Manevi değerleri umursamayan ve toplumsal kuralları hiçe sayan kişilere ahlaksız denir. Ahlaki kuralların tamamını yok sayan, bu nedenle ahlaki nihilizm olarak adlandırılan felsefesi akımın diğer adı Amoralizmdir.
Alakasız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat İlgisiz.
Ahlak TDK Sözlük Anlamı Nedir? Ahlak Türk dil kurumu sözlüğüne göre bireylerin toplumda uyması gereken yazılı olmayan kurallar olarak bilinmektedir. Diğer bir tabi ile bireyin çevresine ve yaşadığı topluma zarar vermeden uyum sağlaması olmaktadır.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Ahlak, bütün insan ilişkilerinde “iyi” (kötü) ve “doğru” (yanlış) değer yargılarının oluşturduğu bir sistem bütünüdür. Din de esasen iyi ve doğruya ulaşmak, kötüden korunmak ve uzaklaşmak için bazı kurallar koymuştur. Ahlak kuralları dinden bağımsız şekilde kendiliğinden oluşabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Terbiyesiz olarak adlandırılan kişiler, kendisinden yaşça büyük kişilere ve yeni tanıştığı kişilere bile lakayt davranırlar. Bu kişilerin ortak özelliği hem ahlak hem de görgü kurallarını dikkate almamalarıdır. Halk arasında, kaba ve kırıcı konuşan, argo ve küfürlü ifadeler kullanan kişilere de terbiyesiz denir.
Karaktersiz kelimesinin anlamı, karakteri kötü olan demektir. Dilimizde yaygın olarak kullanılan bu sözcük güvenilir olmayan anlamında da kullanılmaktadır.
Alfred Adler tarafından ortaya koyulan aşağılık kompleksi terimi, kişinin yetersizlik, değersizlik veya aşağılık duygularına sahip olması durumudur.
Aşağılık kompleksi, bir kişinin kendisini başkalarından daha az değerli veya yetersiz hissetmesi durumudur. Aşağılık kompleksi olan kişiler genellikle kendi yetenekleri ve yeteneksizlikleri hakkında abartılı düşüncelere sahiptirler ve bu nedenle kendilerine karşı aşırı eleştirel ve kritik davranırlar.
Aşağılık kompleksinin nedenleri, kişiden kişiye değişebilir ve genellikle karmaşık bir etkileşimin sonucudur. Bununla birlikte, Adler'in teorisine göre, aşağılık kompleksinin altında yatan temel neden, kişilerin diğer insanlarla karşılaştırıldıklarında kendilerini yetersiz hissetmeleridir.
sıf. Kişiliği olmayan, şahsiyetsiz.
İkiyüzlülük TDK sözlüğünde "iki yüzlü olma durumu", yani "özü sözü bir olmama durumu" olarak, çeşitli sözlüklerde ise "dürüst olmama", "bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünme veya göstermeye çalışma", "aldatmaya çalışma" olarak tanımlanır.
Kendi yapamadıklarını ayıplarlar;
Başkalarının hayatlarıyla ilgilenmekten kendi hayatlarına sahip çıkamazlar. Hep bir kusur ararlar çevresindeki insanlarda ama kendilerine hiç bakmazlar. Kendi sevgilisi yokken, X kişisinin sevgilisi vardır ve namussuzdur ona göre. Hatalarını arayıp durur.
Haddini aşan kişilere hadsiz denmektedir. Had kelimesi sınır anlamına geldiği için sınırını aşan kişilere hadsiz denmektedir.
Hayrını gör TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yeni alınan bir şey için güle güle kullan anlamında kullanılan bir söz.
Bir insana yaptığının yanlış olduğunu söylemezsen yaptığı hareketin yanlış oldugunun farkında olmayabilir. Aklı başında biri mantık kurabilir söylememize bile gerek kalmaz. Toplum için bağlı yazili olmayan ama görgü kuralı olarak sayılan durumlardan var ve bunlara uymayanlar görgüsüzdür.
İkiyüzlü kelimesi düşündüğü konuştuğu gibi davranmayan insanlar için kullanılmaktadır. İkiyüzlülük için TDK sözlüğünde çıkan anlam inandığı, düşündüğü gibi davranmama, özü sözü bir olmama, riya, riyakârlık, mürailik olarak verilmektedir.
Çoğu kez hiçbir tereddüt göstermeden inkâr ederler. Gerçeği ortaya koyan insanları yalancılıkla, dedikodu yapmakla, kıskançlıkla suçlarlar. Bunlar, ikiyüzlü olmaktan da öte yüzsüz insanlardır. Yüzsüz insanlar ahlak, iş disiplini, insana saygı, sorumluluk gibi kavramlarla hiç tanışmamışlardır.
Kelime anlamı “olduğundan başka türlü görünme”, “gösteriş”, “ikiyüzlülük” olan riyâ dini bir terim olarak Allah rızasını kazanmak için yapılması gereken ibadetleri/davranışları insanların takdirini ve beğenisini kazanmak için yapmak demektir.
Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan kişi sanki içinde kendisinden başka bir kişi ya da kişiler olduğunu hisseder. Hastanın içinde hissettiği bu farklı kişiliklere “alter” adı verilir.
Kendimizi kötü hissettiğimizde, kendimiz için üzüldüğümüzde veya her şeyi berbat edip kötü hissettiğimizde, etrafımızda olmasını istediğimiz insanlar anlayışlı olanlardır.
Karakterli insanlar karar verdikten sonra, kararlarında ısrarcı olurlar. Hedeflerinden kolay kolay vazgeçmezler. Hedefe odaklaşma ve kilitlenme sorunları yoktur. İçsel denetim mekanizmaları güçlüdür.
Üstünlük kompleksine sahip kişiler büyüklenmeci ve ben merkezci tavırlarına karşın son derece düşük bir benlik saygısına sahiptirler. Küçümseyici, alaycı ve kibirli davranışlarının altında genelde düşük bir öz-değer, aşağılık duygusu ve güvensizlik yatar.
Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri