Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Olumsuzluk eki bir yapım ekidir. Türk dilinde olumsuzluk yapıları sadece "-me" ekinden ibaret değildir. Başkaca olumsuzluk yapıları da vardır. En çok kullanılan "değil" ile yapılan olumsuz cümlelerdir.
-mA olumsuz çatı eki :
Ekle ilgili olarak Zeynep Korkmaz “Fiil kök ve gövdelerinden olumsuz fiiller türeten bir ektir.
-maz, -mez ekinin -ma,-me olumsuzluk eki ile -z partisip veya fiilden isim yapım eki ile oluştuğu görüşü, bilim adamlarınca kabul edilmiştir.
Özetle : olumsuzluk eki olan -ma,-me ekleri çekim ekidir. -sız,-siz, ekleri ise yapım ekidir. Cümlelerde olumsuzluk anlamı -me,-ma ekleri ile verilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Türkçede olumsuz fiilin geniş zamanı olmadığını, geniş zamanın olumsuzu olduğunu vurgular. > gel-me-m), diğer şahıslarda çekimdeki zamanın -z eki ile karşılandığını belirtir. 1 Adlandırma için bk.( Korkmaz, 2010: s. 163; Hirik, 2015: s. 174). olumsuzluk hem de zaman eki olarak görev yaptığını belirtir.
Fiilimsiler, fiillerden (eylemlerden) türeyen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil “çekim eklerini” yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan, yalnızca fiillere gelen olumsuzluk eki olan “ma, me, maz, mez” eklerini alabilen sözcüklerdir.
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
Şahıs ekleri, haber ve dilek kipi gibi ekleri alamayan fiilimsiler, -ma, -me, -maz, -mez gibi olumsuzluk eklerini alabilmektedirler.
Türkçenin kelime dağarcığının çok önemli bir kısmını türemiş kelimeler oluşturmaktadır.Kelime türetilmesinde en çok kullanılan eklerden biri de -ma (-me) ekidir.
Çekim ekleri kelimelerde en sonra gelen eklerdir. Bir kelimede çekim eki yapım ekinden önce gelemez. Ayni cinsten iki çekim eki üst üste gelemez. Bunun çok nadir görülen bazı istisnaları vardır.
Hem olumsuzluk eki (fiilden fiil yapan ek) hem de isim-fiil eki olan -ma, -me yapım ekidir.
FİİLLERDE OLUMSUZLUK
fiillere olumlu fiil, işin oluşun veya hareketin yapılmadığını veya yapılamayacağını bildiren fiillere olumsuz fiil denir. > Fiillerin olumsuz biçimleri, kip ve kişi ekinden önce “-me, ma” eki getirilerek yapılır.
Mastar Ekleri
-mak ve -mek ekleridir. Fiil kök ve gövdelerinin karşıladıkları oluş, kılış ve durumları gösteren fiil adları kurmak için kullanılan eklerdir.
Olumsuzluk eki, bir cümlenin olumsuz anlam kazanmasını sağlayan ek; yapım eki. Türkçede olumsuzluk eki -me'dir. Bu ek, kendinden önceki hecede kalın bir ünlü varsa -ma'ya dönüşür: Dün gece eve gelmedim.
Fiil (Mastar)
Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz. Bu ekler fillere gelerek onları cümle içinde “isim” yaparlar.
İsim-Fiiller: Fiillerin gösterdikleri hareketi şahıs ve zamana bağlı olmadan gösteren fiil isimleridir. EAT'de –mAk, -mA ve –Iş biçimleri ile kurulmuşlardır. Örnekler: Güneş toġmaġa başladı.
Görülen geçmiş zaman eklerimiz -dI / -dU ekleridir. Bu ekin görülen geçmiş zaman olarak açıklanması eylemin geçmiş zamanda konuşanın gözü önünde gerçekleşmiş olmasındandır. Öğrenilen geçmiş zaman eklerimiz ise -mIş / -mUş ekleridir. Bu ekler de eylemin geçmişte görülmeyen bir zamanda gerçekleştiğini ifade eder.
Kelimelerin nasıl ilk anlam ve kullanımları varsa, eklerin de böyle bir ilk kullanım ve anlamları vardır. Bu ekler de ilk defa çekim görevi ile ortaya çıkmışlardır. Daha sonra bu ekleri alan kelimeler sıfat-fiil görevinde kullanıldıkları için bu kelimelerin eklerinin yapım eki görevinde oldukları sanılmıştır.
Yukarıda zikrolunmuş bütün bu hallerin gösterdiği gibi Türk dillerinde küçültme şekilleri dıştan görünüş benzerliği, fonksiyon benzerliği veya vazife benzerliği bakımından gövdeye bağlı olan yeni kelimeler olarak kullanılır, yani küçültme ekleri yapım eklerinin vazifesini yapar.
Çekim ekini yapım ekimden ayıran en önemli fark sözcükteki anlam değişikliğidir. Çekim ekinin geldiği bir kelime anlam değişikliği olmaz ancak yapım ekinde kelimenin anlamı değişmektedir.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
⇒ Yapım ekleri, eklendiği sözcükle anlamca ilişkisi bulunan, anlamı ve türü farklı sözcükler oluşturur. ⇒ Dilimizde istisnai ekler dışında yapım ekleri her zaman çekim eklerinden önce gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri