Koyu kahve veya çay rengi idrar: Çok fazla baklagil yemek, bazı ilaçlar (sıtma ilaçları, antibiotiklerden metronidazol veya nitrofurantoin, senna içeren kabızlık ilaçları), bazı karaciğer hastalıkları özellikle hepatit ve siroz, böbrekleri tutan glomerulonefritlerde idrar rengi kahverengi veya çay gibi olabilir.
hepatitlerde ve kolestatik tıkanıklarda direkt bilirubinin idrarla atılması sonucu ortaya çıkan idrar rengi. az sivi tüketmek. glomerülonefritleri ve nefritik sendromu düşündürür. bu tarz bir idrar görüldüğü taktirde bir hekime gidip başvurmak gerekir.
İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
Eğer çok su tüketilmesine rağmen idrar rengi hala koyuluğunu koruyorsa bu durum farklı birçok sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Eğer idrarın rengi koyu kahveye yakınsa karaciğer ve safra hastalıklarıyla, koyu sarı renkte ise yüksek tuz miktarı ve ürik asit miktarının fazla olmasıyla ilişkili olabilir.
Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
İlgili 36 soru bulundu
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Sigara içenler, risk altında!
Çağ Çal, kanlı idrar yapmayla ilişkilendirilebilecek karın ağrısı bulunmasının hekimlerin tanı koymasında etkili rol oynadığını söyledi. Özellikle sigara kullanan kişilerde kanlı idrar görülmesinin çok önemli bir bulgu olduğuna işaret eden Prof. Dr.
İdrarınız koyu sarı renkteyse, daha fazla su içmelisiniz. Sabahları idrarınızın bu renkte olması normal. Bunun nedeni de gece uyurken vücudumuzun su kaybetmesidir. İdrarınız bal rengiyse daha fazla su içmeniz gerekiyor.
Turuncu renkli idrar: Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları başta olmak üzere çeşitli ilaç kullanımları ve vitamin alımlarına bağlı olabilir. Bazen de havuç, pancar gibi doğal gıdaların tüketilmesi sonrasında normalde de görülebilir.
Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir. Sıklıkla üriner sistemin herhangi bir bölgesindeki taş ve enfeksiyonlarda görülür.
Yediğimiz besinler çoğu zaman idrarın rengini değiştirebilir. Özellikle de böğürtlen ve pancar gibi baskın renkteki besinler idrar renginin pembeleşmesine sebep olabilir. Ancak eğer sebep kanın idrara karışmasıyla ciddi bir problem var demektir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir.
Bu aslında böbreklerin görevini iyi yerine getirdiğinin bir ifadesidir. Çeşitli nedenlerle sıvı tüketimi çok ise o zaman da idrar rengi daha beyaza yakın olacaktır.
Sağlıklı insanlarda idrar yaparken köpürmesi ve baloncuk oluşması daha çok idrarın sert bir şekilde pisuvara çarpması, kullanılan bazı ilaçlardan, alınan gıdalardan ve tüketilen su miktarı ile ilişkilidir. Ayrıca pisuvardaki deterjan ve sabun artıkları da aynı duruma sebebiyet verebilir.
Sık idrara çıkma ihtiyacı, genel olarak böbrek fonksiyonlarında veya idrar yollarında çeşitli nedenlerle fonksiyon bozukluğuna yol açan dahili hastalıklarda veya vücudun olağandan daha fazla miktarda idrar ürettiği koşullarda görülebilir.
laksatifler ve antibiyotikler de alımı halinde idrarda kırmızı renge neden olabilirler. Ancak bunun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonları ile kötü ya da iyi huylu tümörler ve benign prostat hiperplazisi de idrarda kırmızı renk olmasına neden olur. Ayrıca böbreklerde ortaya çıkan kist ve taş da bu duruma etkendir.
"Böbrekler kanı süzüyor ve fazla sıvı, tuz ve mineraller idrarla dışarı atılıyor. Sağlıklı bir insanda idrarın yüzde 95'i sudur. Ama diğer yüzde 5'i nitrojen ve potasyum gibi vücudun kurtulmaya çalıştığı atıklardır. Bunların çok miktarda alırsanız bağırsak ve böbrek sorunları yaşayabilirsiniz.
Tıbbi bazı testler insanların idrarında, kanında, tükürüklerinde, saçlarında ve tırnaklarında nikotini tespit edebilmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlardır;
İdrar yaparken ağrı veya yanma. Ateş Yorgunluk. İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor. Uzmanlar, bunun tehlikeli olduğunu çünkü vücuttaki sodyum seviyesinin tehlikeli derecede düşmesine neden olduğunu belirtiyor.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da, vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri