Dış mekan, dış cephe ahşaplarda, güneş ışınlarına karşı güçlü bir koruma sağlayan bir ahşap vernik tercih etmeniz önemlidir. Ahşabın doğal dokusunu ve görüntüsünü korumasını istiyorsanız yarı şeffaf vernik kullanılmalıdır. Ahşap zeminlere uygulamak için kullanılacak ahşap verniğin kaymaz vernik olması da çok önemlidir.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Ahşabın daha uzun süre kullanımını sağlamak ve daha estetik bir görünüm kazandırmak için ahşap koruyucu vernik kullanılır. Vernik çeşitleri, sürüldükleri yüzeye; parlak, mat ya da yarımat görünüm verirler. Ahşabın gerçek rengini ortaya çıkarırken uzun yıllar boyunca yüzeyi darbelerden ve bozulmalardan korur.
Sonuç olarak, vernik; ahşap yüzeylerde koruma, parlaklık verme ve ahşabın ömrünü uzatmak için kullanılan bir malzemedir.
-Zımparadan Sonra Yüzey Yağlanır. Bunun İçin Ağacın Cinsine Göre Keten Yağı, Veya Tik Yağı Kullanılabilir. Meşe, Dişbudak Ve Ceviz Ve Benzeri Çok Bulunan Ağaçlarda Keten Yağı Mükemmel Sonuç Verir. Keten Yağı Ahşabı Rutubete Karşı Koruma Amaçlı Sürülür.
İlgili 16 soru bulundu
Kuru yağ, solvent, reçine ve tiner gibi çeşitli maddeleri içeren vernik ahşap, metal veya boyanmış tüm yüzeylere uygulanabilir. Uygulandıkları yüzeyde isteğinize göre mat ya da parlak görünüm kazandırır. Sürüldüğü yüzeyin iklim şartlarına olan dayanıklılığının da artmasını sağlar.
Su bazlı vernik (Waterborne varnish) Su bazlı vernik; renksiz, kokusuz, sararmayan ve ahşap malzemenin doğal rengini değiştirmeyen özelliktedir. Kuruması kimyasal olup, dönüşümsüz katmanlar verir.
Öncelikle nemli bir bez ile uygulama yapacağın alanın üzerinde tozu ve kiri temizlemelisin. Ardından kuru bir bez ile yüzeyi kurulamalı ve kuru olduğundan emin olmalısın. Zımpara atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Tüm yüzeyi eşit şekilde zımpara kağıdı ile zımparaladıktan sonra çıkan tozları da temizlemelisin.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Ahşap sudan yüzeyine su girişi engellenerek ve yüzeye su iticilik özelliği verilerek korunur. Ahşap malzemesi su ile temasının sürekli olması durumunda fiziksel olarak bozulmaya başlar. Bunu engellemek için nefes aldırmayan ahşap boyası ve vernik ile ahşap yüzeyin dış dünya ile temasının kesilmesi gerekir.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Güneşin UV ışınları, ahşabı oluşturan ana maddelerin reaksiyonlarla bozulması ve parçalanması sonucunda ahşapta grileşmeye neden olur. Bu süreç, bulunduğu ortamın şartlarına bağlı olarak, önce renkteki bir değişimle başlar. Bu durum ahşabın yapısının bozulmaya başlaması anlamına gelir.
Ahşap Hangi Tür Boya İle Boyanır? Ahşap, yağlı boya ve akrilik boya türü ile boyanabilir. Kullanıcılar genellikle ahşap boyama, ahşap masa boyama, ahşap sandalye boyama, ahşap konsol boyama, ahşap dolap boyama ya da tuvale boya çalışması yaparken akrilik boya türünü tercih etmektedirler.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
( Vernik + sertleşticili / 30 mikron uygulamada ) alan boyanır. KURUMA SÜRESİ : 23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Mat Vernik ve Parlak Vernik Kullanım Alanları
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Solvent bazlı vernik, ahşap vernik, tahta vernik, ahşap koruyucu vernik, kokusuz vernik, mat vernik, oto boya vernik, araç vernik ve plastik vernik bu duruma örnek bazı vernik çeşitleri olarak listelenmektedir.
Ahşap mobilya boyama işlemlerinde ham olan mobilyanın boyanması öncesinde ahşap alanın yüzeyinde herhangi bir pürüzün olup olmadığını anlamak için zımpara desteğinden yararlanılabilir. Böylelikle herhangi bir pürüz olması durumunda sorun halledilir. Zımpara işlemi sonrasında ise boyama ve sonrasında vernikleme yapılır.
Ahşap hangi boya ile boyanır? Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Ahşaptan Vernik Çıkarıcı Nasıl Kullanılmalıdır? Ahşaptan vernik çıkarıcı, vernikli mobilya veya ahşap yüzeye fırça yardımı ile fırçaya bastırmadan yüzeye tek sefer katman olacak şekilde fırçadaki vernik çıkarıcı bitene kadar sürülmelidir. Sürülen yerin üstünden tekrar fırça ile geçilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri