Ayrıca, dil ve tarih alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çeken Ahmet Vefik Paşa, Milliyetçilik ve Türkçülük akımının da önde gelen temsilcilerindendir. Türk Dili ve Edebiyatına çok ciddi katkılarda bulunmuş önemli bir Türkolog' tur. Ahmet Vefik Paşa tüm eserlerini yazarken sade dil kullanmayı tercih etmiştir.
Türk devlet adamı, Türkiye'nin ilk Türkolog ve Türkçülerinden, lugat âlimi, tiyatro edebiyatının önde gelen bir kurucusu. Osmanlı padişahı (1876-1909). Osmanlı İmparatorluğu'nda XIX. yüzyılda sadrazamlar, Türkiye Cumhuriyeti'nde ise bir müddet hükümet başkanları için kullanılan resmî unvan.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Ahmet Vefik Paşa (3 Temmuz 1823, İstanbul – 2 Nisan 1891, İstanbul), Osmanlı devlet adamı, diplomatı, çevirmen ve oyun yazarı. İlk ilmî Türkçülerden biridir.
ATALA yâhut AMERİKAN VAHŞİLERİ (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM) Türk edebiyatının ilk adapte tiyatro oyunu. Eser, Recaizâde Mahmut Ekrem'in 1872 yılında Chateaubriand'dan tercüme ettiği Atala romanının tiyatroya adapte edilmiş hâlidir.
İlgili 45 soru bulundu
SAVRUK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin L'Etourdi adlı tiyatro eserinin Savruk ismi ile Türkçeye manzum çevirisidir. 5 fasıldan oluşan bir komedi olup 1879-1882 yılları arasında neşredildiği düşünülmektedir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Osmanlı aydınını oluşturan bu entelektüel kesim Osmanlı Devleti'nde bir devrin temsilcisi olmuştur. Đşte bu temsilcilerin başında gelen Ahmed Vefik Paşa, Osmanlı Devleti'nde memur, bürokrat, tarihçi, edebiyatçı ve devlet adamı olarak birden fazla alanda karşımıza çıkıyor.
Ahmed Paşa Dîvânı, mesnevi nazım biçiminde kaleme alınmış 3 şiir ile başlamaktadır. Sırasıyla besmelenin faziletlerinin anlatıldığı 8 beyitlik manzume, 2 beyitten oluşan Arapça hamdele ve 120 beyitlik dibace bulunmaktadır. Eserin ön sözü niteliğindeki mesnevide Sultan Bâyezîd övülmektedir.
Devlet adamı, diplomat ve tiyatro yazarı olan Ahmet Vefik Paşa edebiyat alanında öncü sanatçılarından birisidir. Özellikle tiyatro alanında ün yapmış olan Ahmet Vefik Paşa pek çok alanda da çalışmalar yapmıştır. Ahmet Vefik Paşa 3 Temmuz 1823 tarihinde doğmuş Türkçülük hareketinin önemli öncülerinden birisidir.
1879-1882 yılları arasında Bursa valiliği yaptı. Bu süre içinde kentte bir tiyatro yaptırdı. İstanbul dışında Anadolu'da kurulan bu ilk tiyatroda 15 Eylül 1879'da ilk oyun olarak paşanın Moliere'den dilimize uyarladığı “Meraki” adlı piyesi oynanmıştır.
Yine bu tür düşüncelerin etkisi ile Ahmed Vefik, Türkçenin diğer dillerden alınan sözcüklerin arasında yok olacağı konusunda endişelenmiş ve Lehce-i Osmânî adlı sözlüğünü kaleme almıştır.
Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Gençliğinde divan edebiyatı tarzında şiirler yazmış, Avrupa'ya gittikten sonra yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır.
Şiirin nazım şekli gazeldir. Türk edebiyatında gazeller 4-15 beyit arasında yazılmıştır.
Sehî Tezkiresi'nde (İsen 1998: 62) Ahmed Paşa'nın Leylâ vü Mecnûn yazdığı belirtilse de bu mesnevî günümüze ulaşmamıştır. Şairin eldeki tek eseri Dîvân'ıdır.
Şiirleri gayet ahenklidir ve aruz veznini çok ustaca kullandığı görülür. Kendi çağında "şairlerin sultanı" diye anıldığı bilinmektedir.Yazmış olduğu Kerem kasidesiyle ölümden kurtulmuştur. Bütün tezkereciler Ahmed Paşa'nin şiirlerinden takdirle bahsederler.
İlçe ve kasabalarda, okullarda tiyatro günleri düzenlendi Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu (AVP) binasında 492 kişilik büyük, bir de Oda Tiyatrosu adıyla küçük salonu vardır.
(Ar. vefḳ “uygun olmak”tan vefіḳ) Düşünceleri birbirine uygun, kafa dengi. Vefîka (ﻭﻓﻴﻘﻪ) sıf.
Moliére çevirileri denince akla gelen ilk isim olan Ahmet Vefik Paşa, çalışmalarının birçoğunu Mustafa Reşit Paşa'nın himayesinde ve onun teşvikiyle yapar.
İlk Türk tiyatrosu Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi'dir. Komedi türündeki eserde, yanlışlıkla sevdiği kadının ablasıyla evlendirilen Şair Müştak Bey'in bir gün içerisinde yaşadığı olaylar anlatılır.
Tiyatro faaliyetleri başlangıçta ülkedeki yabancılar, daha sonra Osmanlı vatandaşı gayrimüslimler ve son olarak Müslüman tiyatrocular tarafından icra edildi. Ermeniler tarafından padişah fermanıyla kurulan Naum Tiyatrosu ile Güllü Agop'un kurduğu Gedikpaşa Tiyatrosu Osmanlı'nın Batılı anlamda ilk tiyatro örnekleri idi.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri