Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Bir miktar zeytinyağını, ahşap yüzeyin üzerine dökün. Kuru bir bez yardımıyla yağı, ahşap yüzeye yayın. 3-5 dakika beklettikten sonra başka bir bez yardımıyla yağı ovarak parlatın. Daha sonra temiz bir bez yardımıyla yağın fazlasını alabilirsiniz.
Ahşap yüzeylere özel bir ahşap sabunu ile derinlemesine temizlik yapın. Ahşap sabunu ile masanızı temizledikten sonra, nemli bezle tekrar masanızı durulayın. Temizlik işleminin son adımı olarak masanızı mutlaka kuru bir bezle silerek kurulayın.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir. Masif ahşap yağı yüzey hasarlarında tamir edici bir etkiye sahiptir. Bunlar arasından bitkisel ahşap yağı doğal içeriğe sahip bir yağ çeşididir.
Bunun için zeytinyağı ve limonu iyi bir şekilde karıştırmalı ve elde ettiğiniz karşımı sprey şişesine boşaltmalısınız. Daha sonra temizlemeyi düşündüğünüz yüzeyin üstüne sıkarak mikrofiber bezle ovabilirsiniz. Profesyonel Destek Almak Gerekli mi? Vazelin, ahşap parlatmada tercih edilen bir diğer yöntemdir.
İlgili 25 soru bulundu
Nazik bir temizlik için ılık suyla karıştırılmış yumuşak bulaşık sabunu kullanabilirsiniz. Aşındırıcı olmayan bir süngeri suya batırın ve ahşap kapının yüzeyini ovalayın. Kapı köşelerine veya modeller arasına girmek için diş fırçası da kullanabilirsiniz. Bitirdiğinizde sabun köpüğünü suyla durulayın.
Ahşap mobilyanın tozunu almak için yumuşak bir toz fırçasına ihtiyaç vardır. Sert toz fırçaları ahşaba zarar verebilir bu nedenle daima yumuşak olanlar tercih edilmelidir. Kuru bir bez ya da yumuşak bir havlu yardımıyla da yüzeydeki tozlar temizlenebilir.
Tik Yağı Özellikleri ve Avantajları
İç ve dış ortamlardaki her türlü ahşabın tazeleme, bakımı ve yenilenmesi için ideal bir yağdır. 2. Ahşaplarda su ve kire karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Yumuşak neredeyse kuru bir bez kullanın, ıslak değil nemli olsun. Ağaç boyanmışsa, ahşabı yumuşak bir ahşap yağıyla temizleyin ve ardından nemlendirici bir cila uygulayın. Ahşabı korumak için, her zaman yumuşak pamuklu bez kullanın ve çalışırken eldiven giymeyi ihmal etmeyin.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Ahşap mobilyaların temizliğinde kesinlikle ıslak bez veya kimyasal madde kullanılmamalıdır. Kimyasal içeriğe sahip olan temizlik malzemeleri ahşap mobilyaların yüzeyinde bulunan verniği, boyayı veya yağı hızlıca soldurmakta ve mobilyaları eskitmektedir.
Pamuğa tuz ve sıvı yağ döküp, lekeli yüzeye uygulayın. Leke kaybolana kadar bölgeyi ovalamalısınız. Daha inatçı lekelerde ise, tuz ve yağ karışımını leke üzerine dökmelisiniz. Bu karışım 2 – 3 saat boyunca burada kalmalı ve lekeyi çözmelidir.
Zeytinyağı peeling etkisi yaratır. Peeling sayesinde cilt ölü derilerden arınır ve böylelikle siyah nokta ve sivilce gibi cilt problemleri en aza indirgenir. Zeytinyağının bir diğer faydası cilt lekelerini gidermesidir.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir.
Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, yemekteki malzemelerin eklenen baharatı özümsemesini, başlangıçların lezzetinin doruk noktasına çıkmasını, tatlıların hafif ve dayanılmaz bir lezzete sahip olmasını sağlar.
Yağlı Boya:
Yapılan ilk işlem; ahşabın daha iyi korunması ve yağlı boyanın daha rahat uygulanabilmesi için yüzeyin “astar boya” adı verilen malzemeyle boyanmasıdır. Uygulamada kullanılan yağlı boyanın cinsine göre, çabuk kuruyan (selülozik) veya daha geç kuruyan (sentetik) astar boya kullanılmaktadır.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Tik yağı (Teak Oil), doğal yağlarla formüle edilmiş, özel koruyucu katkı maddeleri ile hazırlanmış ahşabı besleyen ve koruyan yağdır.
Vazelin. Mobilya çiziğinin bulunduğu yere akşamdan mobilya çiziğinin üstüne vazelin sürülür ve sabaha kadar bekletilir. Bu işlem ahşabı kabartır. Böylece çiziği doldurur.
Ahşap kesme tahtasının yağlanması, ahşap üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Ahşap kesme tahtasını yağlamak için kokulu ve tatsız bir yağ kullanmak en iyi tercih olacaktır. Badem veya üzüm çekirdeği yağı iyi seçimlerden biri olacaktır.
Tam kuruma sonrası üzerine yağ, wax, su bazlı vernik veya endüstriyel vernik uygulanabilir.
Ahşap koruyucu vernik, ahşabın nemlenmesini, aşınmasını engelleyen ve dış etkenlere karşı dayanaklılığını arttıran koruyucu katman olarak kullanılan sıvı bir çözeltidir. Koruyucu katman görevi verniğin en bilindik özelliğidir. Ahşap üstüne koruyucu olarak sürülür.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Ahşap mobilyalar üzerinde bulunan parmak izlerinde çiğ patatesle kurtulmak mümkün. Bunun için bir adet büyük boy patatesi ortadan ikiye bölerek parmak izi olan ahşap mobilyalara ve kapılara sürerek kısa sürede temizliği tamamlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri