7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
1- Etik, ahlaka göre daha genel bir kavramdır. 2- Ahlak kişiden kişiye göre değişebilir. Etik ise evrensel bir değer olup her yerde geçerlidir. 3- Ahlak kuralları zamanla değişebilir.
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik, pratik alanda ortaya çıkan ahlakın kuramsal boyutudur. Neyin, nasıl yapılması gerektiğini, hangi davranışın iyi olduğunu, neyin hayata anlam kazandırdığını gösteren, iyi-kötü,doğru-yanlış açısından değerlendirmede kılavuz alınan evrensel değerler, ilke ve kurallar bütünüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Örneğin yaşlı bir kişi ile saygılı bir üslup kullanarak konuşmak etik kuralıdır. Yeni tanıştığınız bir kişiye ise "siz" diye hitap etmek bir ahlak kuralıdır. İletişimde saygı, hitapla değil üslupla sağlanır. Kişiden kişiye değişen olgu ise ahlak kurallarıdır.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Etik soyut, ahlak somuttur. Etik bir olgu olan ahlaktan farklı olarak, bu olgunun araştırılması ve böylece ahlaki açıdan insanlar için neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair ilkelerin belirlenmesi konusunu irdeler. Etik doğru ve yanlış davranış teorisi olarak düşünülebilirken, ahlak onun pratiği durumundadır.
Bu ayırımlardan birine göre Etik, felsefenin temel alanlarından birisi olarak görülmekte, Ahlak ise, insanı ve onun hayatını her bakımdan içine alan bir fiili durumu olarak, belli zaman ve mekanda ortaya çıkmış gelenek, görenek veya yaşama kurallarının toplamından ibaret olarak değerlendirilmektedir.
Türkçede etik sözcüğü yanlış biçimde ahlâk sözcüğüyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Halkın kendi kendine oluşturduğu, hiçbir yazılı metine dayanmayan kanunlara "etik ilkeler" denir. Günümüzde etik kavramı, daha çok iş hayatı içersindeki davranış biçimlerini irdeleyen, düzenleyen bir disiplin olarak görülmektedir.
Ahlak, doğru ve iyi davranış standartlarına ya da aynı kategorilere giren fikirlerin sistemine uygun olmanın niteliğidir. Ahlaki açıdan sağlam bir kategoriye giren maddeler, iyilik, doğruluk ve erdem gibi niteliklerdir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Etiğin amacı, davranışlara kılavuzluk edecek olan ilke ve kuralları oluşturmak, geliştirmek ve bunların uygulanmasını savunmak olarak belirtilmektedir. Bu nokta etiğin ahlakla olan en belirgin farkıdır. Bu anlamda etik eylemleri oluşturan ilke, kurallar ve değerlerle ilgilidir (Mahmutoğlu, 2009).
Genel geçer kabul edilen etik kurallar arasında dürüstlük, saygı, sorumluluk bilinci, hoşgörü, sadakat ve adalet gibi kavramlar yer alır. Her birey ve toplum için bu kuralların önemi büyük olup, sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürdürmek için herkesin bu değerlere uyması beklenir.
Etik dışı davranışların nedenleri arasında bireysel ve kurumsal faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler arasında rekabet, başarı hırsı, kişisel ve kurumsal çıkarlar, kötü yönetim, eksik veya yanlış eğitim ve bilgi eksikliği sayılabilir.
Türk Dil Kurumu etik kelimesi için, 'Ahlakla ilgili, ahlaki' anlamlarını sunuyor. Hem bireysel açıdan hem de herhangi bir meslek ya da yapılacak iş üzerinden kullanılabilen bir kelime olarak öne çıkmaktadır.
Etiğin Temel Sorunları
Bir bilgi alanı olan etiğin temel sorusu, “doğru, adil, iyi” anlamında “mutlu” (evdaimonia) yaşamın ne olduğudur. Teorik olarak bu soru “adalet nedir?” “erdem nedir?” şeklinde araştırılmıştır.
Etik, değerler kanunlar tarafından sınırları belirlenmiş davranışların dışında kişinin, toplumun kendisine olan güven ve beklentisine uygun olarak hareket edebilmesidir. Etik değerler toplumsal düzeni kazanabilmek için kamu hizmeti yapanların dikkat etmesi gereken ilkelerdir.
Etik dışı davranış;bireylerin, grupların veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kural ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir.
Kasıtlı olarak yanlış veya eksik adres bildirimi de etik ihlalidir. Destek alınarak yürütülen araştırmaların sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlarla bunların katkılarını belirtmemek; etik ihlalidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri