Aidat tutarı her yıl sonunda yapılan kat malikleri olağan toplantısında değerlendirilir. Sürekli ihtiyaçlar veya apartman bakımı, iyileştirme gibi konularda alınan kararlara göre belirlenir. Aidat miktarı, tahmini aylık giderin daire sayısına bölünmesi ile belirlenir.
Apartmandaki daire sayısına belirlenen bütçe bölünerek daire başına düşen miktar belirlenir. Hesaplamanın ardından yönetim planına bakılarak aidat kesinleşir. Yani kat malikinin sahip olduğu alanın metrekaresine veya arsa payı oranında genel hükmüyle aidat ücreti belirlenir.
Kiraz, aidat rakamlarına ilişkin bir üst sınır veya artış konusunda azami bir oran bulunmadığını kaydederek, "Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir.
Kanunlara göre apartmanlarda ve sitelerde aidatlar için uygulanan ortak bir zam oranı bulunmuyor. Bu konuda bir ortak rayiç yada zam üst sınırı bulunmuyor. Her apartman veya site yönetimi, kendi giderlerini gözönünde bulundurarak yasalar çerçevesinde aidata yapılacak zammı belirleme hakkına sahip.
Taammümlere göre aidat bedeli kira tutarının yüzde 15'ini geçmemelidir” dedi. Özelmacıklı “Apartman, site ve tesislerde aidatlar işletme projesi çerçevesinde arsa payı ve bağımsız bölüm sayısına göre belirlenmeli.
İlgili 17 soru bulundu
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
"AİDAT, KİRAYI GEÇERSE ARADAKİ FARKI EV SAHİBİ ÖDER"
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
Asgari ücrete yapılan yüzde 34'lük zam konut aidatlarına da yansıyacak. En önemli gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle aidatlar yükselecek.
Aidat, kirayı geçerse aradaki farkı ev sahibi öder
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
Peki kiracı aidat ödemek zorunda mı? Tabii ki aidat ödemek kiracı ve sahipleri için zorunluluk taşıyan unsurların başında gelir. Apartman sakinleri ortak kullanım bedellerini aidatla karşıladığı için ve ortak kullanım bedellerinden faydalanan kiracılar da ödemekle yükümlüdür.
Kiracılar Aidata İtiraz Edebilir Mi? Kiracılar, kira sözleşmesinde yer alan ve yasalara uygun olmayan hükümlere veya aşırı taleplere karşı itiraz edebilirler.
Hangi Mahkemeye İtiraz Edilebilir? Aidat ödediği halde tam olarak hizmet alamayan kişiler, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek itiraz edebilir ve bu noktada dava açabilirler. Buna göre ilgili dava için bir dilekçe hazırlanmalıdır.
Kat malikleri ortak alan veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu aidat payını ödemekten kaçınamaz.
Tapu siciline kayıtlı olan yönetim planında yöneticinin / yönetim kurulunun genel kurul yapmadan dönemi içinde ortak gider ve avans paylarını belli bir oranda arttırma yetkisi (çoğunlukla %15- %20 gibi oranlar) yazılı olabilir. Bu hususta bir hüküm var ise o hükmün uygulanması doğru olacaktır.
Aidat Neleri Kapsar? Apartmanın ya da sitenin su faturası, elektrik faturası, merkezi ısıtma ise doğal gaz faturası, bina görevlisi aylığı, bahçıvan aylığı, bekçi aylığı, kaloriferci aylığı ve benzeri ortak giderler aidat kapsamına girer.
Site yöneticileri mutat gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör giderlerine katılmaz. Ancak bazı diğer giderlerden sorumludur.
Daire sahiplerinin ortak kararı ile apartman yöneticisi aidat öder mi sorusunun cevabı olacak şekilde bir kural belirlenmemişse yönetici, yönetim giderlerinin kendisine düşen kısmının yarısını ödemeyebilir. Eğer yönetici dışarıdan tayin edilirse belirli miktarda bir ücret ödemesi yapılabilir.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile getirilen bu yenilik sayesinde artık aidatları ödemeyen kiracılar için de tahliye talep edilebilecektir.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Yüksel, "Aidatların yüksek olduğu düşünülüyorsa müdahale etmenin en etkili yolu kat malikleri kuruluna katılmak hatta mümkünse yönetimde veya denetimde görev almaktır" dedi.
İşletme projesine tebliğinden sonra 7 gün içerisinde itiraz edilebilir. İtiraz etmek için apartman, site yahut iş merkezi yönetimine dilekçe yazılarak projenin itirazlar dikkate alınarak tekrar değerlendirilmesinin talep edilmesi gerekmektedir.
Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Apartman yönetmeliği yönetici aidat öder mi? Kat Mülkiyeti Yasası'nda, kat sahibi yönetici ile alakalı, parasal bir avantaja yer vermektedir. Buna göre; kat maliki olan yönetici, yönetimce belirlenen giderlerin yarısına katılmıyor. Yani; apartmanda aylık aidat 500 TL ise, yönetici her ay 250 TL aidat öder.
Yönetici aidat karşılığı makbuz vermek ve apartman hesabı da açtırmak zorunda. Şeffaflık adına artık birçok site ve apartmanda hesap dökümleri aylık ve yıllık olarak ilan ediliyor. Apartman hesaplarında bir sorun olması halinde ise kat malikleri yöneticiye dava açabiliyor.
KMK'ya göre tüm giderlerin asıl sorumlusu kat malikidir. Mevzuatta çeşidine bağlı olmadan tüm giderlerin kat malikleri tarafından ödenmesi sayılmış olup, kiracıların ortak gider ve avans paylarından direkt sorumlu tutulması gibi ifade yoktur.
KİRACILARIN ÖDEMESİ GEREKEN MASRAFLAR
Kiracılar ortak giderlere katılmakla yükümlü sayılırlar. Kiracıların kapıcının net maaşının ödenmesine, apartman ortak su giderine, apartman ortak merpen otomatiği giderine, apartman temizlik giderlerine ve bunun gibi işletme giderlerine katılmaları gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri