Yetersiz beslenme ve yaş alma gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkması olası tırnak dalgalanmalarının altında tiroit bezi ve böbrek hastalıkları gibi ciddi sorunlar olması riski de vardır.
Vitamin eksikliği, tırnak kırılmasının en yaygın sebebidir.
Biotin vitamini saçı ve tırnakları besler. Bu vitaminin eksikliği tırnakların daha kırılgan olmasına sebep olur. Bunun dışında çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum eksikliği de tırnak kırılmasına neden olabilir.
4.Tırnak çukurları/çentikleri: Çinko eksikliği, Alopesi areata (saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk), bağ dokusu bozukluğu ve sedef hastalığı bu çukurlara sebep oluyor olabilir.
Tırnak üzerinde küçük çukurlaşmalar, çöküntüler ve noktalanma pitting olarak tanımlanır ve tırnağın proksimal katlantısında matrixin dorsal bölümündeki patolojilerden kaynaklanmaktadır. Bu patoloji tırnak uzadıkça tırnak plağı yüzeyinde çukurlaşmalara neden olmakta.
Kaşık tırnak (koilonişi)
En sık baş parmaklar etkilenir,erişkinde en çok demir eksikliği anemisinde görülür. Bunun dışında mantar enfeksiyonu, diyabet, lupus, tiroid hastalıklarında da görülebilir.Madeni yağlarla mesleki temas, kuaförlerde perma solüsyonları nedenler arasında sayılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Tırnak hastalıkları için hastanelerin Ortopedi bölümüne başvurulmalıdır.
Beslenmemizdeki çinko eksikliğinden veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanabilen çinko eksikliği, tırnak distrofisine neden olabilir. Tırnak distrofisi, bir kişinin tırnaklarındaki renk değişikliği ve bozulmadır.
Cevap: ⭐Demir eksikliğinden kaynaklıdır.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Dalgalı tırnaklar: Tırnaklardaki dalgalanmalar demir eksikliği, vaskülit veya lupus hastalığının belirtisi olabilir. Kuru, kırılan tırnaklar: Tırnaklarınız sık sık kırılıyorsa hormon seviyelerinizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Tiroid veya mantar hastalığının habercisi olabilir.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Yanlış ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesimi, travmalar, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, tırnak yeme sonucunda el / ayak tırnaklarında oluşan şekil bozuklukları, tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak adlandırılır.
Tırnaklardaki dikey çizgilerin en büyük nedeni yaşlılık ve protein eksikliğidir. Protein, tırnak ve saç hücrelerinin inşaasında önemli bir yere sahip olduğundan eksikliği durumunda dikey çizgiler gibi şekil bozuklukları görülebilir.
Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliğine sıkça rastlanmaktadır. Bu vitaminlerin yeterli miktarlarda alınmaması durumunda tırnak problemleri görülebilir. Et, balık, yumurta ve kuru baklagiller hem kaliteli protein kaynaklarıdır hem de B vitaminlerinden zengindir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Eğer tırnaklarınız resimde görüldüğü gibi beyazsa bu hepatit veya başka bir karaciğer rahatsızlığının belirtisi olabilir. Yukarı doğru kıvrık ve yumuşak tırnaklar kaşık tırnak olarak adlandırılır ve anemi, karaciğer rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ya da hipertirodizm habercisi olabilir.
Uygulama tırnak altı derisini inceliyor
Tırnak altındaki deride renk pigmentleri olmadığından kana kırmızı rengini veren hemoglobin değerleri daha net bir şekilde ölçülebiliyor.
Demir eksikliği sonucu tırnaklar kırılır ve uzamaz. Vitamin eksikliklerinin genel belirtilerinden biri de ağız içi yaralardır.
Tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulaşana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikliği kişide derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırma ile tat ve koku kaybına dahi yol açabilmektedir. İnsan vücudu kırmızı kan hücreleri, sinirler ve DNA yapımı için B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır.
Zayıf tırnaklar kırılmaya müsaittir, bu yüzden tırnaklarınızı sertleştirmek için B vitamini takviyesi almalısınız. Bununla birlikte yıpranmış ve güçsüz tırnaklarınız için duştan çıktıktan sonra mutlaka bakım kremi kullanmalı ve ya zeytin yağıyla tırnaklarınızı ovmalısınız.
Anemi durumunda ise dokulara yeterli oksijen gitmez. Bu da kendinizi yorgun ve güçsüz hissetmenize neden olabilir. Kırılgan tırnaklar da aneminin belirtilerinden biri olabilir. Çünkü tırnak dokularına giden oksijen miktarı azaldıkça, tırnağın sağlıklı uzaması için dokularda üretilen enerji miktarı azalır.
Magnezyum eksikliği belirtileri arasında; iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri