Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak. Cömert, ikram ve kerem sahibi olmak.
Veysi Erken'e göre, Ahilik ve kurum düzeni bugünlerin şartlarında bile, 5 çekirdek ilke ile, "Toplumsal sorumluluk, Hizmette mükemmellik, Dürüstlük ve doğruluk, Ortak yaşama" ile örnek bir 'yatay örgütlenme' toplum hareketi şekilendiriyor.
-Egosuna hâkim olmak -Yaratıcının emirlerine uymak ve yasaklarından sakınmak, -İyi kalpli, iyiliksever ve cömert olmak, -Misafirperverlik, -Kimsenin aleyhinde konuşmamak, -Hak ve adaletten yana olmak, -Haklı güçsüzün hakkını, haksız olan güçlüden almasına yardım etmek ahîliğin amaçları arasında sayılabilir.
Ahîlik teşkilâtının ahlâk eğitiminde yer alan dört temel ilke iffet, şecaat, hikmet ve adalet, sekiz değer ise cömertlik, tövbe, doğruluk, hidayet, alçak gönüllülük, emniyet, vefa ve öğüttür.
Ahilik teşkilatı, 13. yüzyılda ortaya çıkan ve Moğol istilasından kaçan Türklerin Anadolu'da kurmuş oldukları bir esnaf örgütüdür. Bu teşkilatın amacı Anadolu'daki Türk zanaatkarları ayakta tutmaktır. Teşkilatın en önemli unsuru ise dayanışma ve kardeşliktir.
İlgili 16 soru bulundu
Ahilik ilkeleriyle öncelikle esnaf kendi arasında birlik sağlayacaktır ve bu birliktelik zamanla toplumun geneline yayılarak ülkemizde milli birlik ve beraberliğinin sağlanmasına öncülük edecektir. Ahiliğin yeniden canlanmasıyla küresel krizlerin etkisi en aza indirgene bilinecektir.
Ahilik teşkilatında dini, ahlaki ve toplumsal eğitim, eğitim ocağı olarak tabir edilen zaviyelerde, mesleki eğitim ise bugün iş başı eğitim olarak tanımlanan iş yerlerde yamak, çırak, kalfa ve usta şeklinde aşamalı olarak verilmiştir.
Ahilik kültürü, meslek ahlakının tarihimizdeki en önemli örneğidir. Bu kültürün yapı taşları olan sevgi, saygı, yardımlaşma, hayırseverlik, iş birliği, doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik gibi değerlerin tekrar hayat bulması; yaygınlaşması iş ve ticaret dünyasına dinamizm kazandıracaktır.
Hayatımın her döneminde kul hakkını gözetip, kimseye haksızlık yapmayacağıma, Meslek eğitimi ve kurallarına bağlı kalacağıma, Helâlinden kazanıp, haram lokma yemeyeceğime ve bir Ahi'de olması gerekli ahlâkî değerlere bağlı kalacağıma, Namusum, şerefim ve bütün mukaddesatım adına and içerim.
- Osmanlı Devleti'nin kurulma aşamasında önemli bir yere sahip meslek ve dayanışma örgütü, - Kökleri eski Türk devletlerine kadar dayanan, Anadolu'da önemli bir gelişim göstermiş esnaf, çiftçi ve zanaatçı gibi çalışma kolları, Bu anlamları üzerinden Ahilik kelimesini gündelik yaşam içerisinde kullanabilirsiniz.
Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Sözlük anlamı olarak “eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı” gibi manalara gelen “ahi” kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir.
Ahî Evran, Pîr Ahî Evrân Velî veya tam adıyla Pîr Mahmud bin Ahmed Nasirûddin Ahî Evran bin Abbas Velî (1171 - 12 Nisan 1261) 13. yüzyılda yaşamış Alevî Türkmen Pîr ve Şeyhi.
Özet: Ahilik Anadolu'da 13. yy'da kurulmuş olan esnaf ve sanatkârlar birliğidir. Ayrıca Ahiler yaptıkları zaviyelerde tüccar ve esnafın ahlaki terbiyesiyle uğraştılar. Ahiler Anadolu sosyal hayatındaki bu hizmetiyle beraber, ihtiyaç durumunda gazalara ve memleket savunmasına da katıldılar.
Ahilik, Anadolu'nun Türkleşmesi ve yerleşik hayata geçişin hızlanması için kurulan bir teşkilattır. Bu teşkilatta, terzilik ve tamircilik başta olmak üzere toplam 32 çeşit zanaat öğretilmiştir. Ahilik, 1171 - 1261 tarihleri arasında yaşamış olan Ahi Evran tarafından kurulmuştur.
Ahiliğin felsefi- düşünsel boyutunda kendini başkasından üstün görmemek, darda kalana yardım etmek, hiç kimseye kin beslememek, kaliteli mal üretmek ve bu malı fahiş fiyata satmamak, müşteriyi haklı görmek, insana hizmeti esas almak gibi insani ilkeler vardır.
Ancak bütün ahiler tasavvuf mensupları gibi giyinmezlerdi. Çünkü onlar meslek ya da sanat sahibi olduğu için dışarıda şed yani kuşak ya da peştamal ku şanırdı. Hırkayı şeyh, kethüda gibi zaviyede görevli olanlar giyerdi. Ahilere ise törenlerde giydirilirdi.
Açıklama: Ahilik, eski Türk medeniyet unsurlarının İslamiyet ve bu kanaldan fütüvvet değerleriyle uyumlu kaynaşması neticesinde kurulan esnaf, sanatkar ve üretici birliklerini ve bu birliklerin tatbik ettikleri ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensiplerin adıdır.
AHİLİK AHLAKI
Ahilik; fütüvvetten yani toplumun güvenini kazanmış erdemli kişilerin ahlaki öğretilerden doğan kuralları mesleki alanlarına uygulayan güçlü bir ahlak öğretisidir. Ahilikte meslek ahlakı en önemli değerlerden biridir.
Ahilik kelimesinin anlamı; kardeşlik anlamına gelen Arapça bir kelime olan 13. Ve 20. Yüzyıllar arasında esnaf ve zanaatçı birliklerine verilen addır. Ahi örgütleri, toplumun ekonomik yapılarını kontrol eden kendi meslek mensuplarını eğiten derneklerdi.
Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak. Cömert, ikram ve kerem sahibi olmak. Küçüklere sevgi, büyüklere karşı edepli ve saygılı olmak. Alçakgönüllü olmak, büyüklük ve gururdan kaçınmak.
Selçuklu Devleti döneminde tüm pozitif değerleri taşıyan bir sentez olarak ortaya çıkan ahilik teşkilatı, esnafın yaşamına belli maddeler getirerek, toplumun maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını gidermeye ve toplumsal düzeni sağlamayı amaç edinen bir sistemdir.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ahilik:
Ahiler, esnaf, tüccar ve diğer sahalardaki meslek grupları örgütlenmelerini sağlamış, böylece yerleşim merkezlerinde sosyal ve ekonomik düzenin kurulması yanında kültürün de gelişmesini sağlamıştır. Ustalığı tamamlayan kişiye Şet Töreni düzenlenir.
Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
manevî esaslara bağlı bir birlik oluşturmuşlardır. Bu birlik Anadolu'da XIII. kaynaklar ise fütüvvet-nâmeler ve şecere-nâmelerdir.
Ahilikte meslek ahlakı her şeyin üstünde tutulur, otokontrol (kendi kendini kontrol) sistemi mükemmel bir şekilde işlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri