Ahtapotların genelde kovuklarda, taşlarda ve mağaralarda yaşadığına değinen Salman, şunları kaydetti: "Anne ahtapot kıyıya kış mevsiminde üremek için yaklaşıyor. Bahar mevsiminde yuvasını yapıyor ve hazır olduğunda bulunduğu kovuğa yumurtalarını bırakıyor.
Nisan: Ahtapot, alabalık, istavrit, izmarit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep, pisi balığı. Mayıs: Ahtapot, alabalık, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep, pisi balığı.
(4) Bütün karasularımızda, 1 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında, ahtapot avcılığı yasaktır. (5) Akdeniz'de, 1 Mayıs-1 Ekim tarihleri arasında mavi yengeç avcılığı yasaktır. Ancak, dalyanlarda il müdürlüklerince belirlenen, avcılığın serbest olduğu zamanlarda mavi yengeç avcılığı yapılabilir.
Ahtapot avı da da tıpkı kalamar ve sübye avcılığı gibidir.Tekne ile av mahalline gelindiğinde tekne akıntıya bırakılıp oltalar suya bırakılır (Resim 2 )ahtapot oltaya vurduğunda oltada bir ağırlık hissedilir.Normal balığın vuruşunun aksine oltaya sert hareket yapılmadan bir kaç saniye bekledikten sonra olta yavaşça ...
AHTAPOT NASIL YAKALANIR? Ahtapot avcılığı ülkemizde daha çok küçük balıkçı tekneleri tarafından, ahtapotlara özgü bir olta çeşidi ile tek tek yakalanarak yapılmaktadır. Av mevsiminin büyük bir kısmı kış aylarına denk gelir. Özellikle ege kıyılarında sıklıkla ticari amaçlı ahtapot avcılığı yapılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Deniz tabanında yalayan ahtapotlar, deniz solucanlarını, deniz salyangozlarını ve kabuklular ile beslenirler. Pasifikte bulunan büyük ahtapotlar ise yengeç, midye, istiridye gibi canlıları rahatlıkla yerler.
Ahtapotların neredeyse tamamına yakını avcıdır. Deniz tabanında yaşayan ahtapotlar çoğunlukla kabuklular, deniz halkalı solucanları ile bazı deniz salyangozu ve deniz tarağı türleri ile beslenirken açık denizde yaşayan ahtapotlar genellikle karides, balık ve diğer kafadan bacaklılarla beslenir.
Özellikle açık denizlerde, kıyısal bölgelerde ve kıyıya yakın sığ sularda yaşayan bu balık türleri, minnow (mankurt), pilker veya sert plastik yemlere ek olarak, maket ve jig yemleri ile de yakalanabilir. Tercih ettiğiniz bu yemlerle istavrit balığını kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Yakalanan bir ahtapotu en azından 40 kere taşa, sert bir zemine vura vura öldürmek gerekir. Ahtapot ancak taşa vura vura öldürüldükten sonra yenilebilir çünkü. Öldürüldükten sonra vurulduğunda kendisini salmaz çünkü. Daha canlıyken taşlara vurmak, köpük salgılamasını beklemek ve yumuşatmak gereklidir.
Kıyıdan büyük balık spin at çek yöntemi ile tutulur. Başarılı balık avı için ayrıca kullanılan oltanın güçlü ve kamışın atış hızının kuvvetli olması gerekir. Balık en iyi neyle tutulur? Balık en iyi suni ve canlı yem ile tutulur.
Ahtapotlar tüm denizlerde yaşar ve farklı deniz habitatlarında yaşayabilecek şekilde uyum sağlamışlardır. Yavru bayağı ahtapotlar sığ gelgit havuzlarında yaşarlar. Hawaii'de bulunan Octopus cyanea türü mercan kayalıklarında yaşarken argonotlar pelajik sularda süzülürler.
Denizlerimizde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 4,5 ay aradan sonra 1 Eylül itibariyle sona ermiştir.
01.09.2023 tarihinde sona erecek avlanma yasağının bitişi ile 2023-2024 Su Ürünleri Avlanma dönemi başlayacaktır.
ZIPKINLA BALIK AVI YASAK MI ? Zıpkınla balık avı yasak değildir. Zıpkınla balık avı serbest dalış temellerine dayanan bir avcılık faaliyetidir.
Haliç'te dil balığı ve çipura yumurtaları bulduklarını, daha önce Marmara'nın güneyinde görülen ahtapota, şimdi kuzeyde de rastladıklarına dikkati çeken Yüksek, şöyle devam etti: "Ahtapot normalde, eğer bir tehdit unsuru görmezse, kıyıya yakın alanlarda yaşar.
65 m derinde bir Kuzey Pasifik dev ahtapotu. büyüklüğü ile diğer türlerden ayrılır. Yetişkinler genellikle yaklaşık 15 kg ağırlığında ve 4,3m'ye kadar kol açıklığı vardır.Yakalanmış En Büyük Birey 9.8 m kol açıklığı ve 272 kilo idi.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Octopus vulgaris oldukça geniş bir dağılım alanına sahip ve Akdeniz'de yaygın bir ahtapot türüdür.
İç organları tamamen çıkardıktan sonra başı bol su ile yıkayın. Gövdenin ortasındaki dişleri de bıçakla kesin. Bacakların arasına küçük kesikler atarak etin daha rahat pişmesini sağlayabilirsiniz. Kesiklerin ardından ahtapotu 2 saat sirkeli suda haşlayın.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri