Ahmedî (1334 - 1413) divan şairi ve hekim. 14. yüzyıl'da Anadolu'da yetişmiş en büyük divan şairi kabul edilir. Kaleme aldığı Türkçe eserlerle Osmanlı dönemi Türkçesi'nin yazı, edebiyat ve bilim dilinin ilk örneklerini vermiş ve dolayısıyla Türk dili'nin gelişmesinde ve kullanılmasında büyük katkı sağlamıştır.
Ahmedî mahlaslı şairin şiirlerinin toplandığı eser. Nüshalarının karşılaştırılmasıyla hazırlanan metne göre Ahmedî Dîvânı 75 kaside, 2 terci-bend, 8 terkib-bend, 1 muhammes ve 778 gazel olmak üzere toplam 864 şiirden oluşmaktadır (Gülüm 2021: 97).
*Ahmedî'nin 8000 beyti aşan büyük bir Divan'ı, 8250 beyitlik İskendernâme'si, 5000 beyit tutan Cemşîd ü Hurşid'i eserlerinin en önemlileridir. *“İskendernâme” adlı mesnevisi ile tanınmıştır.
XIV. yüzyıl divan şiirinin önemli şairlerinden biri olan Ahmedî, muhtemelen 735/1334-35 yılında doğdu. Asıl adı İbrâhîm, lakabı Tâceddîn, babasının adı Hızır'dır.
Bursa için yazdığı kaside ilk şehir kasidelerindendir. Methiyelerinin çoğunu Emir Süleyman'a yazan şair, mevsimleri (bahariyyât gibi) kasidelerinde işleyen ilk şair olarak da kabul edilmektedir. Şairin bir başka özelliği de eldeki bilgilere göre, ilk çâr-ender-çâr kaside ve gazelleri yazmış olmasıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Ahmedî'nin çift kahramanlı aşk hikâyelerinden biri olan mesnevisi. Cemşîd ü Hurşîd, ilk olarak İran edebiyatında Selmân-ı Sâvecî tarafından 763/1361 yılında yazılmıştır. Aruzun mefâ'îlün mefâ'îlün fa'ûlün kalıbının kullanıldığı bu eser Nuruosmaniye Kütüphanesindeki yazmaya göre 2968 beyittir (İnce 1989: 111).
İskendernâme (Ahmedî), 14. yüzyılda Ahmedî tarafından yazılan mesnevi tarzında manzum bir Türkçe eserdir. Ahmedî'nin en tanınmış eseri olan İskendernâme, Türk edebiyatında yazılmış ilk manzum İskender hikâyesidir.
Türk edebiyatında, Ahmedî tarafından yazılan ilk Cemşîd u Hurşîd mesnevîsi de, ait olduğu XIV. yüzyılın siyasi yapılanmasına, sosyal hayatına, inançla- rına ve kültürel motiflerine dair bilgilere kaynaklık etmektedir.
İSKENDER-NÂME (AHMEDÎ) Ahmedî'nin Makedonyalı Büyük İskender'le (MÖ 356-323) Kur'an'da kendisine “güç, imkân” verildiği (Kehf Suresi 83-97) ifade edilen Zülkarneyn'i anlattığı mesnevi.
Kâşgarlı Mahmud, eseriyle tam olarak bağdaşan bir ad seçmiştir. Gerçekten de Dîvânu Lugâti't-Türk, Türk soylu halkların dil özelliklerini ve o dönemin söz varlığını olabildiğince ayrıntısıyla ortaya koyan bir “divan”dır… Kâşgarlı Mahmud Dîvânu Lugâti't-Türk'ü Ne Zaman Yazmıştır?
Divan edebiyatının büyük şairlerinden olan Ahmed-i Daî XIV. yüzyılın sonu ile XV. yüzyılın başlarında yaşamıştır. Şair adının “Ahmed” mahlasının da “Daî” olduğunu kendisi söylemektedir. Ahmed-i Daî mahlasını şiirlerinin mahlas beyitlerinde hem mahlas hem de kelimenin anlamıyla tevriyeli olarak da kullanmıştır.
Ahmedîlik (Urduca: احمدیہ) veya resmî olarak Müslüman Ahmediye Cemaati (Urduca: جماعت احمدیہ مسلمہ), Mirza Gulâm Ahmed tarafından Hindistan'ın Pencap eyâleti sınırlarında kalan Kadıyan kasabasında kurulan dinî hareket.
1.1.
Şairin adı, Tercüme-i Tıbb-ı Nebevî isimli eserinin mukaddimesinde Ahmed bin İbrâhim bin Muhammed el-ma'rûf bi'd-Dâî olarak geçer. Buna göre adı Ahmed, babasının adı İbrâhim, dedesinin adı Muhammed, mahlası ise Dâ'î'dir.
Ahmed-i Dâ'i (Osmanlıca أحمد داعي), 14. yüzyılın ikinci yarısıyla 15. yüzyılın başında yaşamış olan, çok eser vermiş alim bir şairdir. Babasının adı İbrahim, dedesinin adı Muhammed'dir.
Türk edebiyatında ilk İskendernâme ve sonundaki “Dâstân-ı Tevârîh-i Mülûk-i Âl-i Osmân” kısmı ile şöhret bulan divan şairi. Klasik Türk edebiyatının kurucularından sayılan divan şairi. İslâm tarihinde daha çok efsanevî şahsiyetiyle tanınan Makedonya kralı.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
İçerdiği bu zengin malzeme sebebiyle İskendernâme sadece didaktik tarzda yazılmış bir mesnevî değil, aynı zamanda tarihî ve sosyal bilgileri de bünyesinde barındıran ansiklopedik bir eser hüviyetindedir.
Mevlânâ'nın ünlü tasavvufi mesnevisi 25.700 beyitten oluşmuştur. Mevlana eserine ayrı bir isim koymamıştır; eser, nazım türü olan mesnevi adı ile bilinir. Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır.
İran edebiyatında önceleri destanî konuların işlenmesinde kullanılan mesnevî nazım şeklinin ilk olgun örneği Firdevsî'nin Şâh-nâme 'sidir (X-XI. yy.).
Mevlana'nın en meşhur eserleri Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mecâlis-i Seb'a, Mektûbât ve Fîh-i Mâ-Fîh'tir. Mesnevi, kafiyeli ikişer mısradan oluşan nazım şekline verilen addır. Kökeni Fars Edebiyatı'ndan gelmektedir. Mevlana'nın Mesnevi eseri altı ciltten oluşur.
Mesnevi, Türk edebiyatında en önemli eserlerden biridir. Mevlana Celaleddin Rumi tarafından yazılmış olan eser, 26 bin beyit uzunluğundadır. Mesnevi, aşk, tasavvuf, evrensel hakikatler gibi konuları ele alan bir eserdir.
İskendernâme, İslami edebiyatlarda Büyük İskender hayatını ve maceralarını konu edinen; Kur'an'da geçen Zülkarneyn'in kişiliğinin İskender'in hayatına sindirerek anlatıldığı, destanî-efsanevî tarzda yazılmış kitapların adıdır.
Ahmedî'nin iskender-nâmesi'ndeki mevlid bölümü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri