Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazla kuruysa çatlar ve nem oranı çok fazla olursa çürümeler başlar. Ahşabın özündeki su miktarının azalması, ahşabın kurumasına, çatlamasına ve büzülmesine neden olur.
İyi drenaja sahip olmayan arazilerde ağaç zayıf gelişir ve don çatlağı oluşmasına sebep olur. Gereğinden fazla bir şekilde azotça beslenmiş ağaçlarda mevsim sonlarında azotça beslenmiş ağaçlarda oluşur.
Nem dinamikleri örneğin bina iskeletinin ortadan çökmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra, ahşabın teğet yönünde fazla büzülmesi büyük boyutlu ahşapları çatlamasına neden olur. Ahşap genellikle yüzeyden merkeze olan mesafenin en az olduğu noktada çatlar.
Ahşabı korumak için; yağlı boya, pinotex, vernik ve özel koruyucularla yapılan boyama yöntemleri uygulanmaktadır. Yağlı Boya: Günümüzde ahşabın korunması için en çok uygulanan işlem, ahşabın yağlı boya ile boyanmasıdır.
Ahşap malzemenin; mantarlar, böcekler, termitler, bakteriler, deniz zararlıları gibi bazı organizmalar tarafından basit şekere dönüştürülerek tahrip edilmesi olayına çürüme olayı denir.
İlgili 25 soru bulundu
Ahşabın özünü sudan ve nemden korumak için, su geçirmez bakımı düzenli olarak yapmak çok önemlidir. İkinci sırada ise oksijen ağartıcı maddeler gelir. Bu seçenek genellikle dış mekanda kullanılan ahşapların kararmasını önlemek için kullanılır.
Ahşap sudan yüzeyine su girişi engellenerek ve yüzeye su iticilik özelliği verilerek korunur. Ahşap malzemesi su ile temasının sürekli olması durumunda fiziksel olarak bozulmaya başlar. Bunu engellemek için nefes aldırmayan ahşap boyası ve vernik ile ahşap yüzeyin dış dünya ile temasının kesilmesi gerekir.
Güneşin UV ışınları, ahşabı oluşturan ana maddelerin reaksiyonlarla bozulması ve parçalanması sonucunda ahşapta grileşmeye neden olur. Bu süreç, bulunduğu ortamın şartlarına bağlı olarak, önce renkteki bir değişimle başlar. Bu durum ahşabın yapısının bozulmaya başlaması anlamına gelir.
Ahşap koruyucu vernik, ahşabın nemlenmesini, aşınmasını engelleyen ve dış etkenlere karşı dayanaklılığını arttıran koruyucu katman olarak kullanılan sıvı bir çözeltidir. Koruyucu katman görevi verniğin en bilindik özelliğidir. Ahşap üstüne koruyucu olarak sürülür.
Ahşap, yağlı boya ve akrilik boya türü ile boyanabilir.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
İyi havalandırılmış ve nemsiz ortamlarda, tarihi yapı ve mobilyalarda görüldüğü gibi ahşap çok fazla süre (3000 yıl dolaylarında) dayanabilir.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Ahşap Kaplama ve Boya: Ahşap yüzeylerinizi koruyucu bir kaplama veya boya ile kaplayarak böceklerin ve mantarların ahşaba zarar vermesini önleyebilirsiniz. Bu kaplamalar ahşabı nemden ve çevresel etkenlerden korur. Düzenli Bakım: Ahşap evlerinizi düzenli olarak bakıma alın.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Ahşabın daha uzun süre kullanımını sağlamak ve daha estetik bir görünüm kazandırmak için ahşap koruyucu vernik kullanılır. Vernik çeşitleri, sürüldükleri yüzeye; parlak, mat ya da yarımat görünüm verirler. Ahşabın gerçek rengini ortaya çıkarırken uzun yıllar boyunca yüzeyi darbelerden ve bozulmalardan korur.
Ahşap Mobilyalarınız İlk Günkü Gibi Olsun
Bir yaprak kağıt havluyu zeytinyağı şişesinin ağzına bastırın, şişeyi eğin ve birkaç damla zeytinyağı ile mobilyanızı silin. Birkaç damla zeytinyağı ahşap mobilyanızın parlaması için yeterli. Ayrıca, ahşap yüzeyleri temizlerken su temasından kaçınmalısınız.
Astar, boyanın ahşabın üzerinde tek tip ve zengin bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Nihai ürününüze eşit bir görünüm kazandırmak için bir kat uygulayın.
Ahşabın bozulmasına yol açan açık hava etkisi, küf, mantar çürüklüğü ve böcek atağı gibi faktörler rutubet oluşumunda esas rol oynamaktadır. Rutubet aynı zamanda ahşap yapı- lardaki metal elemanlar üzerinde de korozyon ve paslanmaya neden olmakta, bunlar da ahşap malze- mede ilave renklenmeler oluştu- rabilmektedir.
Kuru bir ahşap üzerindeki boya hem su emmeyi hem de mantar sporlarının ahşaba girmesini önler. Ancak ıslak bir ahşap boyanırsa, ahşabın kurumasını engeller ve mantarların gelişmesine uygun bir ortam hazırlar, üremeyi ve çürümeyi hızlandırır. Daha önce mantarlar tarafından enfekte edilmemiş olmalıdır.
Keten yağı ahşap koruyucusu olarak iç ve dış mekanlarda kullanılır. Bunun yanında ahşap keten yağı yağlı boya çalışmaları için de sıkça tercih edilir.
Emprenye, ahşabın bünyesine farklı yöntemlerle çeşitli kimyasal maddeleri emdirme işlemidir. Demiryolu raylarında kullanılan kreozot ile emprenye edilmiş ahşap travers. Bu işlemle ahşabı mantar, böcek, kurtçuk gibi zararlılardan koruyarak ahşabın hizmet ömrünü artırma amaçlanmaktadır.
Ahşaba zarar veren haşere ve mantarlaşmaya karşı koruyucu özelliktedir. Ahşabın nefes almasını sağlayarak uzun yıllar kullanılmasını sağlar. Astar ve vernik gerektirmediği için kullanımı kolay ve ekonomiktir. Aşındırıcı U.V. ışınlarına dayanıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri