Gebelikte hangi kanamalar tehlikelidir? Gebelikte ilk trimesterde genellikle yoğun ve kasılmaların eşlik ettiği kanamalar, düşük riski açısından daha anlamlıdır. İlerleyen haftalarda ise hafif lekelenme bile önemli olabilir. Ancak gebelikte her türlü kanama durumunda hekiminizle iletişime geçmeniz en doğru yaklaşımdır.
Bu kahverengi lekelenmeler gebeliğin başlarında embriyonun tutunmasından kaynaklı iken normal olarak kabul edilir. Ancak gebeliğin ilerleyen haftalarında açık renk kırmızı renk ve yoğun kanamalar kesinlikle normal kabul edilmeyen bir durumdur.
Bir günden uzun süren herhangi bir miktarda vajinal kanamanız varsa, 24 saat içinde doktorunuza başvurun. Orta ila şiddetli vajinal kanamanız varsa, vajinanızdan doku çıkarsa veya karın ağrısı, kramp, ateş veya titreme ile birlikte herhangi bir miktarda vajinal kanama yaşarsanız derhal doktorunuza başvurun.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Hamilelikte hafif kanamalar olması normaldir. Hamilelikte kanama varsa hafif veya ağır mutlaka doktora gidilmelidir. Rutin muayene, rahim ağzı polipleri, cinsel ilişki veya vajinal enfeksiyondan kaynaklanan kanamalar olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey; bu kanamaların tipi ve süresidir.
İlgili 45 soru bulundu
Kanama tüm gebeliklerin % 50 sinde görülebilirken, bunların sadece % 15 i düşükle sonuçlandığını unutmayın. Ya da düşüğe ilerleyecekse, istirahata rağmen, kanamanız artacak ve parçalı pıhtılı kanama yaşayacaksınız, bu da önlenemez düşük anlamına gelir.
Not: 6.gün içinde kanama kesilir. Estrojen verilmeye başlandığında progesteron alımı estrojen tedavisinin 2.haftasından sonra başlatılmalıdır. Progesteron, progesteron injeksiyonu sırasında kanama meydana gelirse bırakılmalıdır.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Hamilelikte kanama, gebelik süreci boyunca gerçekleşen ve hafif kahverengi lekelenme şeklinde seyreden bir durumdur. Kimi zaman yoğun bir kırmızı ya da pıhtılı kanama da görülebilir.
Yerleşme kanaması az miktarda görülen ve kendi kendini sınırlayan bir vajinal kanama olmakla birlikte, belirli özellikleri bakımından adet kanamasından farklıdır. Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder.
İlk aylarda kanamalar genellikle bebeğin rahmin içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açarak oraya yerleşir. İşte bu yerleşme sırasında hafif miktarda yani birkaç damla kan gelebilir. Bu birçok hamilenin yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kanama değildir.
Adete göre daha hafif ve kısa süren kanama, Hafif kramplar ya da hiç kramp olmaması, Adettten farklı olarak pıhtı ya da parça içermez.
İlk 5-7 haftalık gebelikte kanama, halk arasında çoğu zaman “yerleşme kanaması” olarak da ifade edilir. Buna rağmen kanamanın nedenini tam anlamıyla teşhis etmek adına doktorunuza başvurabilirsiniz. Kanamanın düzeyi haricinde ağrı, baskı benzeri belirtiler doktorunuz tarafından değerlendirilir.
Sağlıklı gebeliklerde bile %30-%40 ihtimalle gebelik kanamalarını görebilmekteyiz. Biz bu kanamaları gebeliğin dönemlerine göre ayırmaktayız. İlk 3 aylık dönemdeki kanamalar bizim için her gebelikte sıklıkla gördüğümüz durumlardır.
En çok önerilen, sol yan yatıştır. Bu durumda, hem bebeğe giden kan akımı artar, hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır.
Düşük yapmanın en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Kanamanın şekli hafif lekelenme veya kahverengimsi akıntıdan yoğun kanamaya ve parlak kırmızı kan veya pıhtılara kadar değişebilir. Kanama aralıklı olarak birkaç gün sürebilir.
1) Kanın pıhtılaşması ile ilgili testler: Trombofili, kanın pıhtılaşması ile ilgili bozukluktur. Kanın damar içerisinde pıhtılaşmasına neden olur. Bu rahatsızlığı olan kadınlarda plasentada kan dolaşım bozukluğu görülebilir, bu da gebeliğin ilerleyen dönemlerinde anne karnında bebek kayıplarına yol açabilir.
Tedavinin ilk aylarında ani kanama ve lekelenme meydana gelebilir. Ani kanama devam ederse, 25 günlük siklus için düşük dozda PROGESTAN düşünülebilir (bkz. bölüm 4.2). Tedaviden sonra bazen ani kanama veya lekelenme ortaya çıkarsa veya tedaviden sonra da devam ederse sebep araştırılmalıdır.
Adet ise 5-6 gün süren, kişisel farklılıkları olabilen 5-6 pedlik bir kanamadır. Ayrıca adet kanaması pıhtı içerebilir. Üstüne görme kanamasında pıhtı yoktur.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu. durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Ara kanamanın ilk belirtisi adet dönemleri arasında gelişen kanamalardır. Hafif kanama veya lekelenme gibi olan bu kanamalar bazen adet döngüsünde görülen kanama türüne de benzeyebilir. Metroraji her kadında farklı şiddette olabilir.
Enfeksiyonlar: Vajina veya serviks enfekte olduğunda, kanama yaşanabilir. Enfeksiyonlar arasında mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar ve gonore, klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alabilir. Vajinada kaşıntı ve kanama bazen vajinal mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Progesteron hormonun görevleri şunlardır: Döl yatağının gebeliğe hazırlanmasına yardımcı olur. Rahim kasların kasılmasına sebep olan oksitosinin duyarlılığını azaltmayı sağlar. Böylece gebelik döneminde düşük yapma ihtimali en aza inmiş olur.
Progestan Nedir? Progesteron, gebelik sırasında rahmin problemsiz bir şekilde gelişip büyümesine olanak sağlar. Rahim kaslarındaki kasılmaları azaltarak, düşük yapma riskini ortadan kaldırır. Gebeliğin son evrelerine yaklaşırken salgılanarak, erken doğumun da önüne geçer.
Yapılan araştırmalar sonucu uzun süreli yatak istirahatinin, gebe üzerinde fiziksel, duygusal ve ailesel yönden olumsuz etkilere yol açtığı saptanmıştır. Erişkinlerde yatak istirahatinin tüm vücut sistemlerini etkilediği bilinmektedir. Bunlar; Kaslarda atrofi (güç ve hacim kaybı)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri