Bu kelime ilk kez 14. yüzyılda, Aydınoğulları Beyliğinde kullanılmıştır. Bu tarihten itibaren önce Anadolu'da sonra İslam coğrafyasında yaygınlaşan Ahad ismi, İslami kaynakların bazılarında "Ehad" şeklinde geçer. İki kelime aynı anlama gelse de sadece Ahad, isim olarak kullanılır.
“Bir, yegâne, bir tek” anlamına gelen ahadın, vahd (الوحد) veya vahde (الوحدة) kökünden türetilen vahad kelimesindeki vav harfinin hemzeye çevrilmesiyle ortaya çıkmış bir isim olduğu kabul edilir. Aynı kökten türemiş olan vâhid de aynı veya yakın anlamda olmak üzere Allah'ın isimleri arasında yer alır.
Vahid; "bütün sıfatları umum mahlukatı ihata etmiş olan yegâne zat Allah'tır", demek. Yani bu isim Allah'ın, sıfatlarında şeriki olmadığını ifade eder. Ehad ismi ise, “Varlığı vacib, ezelî ve ebedî olan yegâne zat Allah'tır.” manasına gelir. Yani bu isim, Allah'ın zatında şeriki olmadığını ifade eder.
Tek olan. Yaptıklarında, söylediklerinde ve verdiği hükümlerde ortağı kesinlikle bulunmayan. İsimlerinde benzeri ve ortağı olmayan. Bir tek olan.
İhlas Suresi Konusu
İhlas Suresi ilk iki ayeti içerisinde Allah'ın sıfatları yer almaktadır. Bu sıfatlar Ehad ve Samet sıfatlarıdır. Ehad tek anlamına gelir ve Allah'ın bir ve tek olduğunu vurgulamaktadır. İslam dini içerisinde tevhid inancının oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
İhlas Suresi'nin ilk ayeti olan Kulhuvallahü ehad Türkçe anlamı olarak "De ki: O Allah birdir." Anlamına gelmektedir. Surede genel olarak Allah'ın tek oluşu, gücü, kudreti ve ona denk hiçbir şeyi olmadığını anlatmaktadır. İhlas Suresi Kur'an-ı Kerim'in en bilindik ve en çok okunan surelerinden biridir.
Vahid kelimesinden türetilmiş olan Ehad, bir ve tek anlamına gelir. Ehadiyet kavramı ise din kültüründe ve tasavvufta önemli bir yer tutar. Esmaül Hüsna'daki 99 isimden biri olan El Ehad esması, Allah'ın bir ve tek olması demektir.
“Hiç kimse ehad (tek) olan Allah'a kulluk yapmasa da, ben tek olsam da tek olan Allah'a kul olacağım” der ve “benim rabbim ehaddır” deyip Allah'ın ehadiyetini, tekliğini, birliğini bütün hamdlerin ve övgülerin sadece ona ait olduğunu kendi üzerinden herkese gösterir.
Cenâb-ı Hakk'ın “Adl” isminin kâinattaki yansıması; ölçü, denge ve mizan olarak karşımıza çıkar. Kâinatın her yerinde olduğu gibi, canlılar âleminde de âdilâne bir denge söz konusudur. Cenâb-ı Hakk'ın “Adl” isminin kâinattaki yansıması; ölçü, denge ve mizan olarak karşımıza çıkar.
Mütevatir haberin şartlarını taşımayan habere Âhâd haber denir. Tanım: İsnadın herhangi bir tabakasında ravi sayısı tek kalan hadistir.
El Vahid esmasını 1000 kere niyet üzere okuyan için isteklerine ve muratlarına kavuşmaya vesile olmaktadır. El Vahid esması 63 kez zikredildiğinde ve her farz namazdan sonra zikredilmeye devam edildiğinde kalp gözünü açmaya ve kişiyi nurlandırmaya vesile olmaktadır.
(Ey Resulüm, “Allah'ın nasıl bir varlık olduğunu bize açıkla” diyenlere) De ki: “O Allah, birdir. (Eşi, dengi, benzeri, şeriki, yardım edicisi, ihtiyaç hissettiği, öncesi, ölmesi, acizliği, eksikliği, bilgi yetersizliği ve beceriksizliği asla bulunmayan tek ve gerçek İlahtır.)”
İhlas suresini günde 100 kez okuyan kişi için birçok faziletlere ve faydalara erişmeye vesile olmaktadır. İhlas suresini günde 1000 kez okuyan kişinin günahlarının affına ve dualarının kabulüne vesile olacağı bildirilmektedir. İhlas suresini 313 kez okuyan kişinin duaları kabul olunmaktadır.
Celâl Allah'ın en yüksek seviyede ululuğunu ifade eder; bu anlamdaki celâlin Allah'tan başka hiçbir kimse tarafından bilinmesi mümkün olmadığından celâl ile ilgili açıklamalardan sadece cemâl (ilâhî güzellik) ve bu cemâlin celâli (celâlü'l-cemâl) yani güzelliğin aşkınlığı anlaşılır.
Kur'ân-ı Kerîm'de birçok yerde Allah'a nisbet edilen hidâyet kavramı yer almaktadır. İslam alimleri bu kavramın El-Hâdî ismine işaret edildiğine dikkat çekmişlerdir. O yüzden bu ismin fazileti büyüktür.
Namazlarda okunan sureler arasında yer almaktadır. Sure Kulhuvallahu Ehad olarak başlar. İhlas Suresi Mekke'de indirilmiştir. Sûrede Allah Teâlâ'nın bazı sıfatları veciz bir şekilde ifade edilip tevhit inancının önemine dikkat çekilmiştir.
Allah'a bu sûrede anlatıldığı şekilde inanan, tevhit inancını tam anlamıyla benimsemiş ihlâslı bir mü'min olacağı için sûre bu adla anılmaktadır. İhlas suresi Müslümanlar tarafından genellikle ezbere bilinen ve namazda okunan suredir.
AHADİYET – EHADİYET
(ﺍﺣﺪﻳّﺖ) i. (Ar. eḥad “bir”den yapma mastar eki -iyyet ile eḥadiyyet) Birlik, teklik, Allah'ın birliği: Tasavvufta zât-ı ahadiyyette seyr ve seyahat yolunda vâsıta aşktır (Kemal E. Kürkçüoğlu).
Arefe günü bin İhlas Suresi okurken abdestli olmalı ve her bir İhlas Suresini okumaya başlarken Besmele ile başlamaya dikkat etmek gerekir.
İhlas Suresi, Kur'an-ı Kerim'de yer alan yüz on ikinci suredir. "Kul hüvallahü ahad" sözleriyle başlarken, aynı zamanda bu isimle de bilinir. İhlas-ı Şerif olarak da adlandırılan İhlas Suresi, tevhid inancını tam anlamıyla yansıtmaktadır.
Âdetli veya lohusa bir kadın Kur'ân-ı Kerîm okuyabilir mi? Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz.
İhlas suresi okunuşu, “Kul hüvellâhü ehad” şeklinde başlar.
İhlâs genel anlamda Allah'a şirk koşmaktan, riyadan, samimi olmayan yapmacık davranışlardan, gösteriş arzusundan, kötü huy ve duygulardan, kalbi temizlemek, davranışlarda samimiyet ve iyi niyet sahibi olmak ve Allah'ın rızasına uygun hareket etmektir.
Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri