Mentollü su ve bitki çayları gibi içeceklerin astıma iyi geldiği kesin olarak söylenemez. Çok ciddi astım atakları esnasında akciğerler yeterli oksijen oluşturamayacağından dil, dudak ve parmaklarda morarmalar olabilir.
Artan sıvılar astımda oluşan mukusun seyreltilmesini sağlarken, öksürüğün kesilmesini ve rahat nefes alınıp verilmesi sağlanır. Diğer Besinler: Astıma iyi gelen diğer besinler ise; maydanoz, portakal suyu, nane, yoğurt, ılık süt, rezene tohumu, balıktır.
Astım ataklarını gerektiğinde tedavi etmek için sıklıkla bir inhalasyon cihazı ile verilen hızlı-rahatlama ilaçları kullanılır. Bunlar kısa etkili, hızlı tedavi sağlayan beta2-agonist ve antikolinerjik bronkodilatörlerdir. Bu ilaçlar hava yolu kaslarını gevşetir. İnhalerin iki ila altı nefes alınması gerekebilir.
Lavanta yağı, okaliptus yağı gibi oldukça etkili olan bir yağdır. Sıcak su içerisine bir miktar lavanta yağı eklendikten sonra bu karışım kapatılır. Buharını astım hastaları soluduğu zaman belli bir süre sonra rahatlama etkisini görür. Bal, bir diğer astım rahatlatıcı etkiye sahip olan bitki olarak bilinir.
Adaçayı, antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri sayesinde solunum yolu rahatsızlıklarına karşı faydalı olabiliyor. Sinüzit, astım ve bronşit gibi hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı oluyor.
İlgili 44 soru bulundu
Okaliptus yağı, tıkanan solunum yollarını temizler. Bu özelliği sayesinde astım hastalarının rahatlamasına ve daha rahat bir şekilde nefes alıp vermelerine yardımcı olur. Okaliptus yağının bu şifalı etkisinden yararlanmak istiyorsanız, büyük bir kase içine bir miktar sıcak su koyun. Suya 8-10 damla yağı damlatın.
Ancak bazı basit önlemlerle astım ataklarından korunmanız mümkün. Örneğin; güçlü kokulardan, parfümlü sabun, şampuan, losyon ve tütsülerden uzak durun. Tüylü koltukları, minderleri ve fazla yastıkları kaldırın. Yatak takımlarınızı toz geçirmeyen, fermuarlı nevresim takımlarıyla kaplayın.
Düzenli ilaç kullanan, sık solunum yolu enfeksiyonu gelişmeyen, tozlu bir işyerinde çalışmayan, kimyasallara maruz kalmayan, alerjisi olmayan ve sigara kullanmayan hastalar tedaviden çok fayda görür ve bu astım hastalarının yaklaşık yarısında tamamen ilaçsız takip edilebilecek kadar düzelme görülebilir.
Astım hastaları için en iyi uyku pozisyonu, ekstra yastıklarla kendinizi desteklemektir. Bu, hava yollarını açık tutmanıza ve gece öksürük riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Sıcak hava ve yüksek nem oranı, sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürürken özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden oluyor.
Alerjik astımı olanlar günde 3 litre ılık su içmeli
Günde 2.5-3 litre su içmeleri gerekir. ancak su kesinlikle soğuk olmamalı, oda sıcaklığında ya da ılık olarak tüketilmelidir. Bu sayede hem bronşların kuruması, hem de su soğuk etkisi yaratmayacağı için kasılması engellenecektir.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Tüm ataklarda en sık ve ilk kullanılan ilaç grubu olan kısa etkili β2 agonistler (salbutamol, terbutalin) inhalasyon yolu ile verilirler. Kısa etkili β2 agonistler düşük yan etkileri ve hızlı yanıt oluşturmaları nedeniyle tercih edilmektedir.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yeterli sıvı almayı sağlamak adına meyve ve bitki çaylarının tüketimi de önerilebilir.
Astım öksürüğü için bitkisel tedavi Astım öksürüğüne en iyi gelen zerdeçal ve baldır. Özellikle zerdeçal, bronşlarda genişleme yaparak astım öksürüğünün rahatlamasını sağlayabilir. Bal anti inflamatuar ve anti bakteriyel özelliği olmasından dolayı astımda faydalı olma potansiyeli olabilir.
En sık vitamin D'nin özellikle astım atağını önlemede ve dirençli astım tedavisinde faydalı olduğu bildirilmektedir. Son yıllarda, atopik dermatit ve kronik ürtiker-anjiyoödemin tedavisinde de vitamin D'nin kullanımının önemli role sahip olduğuna dair literatür verisi de artmaktadır.
Japon bilim insanları, astımın bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerini artırdığını ortaya çıkardı. Astım, solunum yollarını tıkaması sonucu nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık... En önemli belirtilerinden biri de özellikle uykudayken atakların artması.
Rüzgarsız havada, kapalı alanlarda veya polenlerin nispeten azaldığı akşam saatlerinde spor yapmaları sağlanabilir. Astımlı hastalar için ideal bir spor olan yürüyüş yada jogging elbette hava kirliliğinin arttığı günlerde ve trafiğin yoğun olduğu caddelerde yapılmamalıdır.
Yorgunluk genellikle astımın bir belirtisi olmasa da astıma sahip olmak yorgunluğa neden olabilir. Hırıltı ve öksürük gibi astım belirtileri, insanları daha yorgun hissettirebilir veya kişinin uyku kalitesini etkileyebilir. Şiddetli astım veya astım atakları da vücut için çok yorucu olabilir.
Astım ve alerji hastaları yaz aylarında rahatsızlıklarını tetikleyebilecek, şikayetlerini artırabilecek pek çok etkenle karşılaşıyor. Bu nedenle yaz mevsimi astımlı ve alerjisi olan bireyler için riskli dönemlerinin başında geliyor.
Alerjik astım belirtileri genellikle kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi gibi semptomlar içerir.
*Mide hastalıklarında özellikle de ülser hastalığına karşı dut pekmezi çok iyi geldiği uzmanlar tarafından ifade edilmektedir.*Astım ve bronşit hastalıklarında rahatlatıcı etkisi vardır.
- Marmara ve Ege Bölgesi'nde hava kirliliğinin diğer illere göre daha az olduğu bildirilen illerden Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Karadeniz Bölgesi'nde ise Kastamonu, Sinop, Artvin, Rize KOAH ve astım hastaları tarafından tatil için tercih edilebilir. - Ayrıca deniz kenarında yer almasa da hem temiz ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri