe kan akışı engellenir. Bu tür durumlarda ekokardiyografi tanı için kullanılan bir yöntemdir.
Endoskopi ile mide problemleri yanında yemek borusu, on iki parmak bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir. Benzer şekilde Kolonoskopi ile kalın bağırsak rahatsızlıkları ve ince bağırsak rahatsızlıkları teşhis edilebilir'' şeklinde konuştu.
Egzersiz uygulamaları ya da kalbin atımını hızlandıracak ilaçlar ile yapılan ekokardiyografi görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem; kalp boşluklarının genişliğini, duvar hareketlerinin bozukluklarını ve kalp kasının kasılma fonksiyonlarını saptayarak, koroner arter hastalığının tanısına yardımcı olmaktadır.
Ritm Holter: Kalp ritminin belirli bir süre (genellikle 24 saat veya daha uzun süreli) EKG kaydının alınarak kaydedilmesidir. Ekokardiyografi (EKO) : Kalp yetmezlikleri ve kalp kapaklarındaki bozuklukların tanısında kullanılan EKO bir prop aracılığıyla kalp yapısının incelenmesini sağlar.
Kalp damarlarında tıkanıklık ortaya çıkarsa; Göğüs ağrısı: Göğüs ağrısı sıklıkla basınç tarzındadır ve boyun, çene, kol ve sırtın sol tarafında da yansıyan ağrı şekilde hissedilir. Nefes darlığı Kalp krizi: Damar tamamen tıkandığında kalp kasları beslenemez.
Damar tıkanıklığı belirtileri, göğüste baskı ve yanma şeklinde kendini gösterebilir. Belirtilen ağrı genel olarak tek bir bölge ile ilişkilendirilmez, geniş bir bölgede gerçekleşen ağrı genel olarak sırta, boyuna ve sol kolumuza taşabilir. Bunlar belirttiğimiz gibi yüzde olarak çok sık görülen belirtilerdir.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Kardiyoloji muayenesi, katılım payı 12 TL, muayene ücreti 10 TL olmak üzere 22 TL. Muayene doğrultusunda talep edilebilecek olan eko testi 8.5 TL, efor testi ise ücretsiz.
EF normali %55-70 civarındadır. Yani kalp bir defada kendine gelen kanın % 55-70'ini fırlatabilmektedir. Eko ile kalp yetmezliği değerlendirilmesi EF üzerinden yapılmaktadır. Eko ayrıca kalp kapakçıklarının yapı ve işlevlerinin değerlendirilmesinde yararlıdır.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri