Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
Patlıcan ve biberi közleme kabınızda közleyin yoksa fırına sürün, ızgarasında közleyin. O da yoksa ocağın üzerinde ocağı kısarak közleyin (ben yazın közleyip temizleyip buzdolabı poşetine bırakıyorum hazır oluyor).
Patlıcanların birkaç yerine bıçak ile delikler açın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara teryüz ederek közleyin.
Mevsimine göre dilerseniz içerisine domates de ilave edebilirsiniz. Soğanları çiğden değil de közleyerek de ekleyebilirsiniz. Farklı bir lezzet katmak için ceviz, nane, maydanoz gibi eklemeler de yapabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Patlıcanın bir diğer lezzetli yemeklerinden biri olan közlenmiş sunumu, çoğu kişi tarafından hem ana öğün hem de aperatif meze şeklinde tüketilir. Diyetteyseniz veya kilo vermeye çalışıyorsanız, közlenmiş patlıcan sağlıklı besin değerleri ve düşük kalorili yapısıyla, sizin için başarılı bir ana öğün olur.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
Peki patlıcan nasıl seçilir? Rengi siyah olmalı ve tutulduğunda elinize bulaşmamalıdır. Çünkü eğer patlıcan dışa renk veriyorsa ilaçlanmıştır. Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir.
Patlıcan içeriğindeki vitamin, mineral ve besin değerinden dolayı sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Yağ içermeyen ve su açısından yüksek değeri olan patlıcanda C, K vitamini, magnezyum, fosfor, bakır, folik asit, potasyum, manganez bulunur.
Közlemeden önce bir bıçak veya çatal yardımı ile patlıcanları farklı yerlerinden delmek şarttır. Delikler patlıcan pişerken içerisindeki suyun buharlaşmasını sağlar. Patlıcanın tadı da oturur ve yoğunlaşır.
Teflon tavamıza patlıcanların yeşil yapraklı sağ kısmını kesip yerleştiriyoruz. 3-4 yerine bıçakla kesikler atıp çıkarıyoruz. Ocağımızı en yüksek ayara getirip hiç kısmadan 10 dakika bir yüzünü 10 dakikada diğer yüzünü pişiriyoruz. Kontrol edip pişmişse tabağa alıyoruz.
Önceden ısıtılmış fırın mangal etkisi yaratacağı için patlıcanlarız daha güzel közlenecektir. Ardından pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine ya da fırın ızgarasının üzerine patlıcanları dizin. Bir yüzünü 15 dakika, diğer yüzünü de 15-20 dakika arası közleyin. İkinci yöntem ise mangalda patlıcan közleme.
Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
5 adet patlıcanı fırının ızgarasında közleyin. Közlendikten sonra sıcakken bir kaba koyup, üzerine streç filmi çekin. Böylece kabuklarını daha rahat soyacaksınız.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Patlıcanlarımızı satın alırken yumuşak olanları almamız gerekir. Sert olan 'erkek patlıcanlar' iyi pişmez diri kalır. Patlıcanlarımızın kararmaması ve acısının çıkması için tuzlu suda bekletmeliyiz.
Güçlü bir antioksidandır ve A, C, K ve B6 vitamini ile magnezyum, fosfor, bakır, diyet lifi, folik asit, potasyum ve manganez içerirken neredeyse hiç kolesterol veya doymuş yağ içermeyen lezzetli bir sebzedir. Sindirim sistemini rahatlatır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Kan basıncını artırır.
Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin. (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir.) En son tuzu ilave edin.
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Patlıcanları ince uçlu bıçak veya çatalla birkaç kere delin. Ocak üzerinde veya odun ateşinde 2-3 dakika arayla çevirerek her tarafı güzelce pişene kadar közleyin. Közlediğiniz patlıcanları geniş bir kase içine alın ve üzerini streç filmle kapatarak 5 dakika kadar bekleyin.
Patlıcan salatasını özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Patlıcan salatasını arzu ederseniz yoğurtlu da yapabilirsiniz.
Uygun bir karıştırma kabına közlenmiş patlıcan ve biberlerimizi alalım. Üzerine kıyılmış maydanoz, ezilmiş sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağını alarak güzelce karıştıralım. Soğanları da ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Güzelce karışan köz patlıcanlı salatamız servise hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri