Batıda çok eski örnekleri bulunan bu tür bizde ilk örneklerini Tanzimat döneminde vermiştir. Şinasinin Agah Efendi ile birlikte çıkardığı ilk özel gazete Tercüman-i Ahvalin ilk sayısında yayınlanan Mukaddime ( ön söz ) başlıklı yazı bizde ilk makale olarak kabul edilir.
Türk Edebiyatında ise Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılan gayri resmi bir gazetede ilk makale örneği görülmüştür. Bu makale Şinasi'nin yazdığı "Mukaddime" adlı metindir.
Şöyle izah edelim: İnsanlık tarihindeki ilk akademik yayın, 5 Ocak 1665 tarihinde Amsterdam'da Journal des sçavans ismiyle yayımlandı.
Cevap. Edebiyatımızdaki ilk makale Şinasi'nin "Tercüman-ı ahval mukaddimesi" dir. 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanmıştır. Başarılar.
İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan, ayrıca ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval'de "Mukaddime" ismi ile 1860 yılında yayımlanmıştır. Makaleler gazete, dergi ve İnternet gibi yerlerde yayınlanabilir. Makale alanında uzman kişilerce yazılır. Nesnel bir anlatım sözkonusudur.
İlgili 45 soru bulundu
Yayımlanan makalelerin her türlü telif hakkı Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne, hukuki ve bilimsel sorumlulukları ise yazar(lar)ına aittir.
İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan ve ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval de (1860) yayımlanmıştır. Türk edebiyatındaki bu ilk makale Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'dir. Namık Kemal, Ziya Paşa, Şemsettin Sami, Muallim Naci, Beşir Fuad gibi sanatçılar bu türün gelişmesini sağlamıştır.
Makaleler; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri olmak üzere 3'e ayrılır.
İbrahim Şinasi (Osmanlıca: ابراهيم شناسى) (5 Ağustos 1826, İstanbul – 13 Eylül 1871, İstanbul), Türk gazeteci, yayımcı, şair ve oyun yazarı. Türk toplumunda Tanzimat'ın ilanı ile başlayan batılılaşma sürecinin ilk ve en önemli yazarlarındandır.
Makale, modern edebiyatın bir türü olarak Türk edebiyatında Tanzimat Dönemi'nde ortaya çıkmıştır. İlk makale 19. yüzyılda İbrahim Şinasi tarafından Tercümân-ı Ahvâl gazetesinin ilk sayısında yayımlanan “Mukaddime” adlı yazıdır.
Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir. Makaleler bir gerçeği kanıtlamak için yazılır. Makalelerde bilimsel verilerden yararlanılır.
Tanzimat edebiyatının sembol gazetesi olan Tercüman-ı Ahval önemi, 1860-1866 yılları arasında yayımlanan ilk özel gazete olmasıdır. Şinasi'nin kaleme aldığı Şair Evlenmesi oyunu, Batılı anlamda ilk Türkçe oyun olarak bilinmesinden ötürü önemi vardır. Gazetede yer verilen onun bu eseri bir dizi olarak yayınlanmıştır.
Makale, belirli bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazı türüne denir. Gazete, dergi ve internette yayınlanır. Ayrıca herhangi gerçeği açıklığa kavuşturmak, bir konuda görüş ve tezler ortaya koymak ve bir hipotezi savunmak, desteklemek için yazılmış olan yazılara da makale denir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk tiyatro çevirimiz Ahmet Vefik Paşa tarafından yapılmıştır. “Zor Nikâhı” adlı çevirisi, ilk tiyatro çevirimizdir.
Şinasi'nin Türk Edebiyatına Getirdiği Yenilikler:
İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i çıkarmıştır. İlk makale olan Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'ni yazmıştır. Atasözleri üzerine ilk incelemeyi yapmıştır.
İbrahim Şinasi, (d. 5 Ağustos 1826, İstanbul – 13 Eylül 1871, İstanbul) Batılı anlamda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesini, ilk özel gazete Tercüman-ı Ahval'i yayımlayan yayımcı, gazeteci, şair ve oyun yazarıdır.
“Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, yaşam öyküsü, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler verdi.
Makale; Herhangi bir konuda bilgi vermek veya bir gerçeği savunmak için yazılan yazılardır. Temel ögesi fikir olup, araştırma ve incelemeye dayanır. Gazete ve dergilerdeki köşe yazılarını makaleye örnek verebiliriz.
Orijinal (tam metin) araştırma makaleleri, bilimsel çalışmalara, gözlemlere ve deneylere dayanan özgün bilimsel makalelerdir. Makale, başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar kısmından oluşur.
Makale, en az bir düşünceyi savunmak ya da bir iddiayı öne sürmek için yazılmış yazıların geneline verilen isimdir. Günümüzde gazetelerde yayımlanan köşe yazıları makalelere örnek olarak gösterilebilir.
Cevap. Edebyatımızdaki ilk yazılı eser aslında bir sözlük ve ansiklopedi içeriğine sahip olan Divan-ı Lugatit Türk'dür. Buradan yola çıkarak bilinen ilk yazarın da Kaşgarlı Mahmut olduğunu söylemek mümkün.
İlk Edebi Roman: İntibah/Namık Kemal
Gazeteciliğiyle topluma yeni bir bakış açısı kazandıran, eserleriyle edebiyat tarihimizde önemli bir yere sahip olan, “Vatan Şairi” unvanıyla tanınan Namık Kemal'in kaleme aldığı “İntibah” edebiyatımızın ilk edebi romanı olma özelliğini taşıyor.
İlk Türk Roman Yazarı Nedir? İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri