Türk Dili ve Edebiyatına çok ciddi katkılarda bulunmuş önemli bir Türkolog' tur. Ahmet Vefik Paşa tüm eserlerini yazarken sade dil kullanmayı tercih etmiştir. Tiyatro eserlerinde daha çok halk dili kullanarak, atasözü ve deyimlere geniş yer vermiştir.
SAVRUK (AHMET VEFİK PAŞA) Ahmet Vefik Paşa'ya ait çeviri tiyatro. Eser, Moliere'nin L'Etourdi adlı tiyatro eserinin Savruk ismi ile Türkçeye manzum çevirisidir. 5 fasıldan oluşan bir komedi olup 1879-1882 yılları arasında neşredildiği düşünülmektedir.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
ATALA yâhut AMERİKAN VAHŞİLERİ (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM) Türk edebiyatının ilk adapte tiyatro oyunu. Eser, Recaizâde Mahmut Ekrem'in 1872 yılında Chateaubriand'dan tercüme ettiği Atala romanının tiyatroya adapte edilmiş hâlidir.
Ahmet Vefik Paşa (3 Temmuz 1823, İstanbul – 2 Nisan 1891, İstanbul), Osmanlı devlet adamı, diplomatı, çevirmen ve oyun yazarı. İlk ilmî Türkçülerden biridir.
İlgili 18 soru bulundu
Tanzimat çağı yazarları arasında Namık Kemal ve Abdülhak Hamit Tarhan'dan sonra en çok eser verenlerden birisi Ziya Paşa'dır. Daha çok şiir tarzında eser verdi. Eserlerinde baskıcı yönetime karşı özgürlükleri ve meşrutiyeti savundu. Batılılaşma yanlısı, yenilikçi Tanzimat edebiyatının öncüleri arasında yer aldı.
Osmanlı aydınını oluşturan bu entelektüel kesim Osmanlı Devleti'nde bir devrin temsilcisi olmuştur. Đşte bu temsilcilerin başında gelen Ahmed Vefik Paşa, Osmanlı Devleti'nde memur, bürokrat, tarihçi, edebiyatçı ve devlet adamı olarak birden fazla alanda karşımıza çıkıyor.
Ahmet Vefik Paşa Tanzimat Edebiyatının her iki döneminde de yer almış bir sanatçıdır. Sanat anlayışı bakımından ise genellikle birinci döneme yakın olmuştur. Eserlerinde pek çok çeviriler bulunmaktadır.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Adapte Eser: Sözlü bir eserin başka bir dilde veya aynı dilde başka sözlerle yeniden yorumlanması için oluşturulmuş versiyonu.
1862 yılında Paris elçiliği görevinden İstanbul'a döndükten sonra 1862'de Darülfünun'da Hikmet-i Tarih (Tarih Felsefesi) hocası görevi verildi. 29 Mayıs 1862 yılında Padişah Abdülaziz tarafından Divan-ı Muhasebat Reisliğine tayin edilen Ahmet Vefik Paşa bugünkü adıyla Sayıştay'ın ilk başkanlığını yaptı.
DON CİVANİ (AHMET VEFİK PAŞA)
Don Civani, Molière'in 1665 yılında kaleme aldığı; bir Fransız asilzadesi olan Dom Juan'ın kendisini ve çevresini felakete sürükleyen olaylar dizisi üzerine kurulu Dom Juan eserinin Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılan çeviri eser.
Yine bu tür düşüncelerin etkisi ile Ahmed Vefik, Türkçenin diğer dillerden alınan sözcüklerin arasında yok olacağı konusunda endişelenmiş ve Lehce-i Osmânî adlı sözlüğünü kaleme almıştır.
Ahmet Vefik Paşa, 1879-1882 yılları arasında Bursa'da valilik yapmış ve valiliği döneminde şehirde bir tiyatro kurmuştu.
1879-1882 yılları arasında Bursa valiliği yaptı. Bu süre içinde kentte bir tiyatro yaptırdı. İstanbul dışında Anadolu'da kurulan bu ilk tiyatroda 15 Eylül 1879'da ilk oyun olarak paşanın Moliere'den dilimize uyarladığı “Meraki” adlı piyesi oynanmıştır.
İlçe ve kasabalarda, okullarda tiyatro günleri düzenlendi Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu (AVP) binasında 492 kişilik büyük, bir de Oda Tiyatrosu adıyla küçük salonu vardır.
İlk Türk tiyatrosu Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi'dir.
Üst Paleolitik Çağdan (İ. Ö 40-10 bin yıl önce) kalma mağara resimlerinde, ellerine ve yüzlerine hayvan postları geçirmiş insanların ritmik hareketler yaptığı görülmektedir. Bunlar, maske ve kostüm kullanımının, dolayısıyla tiyatronun ilk örneği sayılır.
Türleri. Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, drama) ve müzikli (opera, operet, müzikal, pandomim, bale, revü, skeç, tuluat, vodvil) olmak üzere iki grupta toplanır. Edebî türler içinde en canlı ve yaşama en yakın olanı tiyatrodur.
Ahmed Paşa, kasidelerini genellikle padişah ve şehzadeler ile tasavvuf büyükleri adına kaleme almıştır: 12 kaside Fâtih Sultan Mehmed, 11 kaside Sultan Bâyezîd, 2 kaside Cem Sultan, 2 kaside Şeyh Vefâ, 1 kaside Şeyh Tâceddîn için yazılmıştır. 3 şiirin ise kime sunulduğu bilinmemektedir.
Sehî Tezkiresi'nde (İsen 1998: 62) Ahmed Paşa'nın Leylâ vü Mecnûn yazdığı belirtilse de bu mesnevî günümüze ulaşmamıştır. Şairin eldeki tek eseri Dîvân'ıdır. Dîvân'ında 34 kaside, 352 gazel, 2 terci-i bend, 1 terkib-i bend, 14 kıta, 39 nazm, 28 tarih manzumesi ve 48 müfred bulunmaktadır.
Ahmet Paşa, Sultan II. Murat saltanat dönemi kazaskerlerinden Veliyüddin bin İlyas Efendi'nin oğludur. Büyük ihtimalle Edirne'de doğmuş olup Bursalı olarak tanınmasının sebebi, hayatını Bursa'da geçirmesi ve orada vefat etmesi ile izah edilebilir. Milliyetçilikle ilgili çalışmaları yapan ilk şairdir.
Ahmet Mithat Efendi, roman, makale, öykü, gezi gibi birçok türde eserlerini ele almış, eserlerinin içeriğini tarih, felsefe, coğrafya, iktisat gibi birçok alanda zenginleştirmiştir. Yazar, genellikle tarih, polisiye, macera ve yanlış batılılaşma konularını ele aldığı eserleriyle öne çıkmıştır.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri