Ahirette imandan sonra ilk sorulacak soru “Namaz”dan gelecek. Rabbim hazırlananlardan ve bu sınavı başarıyla geçenlerden eylesin.
Hesap günün ilk merhalesi, kabirdir.İnsanın kabirde ilk sorulacağı şeyler: Rabbin kimdir? Dînin nedir? Size peygamber olarak gönderilen kişi kimdir?
Peygamberimiz şöyle buyuruyor: "Kıyamet gününde hiçbir kul şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Allah'ın huzurundan ayrılamaz: Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede geçirdiğinden, malını nereden kazandığından, nereye harcadığından ve bildiği ile ne kadar amel ettiğinden." (Tirmizi, Kıyamet, 1).
Başta Hz. Âdem (as) olmak üzere bütün peygamberler, Resulullah (s.a.s)'ın sancağı altında toplanacaklardır (Tirmizi, et-Tâc, V / 385). Mahşerde, insanların muhakeme ve muhasebesinin bir an önce yapılması için, şefaatta bulunacak zat, büyük Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)'dir.
İlgili 34 soru bulundu
İnsanlar ve cinler, mahşerde toplandıktan sonra muhakeme olunmak için çeşitli korku ve sıkıntılar içinde uzun müddet bekletileceklerdir. Bu müddetin bin ila elli bin yıl arası olduğu söylenir. Allah'ın indindeki bir gün, dünya ölçülerindeki bin yıla tekabül etmektedir.
Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! "Amel defteri kendisine sağından verilen kimse, kolay geçireceği bir hesaba çekilir''[İnşikak 7-8] buyrulmuyor mu?" diye sorunca Resulullah: "O, amellerin arz edilmesidir. Ancak kim inceden inceye hesaba çekilirse azaba uğrar" buyurdu.
Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer.
Çünkü hadis-i şerifte, (Ölülerinizin kefenlerini bol yapın; çünkü benim ümmetim kefenleriyle haşr olunur. Diğer ümmetler ise çıplaktır) buyuruldu. Yukarıdaki ifadelerden, şehitlerin, dinimizin emir ve yasaklarına riayet edenlerin çıplak olmayacakları, elbiseli olacakları anlaşılmaktadır.
İnanışa göre ölüler kıyametin koptuğunu başlarının mezarlarına çarpması ile anlayacaklardır. Ardından Allah İsrafil'i diriltecek ve tekrar Sûr'u üfürmesini emredecek. Sûr çalınınca bütün ruhlar yeniden dirilecekler, bedenleriyle birleşip mahşer yerinde toplanacaklardır.
Münker ve Nekir, İslam'da kabirde insanı ilk sorguya çekecek olan meleklere verilen isimdir. İsimleri Arapça çok değişik görünümlü anlamına gelmektedir. Bu melekler kabirdeki kişiye rabbi, dini ve peygamberi ile ilgili sorular sorarlar.
Dünyada bile bunların örneğini gördüğümüze göre, ahirette en ileri derecede olabilir. Ancak hesabın ve cennette konuşulacak dilin Arapça olduğu bildirilmiştir. Konuşmanın Arapça olması, ruhun anlamasına engel olmaz.
Nesai ve Taberani (Evsat) ta Ebû Eyyüp (radıyallahü anh) 'dan rivayet ettiğine göre, Rasûlüllah (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: (Kim, düşmana rastlayıp, öldürülüp veya mağlup oluncaya kadar sabrederse, kabirde sorguya çekilmez (bir daha zorluk görmez.) eder.
Etkinlikte toplam 125 bin 825 yanıt verilirken, Türkiye'de sevgililerin birbirlerine en çok “aşkım” dedikleri görüldü. Bunu, “bitanem”, “sevgilim”, “hayatım” ve “balım” sözcükleri izledi. Sevdiklerine balım ve kurabiyem gibi gıdaların yanı sıra öküz, kuzu, panda gibi hayvan isimleriyle hitap edenler de oldu.
Soft renkler, bej, beyaz, açık toprak tonları veya cilt renginle uyumlu, sana en çok yakışan renkleri tercih edebilirsin. Açık yeşil, sarı, canlı kırmızı, fuşya, neon… Bu gibi renkler oldukça canlı ve dikkat dağıtıcı. İlk buluşmalarda daha soft renklere yönelmelisin.
İlk buluşmada kişiler birbirlerine soru sorarak hobilerini ve fobilerini öğrenmeye çalışırlar. Örneğin en sevilen rengin ne olduğu, hangi yemeği sevdiği, hangi içeceği sevdiği, sosyal aktivitelerin neler olduğu, nasıl bir ilişki istediği, nasıl yerleri gezmeyi sevdiği gibi kategoriler ilk buluşmada konuşulan şeylerdir.
Berzâh (Arapça: برزخ), Arapça kökenli bir söz olup, coğrafyada bir yarımadayı karaya bağlayan, iki yanı su, dar kara parçası, kıstak, anlamına gelmektedir. İslam eskatolojisinde ise öldükten sonra ölenlerin ruhlarının gittiği ve kıyamete kadar kaldıkları düşünülen âlem veya mekândır. Kâbir âlemi olarak da bilinir.
Üç kişi vardır ki Allah kıyamet günü onlarla konuşmaz, hadisinin hikmeti nedir? "Üç kişi vardır ki Allah Kıyamet Günü onlarla konuşmaz. Onları temize çıkarmaz. Onların yüzüne bakmaz ve onlara acıklı bir azab vardır: Zina eden ihtiyar, yalan söyleyen idareci ve kibirli fakir."
İsrafil (Arapça: إسرافيل), İslam inançlarına göre dört büyük melekten birisidir. İsrâfil'in görevi kıyamet günü Sûr'a üflemektir. İsrâfil, el-Kazvinî (1270) İsrafilin İslam dışındaki meleklerden Uriel, veya Raphael'in karşılığı olduğu ileri sürülür. İsrâfil kıyamet gününde Allah'ın emri ile iki defa Sûr'a üfleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri