Bütün bir Batı şiiri ve Türk şiirine kendi rengini verebilmiştir. Şiirlerine bakıldığında sadece Batı ve Türk şairlerinden değil, kendi şiirleri içinden bile alıntı mısralar ve imgeler yaptığı görülür. Ahmet Muhip Dıranas, Saf Şiir Anlayışı'na bağlı bir şair olduğu için şiirleri üzerinde sürekli çalışır.
Ahmet Muhip Dıranas'ın Şiir Anlayışı Nedir? Ahmet Muhip Dıranas, "saf şiir" anlayışına mensup şairlerdendir. Türk edebiyatında saf şiire ya da diğer adıyla öz şiire eğilim Ahmet Haşim'in "Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar" isimli makalesiyle başlamıştır.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Saf şiir, ülkemizde özellikle Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal, Özdemir Asaf, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Behçet Necatigil gibi isimler ile tanınan, liselerde ve üniversite sınavlarında öğrencilerin karşısına soru olarak gelebilen, bunun yanında edebiyat severlerin de meftunu olduğu bir ...
Şiir tarifinde saf şiire vurgu yapan Haşim, onu mutlak surette nesirden ayırır.
İlgili 43 soru bulundu
Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, ülkemizde 30'lu yıllardan itibaren yaygınlık kazanmıştır. Saf şiirde ahenk ve üslup ön plandadır. Bu türde şiirler yazan ozanlarca, şiirde ''söylenen'' değil ''söyleme şekli'' çok daha önemlidir.
Şiiri soylu bir sanat olarak kabul eden bu şairlerde düşsel (hayali) ve bireysel yön ağır basar. İçsel ve bireyci bir yaklaşımla evrensel insan tecrübesini dile getirirler. Saf şiir anlayışında estetik tavır ön plandadır.
- Toplumcu gerçekçi şairler, şiirde o güne kadar işlenmemiş konulara, şiir dilinde kullanılmamış kavramlara yer verdiler. - Marksizm'e, sosyalizme ve materyalizme bağlı bir akım olan toplumcu gerçekçi şiir; işçi, emekçi ve köylü sınıfının ezildiği temel düşüncesinden hareket eder.
Şairler "toplum için sanat" doğrultusunda toplumsal kaygı güderek eserler vermiş ve gelecekçilik (fütürizm) akımından etkilenmişlerdir. Bu anlayışta eser veren şairler, şiirde önemli olanın "içerik" olduğunu savunup sanatsal kaygı gütmeden ölçüsüz ve uyaksız şiirler yazmışlardır.
Ahmet Haşim şiir anlayışı, anlam kapalılığı ve karamsar bir tarza sahiptir. Ayrıca şaire göre şiir musiki ile söz arasında bir yerdedir. Hatta sözden çok musikiye yakın olması gerektiğini de savunmuştur. Karamsar üslupta yazdığı şiirlerinde sarı, kırmızı ve siyah renkleri sıklıkla kullanılmaktadır.
Ahmet Haşim (1887, Bağdat- 1933, Kadıköy İstanbul) şiir, deneme, gezi yazısı, türlerinde eserleri bulunan, sembolizmin öncülerinden; bilinen toplam eser sayısı otuz dört olan şair ve yazardır.
Tanpınar'ın şiirlerindeki muhteva, denilebilir ki onun sonsuz iç dünyasının bir göstergesidir. Tanpınar, bütün temalarında bir sonsuzluk özlemi içinde, evrensele ulaşma noktasında gayret sarf etmiştir. Muhteva, şiirin diğer unsurlarıyla önem kazanır ve bir anlama ulaşır.
*Cumhuriyet'in ilk yıllarında yetişen Ahmet Muhip, herhangi bir ideolojik gruba, edebî akım veya topluluğa katılmamıştır. * “Saf sanat” anlayışı ile hareket etmiştir. *Yedi Meş'aleciler ile 1940 kuşağı arasında geçiş sanatçısı olarak görülür. *Fransız sembolist sanatçı Baudelaire'den etkilenmiştir.
Ahmet Muhip Dıranas'ın kar şiiri, güçlü görsel imgelerle ve derin duygusal temalarla örülüdür. Özlem, yalnızlık, gece, karanlık ve ölüm gibi evrensel kavramları kar üzerinden işleyerek, insanın iç dünyasındaki karmaşık duyguları anlatır.
Nazım Hikmet, Ahmet Oktay, Necati Cumalı, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Özdemir İnce, Ceyhun Atıf Kansu, Enver Gökçe, Can Yücel, Eray Canberk, Gülten Akın, Kemal Özer, Yaşar Miraç ve Ataol Behramoğlu toplumcu gerçekçi şairlerdir.
Bu dönemde özellikle Sadri Ertem, Sabahattin Ali, R. Enis, Samim Kocagöz, Oktay Akbal, Cahit Beğenç, Rakım Çalapala, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Orhan Hançerlioğlu, Hikmet Erhan Bener, Refik Erduran, Kemal Bilbaşar, Orhan Kemal, İlhan Tarus gibi birçok yazar toplumcu gerçekçi çizgide eserler vermişti.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Bu arada saf şiir anlayışını Fransız şairlerden daha önce Amerikalı şair Edgar Allan Poe tarafından dile getirdiği de bilinen bir gerçektir. Batı edebiyatında saf şiir, sembolizm akımının bir uzantısı şeklinde ortaya çıkmıştır. Bu açıdan saf şiirle sembolizm birbirini bütünlemektedir.
Toplumcu Şiir Özellikleri Nelerdir? 1920'li yıllarda Nazım Hikmet'in öncülüğü ile meydana gelen bir şiir anlayışıdır. Genellikle yaşam eğitimsizlik, mücadelesi, yoksulluk, köylü ve işçilerin sömürülmesi ve ezilmesi, baskı ve eşitsizlik gibi toplumsal sorunlar ele alınıyor.
anlatmak amaçtır. Bunun yanı sıra saf şiiri benimseyen şairlerin özellikle mitolojiyi, tarihi ve tabiatı konu olarak benimsedikleri gö- rülmektedir.
NAZIM HİKMET'TEN SONRA: TOPLUMCU GERÇEKÇİ ŞAİRLER
1911-), Cahit Irgat (1916-1971), Suat Taşer (d. 1919), Ömer Faruk Toprak (1920- 1979), Arif Damar (d. 1925), Mehmet Başaran (d.1926), Hasan Hüseyin Korkmazgil (1927-1984) ve Ahmed Arif (1927-1991) dikkati çekerler.
Şiirde ahenk, kafiye, redif, aliterasyon ve asonansla; ritim ise hece ölçüsüyle sağlanmıştır. (Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı aruz ölçüsünü kullanmışlardır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri