Ahmet Haşim duygu ve düşüncelerini, “kendine göre” dile getiriyor. Bir deneme eseri için çok başarılı bir isim: Bize Göre.
ahmet hasim'in denemelerinden oluşan, geneli batılılasma, batı kültürünün bizde eğreti durması, modern kadın, fransa hatıralarından olan kitabı. ahmet haşim'in ikdam gazetesindeki köşesinin ve sonradan düzyazılarının toplandığı kitabının adı.
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
İlk nesirlerini topladığı bu eserde Türk Edebiyatının "en orijinal üslupçusu" olarak kabul edilmiştir. Bu eserde fıkra türünde 42 yazı bulunmaktadır.
Ahmet Hâşim, Türk düzsözünün gazete fıkrası türündeki en güzel örneklerinin yer aldığı Bize Göre kitabında, gündelik yaşamdan izlenimlerini, gündelik yaşamın kendisine duyurup düşündürdüklerini yansıtır. Bu yazılarındaki "insan", Ahmet Hâşim'in kendisidir ve toplumu anlatırken, bir az da kendisini anlatır.
İlgili 39 soru bulundu
Fıkra türünde eserler veren Ahmet Haşim 1921 yılında nesir yazmaya başlamış, 1928 yılında “Bize Göre” isimli eserini edebiyat dünyamıza kazandırmıştır.
Ahmet Haşim şiir, deneme, gezi yazısı türünde pek çok eser vermiş, Türk Edebiyatı'nın önde gelen yazarlarından biridir. 1887 yılında Bağdat'ta dünyaya gelmiştir. Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır.
Haşim'in Brémond'dan aldığı önemli unsurlardan biri şiirin müzikle olan ilişkisidir. Haşim de şiiri, “söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın mutavassıt bir lisan” olarak tanımlamıştır (Kolcu 2009, 30). Şeyh Galip, Abdülhak Hâmit, Cenap Şahabettin'i kısmen içine alan bir şiir mıntıkasındadır.
Bize Göre Kitap Açıklaması
100 Temel Eser arasına girmesiyle eserin okur sayısında artış olmuş ve özellikle liseli öğrenciler Ahmet Haşim'in nesir yazılarıyla buluşmuştur.
Ahmet Haşim'in İkdam gazetesinde çıkan köşe yazılarından seçilen denemelerle Paris seyahati izlenimlerinden oluşan Bize Göre 1928 yılında yayımlandı.
Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Azra Erhat, Bedri Rahmi, Cemal Süreya, Ferit Edgü, Halit Ziya Uşaklıgil, Melih Cevdet, Memet Fuat, Mehmet Kaplan, Nurullah Ataç, Orhan Burian, Salah Birsel, Vedat Günyol Türk edebiyatında deneme türünde eserler veren yazarlardan bazılarıdır.
Deneme, yazarın belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerini anlattığı metinlere denir. Bu türde ilk yazıları 16. yüzyılda Fransız yazar Michel de Montaigne yazdı ve Essais (Denemeler) adıyla yayımladı.
Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde ürün veren ilk yazar ve eleştirmen olan Ataç, 1949'da Türk Dil Kurumu üyesi oldu ve 11 Şubat 1951'de ise aynı kurumun yönetim kuruluna seçildi.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
Haşim, bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazdı. Hece ölçüsünü, musiki açıdan yetersiz bulduğu için kullanmıyor, ayrıca onu, “Köylü vezni” diye niteliyordu. Bunun yanında şiirlerinde hiçbir zaman anlaşılma kaygısı gütmedi.
Ahmet Haşim ise, Türk edebiyatının önemli şair ve deneme yazarlarındandır.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Deneme, yazarın herhangi bir konuda duygularını, düşüncelerini, fikirlerini ve görüşlerini okuyucuya aktarmak amacıyla, kesin hükümlere varmadan, samimi bir dille yazdığı edebi metinlerdir. Deneme yazıları, takındığı üslup ve türünden dolayı farklı pek çok edebi yazım türüne yakınlık göstermektedir.
Ahmet Haşim'in İkdam gazetesinde çıkan köşe yazılarından seçilen denemelerle Paris seyahati izlenimlerinden oluşan Bize Göre 1928 yılında yayımlandı.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri