Kimi boş kese gebeliklerde hamilelik testi pozitif çıkar ve erken hamilelik belirtilerinden farklı herhangi bir semptom yaşamayan anne, hemen bu durumun farkına varamaz; ancak genellikle ilk doktor randevusunda yapılan ultrasonda kesenin boş olduğu ve kalp atışının olmadığı gözlemlenerek teşhis edilebilir.
Boş gebelik, gebeliğin ilk beş haftasında yapılan muayenelerdeki ultrason görüntülemesi ile tespit edilebilmekte, kesin sonuç için bir iki hafta daha beklenmektedir. Gebelik kesesinde embriyo bulunmamasının kesin tespiti sonrasında ise kürtaj yapılmaktadır.
Boş gebelik, hamileliğin ilk haftalarında tanısı konulabilen bir durumdur. Normal gebelikte 5. ve 6. haftalar arasında embriyo ve kalp atımı görülebilmektedir.
Boş gebelik eğer kendiliğinden bir düşük olmadıysa kürtaj işlemi ile sonlandırılılması gerekir. Boş gebelik birden fazla kez tekrarlayabilir. Sonradan ikinci kez boş gebelik, altta yatan bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir. Boş gebelik düşüğü olmaz ise kürtaj ile sonlandırılır.
Boş gebelikte normal gebelikte olan bütün belirtiler vardır.
Nadiren boş gebelikte, gebenin vajinal kanaması ve kasık ağrısı olur. Normal bir gebelikte gebelik kesesi Vajinal ultrason ile 4-4,5 haftada görülür.
İlgili 30 soru bulundu
Boş Gebelik Belirtileri Nelerdir? Göğüs ağrısı ve hassasiyeti, mide bulantısı ve kusma, kasık ağrısı, vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan şişlikler ve ödem, pozitif gebelik testi, yorgunluk ve halsizlik, düzensiz regl periyotları görülebilir.
Kanama: Boş gebelikte hafif bir kanama olabilir. Bu kanama, düşük gibi yoğun olmaz ve genellikle birkaç gün sürer. Düşük düzeyde karın ağrısı: Boş gebelik belirtileri arasında düşük düzeyde karın ağrısı da yer alabilir. Ancak, bu ağrılar genellikle hafif ve kısa süreli olur.
Kısacası boş kese gebelik, bir yumurta ve spermin döllenerek rahimde kese oluşturduğu, ancak içinde bir bebeğin gelişmediği durumdur. Böyle bir durumda gebeliğin kürtajla ya da ilaçlarla sonlandırılması gerekir. Bunun dışında, gebeliği devam ettirebilmek için maalesef yapılabilecek başka bir şey yoktur.
Boş Gebelik oluşumuna rağmen hamilelik testi yapıldığında pozitif çıkıyor olması normal bir durumdur. Bunun sebebi hamilelik hormonu olan Beta-HCG hormonunun vücutta salgılanmasından kaynaklanır. Ancak zaman içerisinde bu hormonun salgılanmasında azalma görülür.
Boş gebelikte rahmin içerisine yerleşen gebelik kesesinin içi boştur. Dış gebelik ise rahim içinde değil de rahim dışında gerçekleşen gebeliktir. Molar gebelikte ise yumurta rahim içerisinde üzüm şeklinde yerleşir. Bu da anormal gebelik formlarından biridir.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Gebeliğin 6. haftasında bebeğin başı ile vücudunun kalan kısmı yaklaşık aynı büyüklükte görünmektedir. Bazı kadınlarda bebek muayenede görünmemiş olabilir. Bebeğiniz görünmediği için endişeli olabilirsiniz ancak hemen panik yapmamakta fayda vardır.
Gebelik dönemi içinde yapılan ilk kontrollerde kese görülmeye başlar ve özellikle bebeğin ilk kez kalp atışı duyulması ayrı bir yere sahiptir. Bu durumda çiftler biran önce bebeğinin kalp atışını duyacakları muayene için doktora gitmek isterler. Bu süreçte bebeklerde 5,5-6 haftalık olduğunda kalp atışı duyulabilir.
Boş gebeliğin belirtileri
Klinik olarak bakıldığında boş gebelik ile normal gebelik belirtileri benzemektedir. Anne adayında hiçbir şekilde adet kanaması ya da kramplar görülmez. Ancak bir süre sonra anne adayında hafif akıntılar başlayabilir.
8 haftalık hamileyim kese var bebek yok, neden? Boş kese gebelik ihtimali bu durumda söz konusu olabilir. Boş kese gebelikte, yumurta ve sperm döllenerek kese oluşturur ancak bebek yoktur. Ayrıntılı bilgi ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Boş gebeliğin kesin nedeni bilinmemektedir. Döllenmiş yumurtada meydana gelen kromozomal anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, genetiğin veya düşük kaliteli yumurta veya spermin sonucu olabilir. Eşler arasındaki akrabalık durumları boş gebelik riskini artırır.
Normal gebeliğin varlığını belirlemenin yanı sıra bu test; mol ve dış gebelik ile boş gebeliğin tespit edilmesinde de kullanılıyor. Beta HCG hormon değerinin 0-10 mIU/ml'den yüksek olması gebeliğin olduğuna işaret ediyor.
Boş Gebelikte Beta HCG Değerleri Nasıl Olur? Boş gebelikte beta HCG değeri normal gebelikler gibidir. Yani 2 günde bir beta HCG ikiye katlar. Ama gebeliğin sağlıklı olup olmadığını gösteren diğer bir marker olan progesteron düzeyi boş gebelikte daha düşük olur.
Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin olarak karından görülmesi gerekmektedir. Gebelik kesesinin çapının transvajinal ultrasonografide 10 milimetreye ulaştığında yolk kesesi izlenmelidir. Bu oluşumun izlenmesi gebeliğin normal olduğu şeklinde yorumlanır.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
6 haftalık hamile olduğunu öğrenen anne adayları, ultrason muayenesi için hazırlanırken gebeliğin 6. haftasında gebelik kesesinin boyutu kaç mm olmalı sorusuna sıklıkla yanıt aramaktadır. 6 haftalık gebelik kesesi boyutu yaklaşık olarak 2-4 mm aralığındadır.
Gebelik kesesinin uterusun içine yerleşirken embriyo olmadan gelişmesi olan boş gebeliğin tespiti erken dönemde zor olabiliyor zira belirtileri normal gebelikle neredeyse aynı. Regl sancılarına benzer kasık ağrıları, hafif vajinal lekelenmeler, hatta mide bulantıları…
Erken gebelikte yapılan ultrasonografide bebeğin kesesinin ya da kalp atışlarının görülmemesi durumudur. Çoğunlukla kanama eşlik etse de bazen kanama olmaksızın ultrasonda anlaşılabilir. Ultrasonda bebek kalp atışları görülmüş ya da kese görülmüş gebeliklerin %15'i düşükle sonuçlanmaktadır.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri