Ahlat'da 36 yerleşim . Çoğunluk Türklerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Kürt ve Çerkesler mevcuttur. 20. yy başında Kafkas göçmeni (Şapsığ) yerleşimi.
Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapıları Türklere açılmıştı; Ahlat ise Anadolu'nun kapıları Türklere açıldıktan sonra Türklerin ilk yerleştiği şehir olarak anılıyor.
Ahlat, Sübhan ve Nemrut dağları arasında Van Gölü'ne nâzır eğilimli platolar üzerinde kurulmuş, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği'ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
İsmini de bu dönemde alıyor. Şehrin en eski sakinleri olan Urartular buraya “Halads” , Ermeniler “Şaleat” , Süryaniler “Kelath” , Araplar “Hil'at” , İranlılar ve Türkler ise “Ahlat” demişlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Ahlat'da 36 yerleşim . Çoğunluk Türklerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Kürt ve Çerkesler mevcuttur.
Ahlat, Selçuklular çağında Ahlatşâhlar Beyliği'ne başkentlik yapmış, politik ve kültürel sahalarda önemli rol oynamış bir Oğuz/Türkmen şehridir.
Nüfus yapısı
Tatvan'ın yerli halkı tamamına yakını Kürt halkından ibaret olmakla beraber az sayıda da Ahlat'tan göçmüş Türkmenler, Topal Osman (Topal Osman Çepni'dir) isyanına katılmış ve sürgün edilmiş bazı Laz aileler ve çevre ilçelerden göç edenlerden oluşmaktadır.
Etnik yapı olarak merkezde Türkmen kökenli, köylerde ise Kürt kökenli vatandaşların yoğunluğu söz konusudur.
Türkiye politikasına etkisi. Zaza milliyetçiliği, Türkiye politikalarında Zaza kültürü ve kimliğini korumaktan ziyade, genelde Zazaların Kürt olup olmadığı tartışması üzerinden gitmiştir. Türkiye'de genel olarak, bilimsel araştırmalara zıt olarak Zazaca dili ve Zazalar, Kürt olarak gösterilmektedir.
Anadolu da ilk Türk yerleşmesi Ahlat'ta olmuştur.
Halat, Hılat veya Ahlat kelimelerinin köküne baktığımızda Arapça “H L T” kökünden türetilmiştir. Gerek Ahlat ve gerekse Hılat veya Halat kelimeleri Araplar tarafından karışık manasında kullanılmıştır.
Özellikle Ahlat mezar taşları görülmesi gereken tarihi noktalardan birisidir. Ayrıca şehirde Rahvan Kervansarayı, Emir Bayındır Cami, Ahlat Müzesi, Ahlat Sahil Kalesi, İslahiye Medresesi, Tarihi Hizan Camii Bitlis'in meşhur yerlerindendir.
Ahlat kümbetleri, Selçuklu, Ġlhanlı, Karakoyunlu ve Akkoyunlu Dönemleri'ne tarihlenmektedir (Beygu, 1932). Ahlat'ta 15 adet kümbet bulunmaktadır.
Ahlat (Pyrus elaeagnifolia), Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür.
Azerbaycan Meliki İsmail Kutbeddin'in esiri olan Sökmen el-Kutbî, Selçuklu sultanı Berkyaruk'la kardeşi Muhammed Tapar arasındaki saltanat mücadelesinde Muhammed Tapar'a hizmet ettiğinden dolayı kendisine ikta olarak verilen Ahlat ve çevresinde 1100 yılında Ahlatşahlar Beyliği'ni kurmuştur.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Türkiye'de Sünni Araplar daha çok Batman, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Muş, Siirt ve Şırnak gibi illerin merkez ve köylerinde yaşamaktadırlar.
Erciş yakın görünümü. Yoğun bir Azeri kökenli nüfusu olan Erciş'te Kürtler, Kırgızlar ve az sayıda Romanlar da yaşamaktadır.
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
İlçe nüfusunun çoğunluğu Türk olsada azınlık olarak yaşayan Kürt ve Arap nüfusta mevcuttur. Nüfusun Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ilçe merkezinde önemli sayıda Kürtler de mevcuttur.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Diyarbakir - Ahlat otobüs yolculuğu ortalama 5s civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 219 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 3s civarında gidebilirsiniz.
Bu mezarlıkların içinde en önemli bölümü ise “Kadılar Bölümü” oluşturmaktadır. Mezar taşlarına bakıldığında, taşların doğu yüzünde medfunun kimlik bilgileri, bazı örneklerde ise medfunun nereden geldiği ve mesleki bilgiler yer almaktadır.
Ahlatşahlar Beyliği, Şah-i Ermen veya Sökmenliler Beyliği, 1100 ve 1207 yılları arasında Ahlat merkez olmak üzere Van, Erciş, Bargiri, Tatvan, Malazgirt, Muş ve Sason civarında hüküm sürmüş birinci dönem Türk Anadolu beyliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri