Aile avukatı, evlilikleri kamu nezdinde yasallaşmış bir ailenin her türlü hukukunu korumaya yönelik danışmanlık veren kimselerdir. Bu hem ailenin haklarını dışarıya karşı koruma anlamına gelir hem de aile içerisinde yaşanan anlaşmazlıkların hukuk zemininde giderilmesi anlamını taşır.
Ailelerin haklarını korumak ve en iyi çıkarlarını savunmak için hukuki uzmanlık sunarlar. Bu alanlarda hukuk eğitimi almıştır. Bu nedenle, aile hukuku avukatları, aile hukukuyla ilgili karmaşık ve duygusal konularda destek sunan önemli profesyonellerdir.
Aile avukatlığı, yargının iş yükünün azaltılması ve hukuki danışmanlık ile neticelendirilebilecek uyuşmazlıkların aile avukatı olarak yetkilendirilen avukatlar tarafından çözümlenmesini amaçlamaktadır.
Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır.
Aile Avukatı Nasıl Olunur? Avukat olmak için Hukuk Fakültesinden mezun olmak ve devamında yapılan staj sonucunda avukatlık ruhsatnamesini almak gereklidir. Avukatlık ruhsatnamesinin alınmasından sonra meslektaşlar belli bir alana yoğunlaşır. Bu alanda uzmanlaşır ve kariyerini bu yönde çizmiş olur.
İlgili 26 soru bulundu
2023-2024 yılı boşanma avukatı ücreti en az 17.900 TL olarak güncellenmiştir. Buna %10 KDV uygulanınca toplam tutar 19.690 TL olur. Boşanma avukatı ücreti her dava dosyasına özel olarak ve ayrıca belirlenir. Avukat dosyaya harcanacak emek ve zamana göre ücretini serbestçe belirler.
Açıklanan verilere göre zam oranı yeniden hesaplandı. Buna göre yüzde 17.55 zam oranına göre 1/4 avukat maaşı 23663 oldu. Buna eklenecek seyyanen zam sonrası ise avukatların alacağı net maaş ücreti 31740 oldu.
Aile Mahkemesinde Hangi Davalar Görülür? Aile Mahkemesi medeni kanun'un aile hukuku kitabının birinci ve ikinci kısımlarındaki evlilik, boşanma, velayet, nafaka, tazminat davaları ile hısımlık hukukundan doğan dava ve işlere bakar. Vesayet hukukundan doğan dava ve işler aile mahkemelerinin görev alanı dışındadır.
Medeni Hukuk kapsamında yer alan aile hukuku; nişanlanma, evlenme, boşanma, mal paylaşımı, aile konutları, evlat edinme, nafaka, velayet, kayyımlık, yardım nafakası gibi tüm aile ilişkileri konularını kapsamaktadır. Bu hukuk disiplini, kadın hakları ve çocukları hakları konusundan bağımsızdır.
Aklımıza hemen nişanlanma, evlilik, boşanma, mal edinme, evlat edinme, velayet, yardım nafakası, vesayet gibi konularda her türlü sorunu ve çözümü aile hukuku belirlemektedir.
Bir hakim veya Cumhuriyet Savcısının eşi, sebep veya nesep itibariyle usul ve füruundan veya ikinci dereceye kadar (Bu derece dahil) hısımlarından olan avukat, o hakim veya Cumhuriyet Savcısının baktığı dava ve işlerde avukatlık edemez.
Adli yardım avukatı ücretsiz çalışmamaktadır. Asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret Baro tarafından ilgili avukata ödenir. Adli yardım servislerinde çalışan avukatlar bu durumu kabul ederek gönüllü olmuşlardır. Baro Adli Yardım Kurulları görevlendirdikleri avukatları takip ederler.
Davanın kaybedilmesi halinde ise, bu ücret sözleşmei hüküm ifade etmemelidir. Bu son halde avukat, artık sözleşmeye dayanmamalı, doğrudan Avukatlık Kanunu'nun 163/111, maddesi uygulanarak, asgari tarifeye göre avukata ücret ödenmelidir.
Medeni Hukuk, Miras ve Boşanma Davası
Türkiye'de iş mahkemesi avukat ücreti, ilgili mevzuat ve mahkeme kararlarına göre belirlenir. Genel olarak, her iki taraf da kendi avukat ücretini kendisi karşılamaktadır. Yani her dava tarafı, kendi avukatının ücretini kendisi ödemekle yükümlüdür.
Dava bitmişse bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine başvuru yapılır. Fakat dava devam ediyorsa aynı mahkemeye itiraz dilekçesi sunulmalıdır. Aile mahkemesi ceza verir mi sorusunun yanıtını verecek olursak; Aile mahkemesi sadece kişilere maddi veya manevi yaptırım uygulatır.
Diğer bir ifadeyle Medeni hukuk, kişinin doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonraki hukukî durumları da düzenleyen özel hukukun bir dalıdır. Medeni hukuk, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukunu da içine almaktadır.
Aile mahkemeleri yapısı, tek hâkimlidir. Aile mahkemelerinde görev yapan hâkimler, adlî yargıda görevli, tercihen evli ve çocuk sahibi, otuz yaşını doldurmuş ve aile hukuku alanında lisansüstü eğitim yapmış olan hâkimler arasından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca seçilir (4787 S. K. md.3).
Boşanma davalarını, kadına şiddet engellemek, evlenmenin iptali, velayet davası, miras davaları, babalık davası, soy isim davası, gibi davaları ilgilenmeye sorumlu özel mahkemelerdir.
Aile hukuku. Aile hukuku, aile olarak yaşayan kişilerin karşılıklı ilişkilerini, hak ve yükümlülüklerini düzenler. TMK' nin Aile Hukuku kitabı, Evlilik Hukuku, Hısımlık ve Vesayet olarak üç kısma ayrılmıştır.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak. Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri