Kısacası Çocuk Gelişim Uzmanları, Sosyal Hizmet Uzmanları, Psikologlar, Sosyologlar, Uzman-Asistan ve Pratisyen Hekimler, Hemşireler, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları aile danışmanı olabilmektedir (lisans mezunu olma şartı aranır).
Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi lisans programlarını tamamladıktan sonra aile danışmanlığı alanında yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlamış olanlar aile danışmanı sayılır ve ayrıca bunlardan merkezlerde çalışmak için sertifika istenmez.
Aile danışmanları, ailelerle ve aile üyeleriyle birlikte çalışır. Bununla birlikte, aile danışmanları aynı zamanda çiftler, bireyler, ergenler ve çocuklarla da çalışabilirler. Danışmanlık oturumları, bireysel olarak veya aile üyeleriyle birlikte gerçekleştirilebilir.
Aile danışmanları genellikle ailelerin ve bireylerin zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olmak için bu özelliklere ihtiyaç duyarlar. Sonuç olarak, herkes doğrudan aile danışmanı olamaz, ancak aile danışmanı olmak için gereken eğitim ve sertifikasyon sürecine başlamak isteyen herkes için bu bir olasılıktır.
Türkiye'deki düzenlemelere göre, aile danışmanlığı sertifikası almak için aşağıdaki gibi bölümlerden birinde lisans eğitimi almış olmak gerekiyor: Psikoloji. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik.
İlgili 31 soru bulundu
Aile danışmanı olmak için Aile Danışmanlığı Eğitimi sonunda yapılan sertifika sınavından en az 70 puan almak şarttır. Öte yandan bu mesleği icra etmek için üniversitede Tıp, Psikoloji, Hemşirelik, Sosyoloji, Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Aile danışmanları farklı alanlarda uzmanlaşmış olabilir. Bunlar arasında psikoloji, aile ve evlilik terapisi, sosyal hizmet, pedagoji ve rehberlik gibi disiplinler yer alır.
En düşük Aile Danışmanı maaşı 11940 TL iken, en yüksek Aile Danışmanı maaşı 23070 TL'dir. Güncel Aile Danışmanı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz!
Aile Danışmanlığı Sertifikası, bireylerin aile yaşamındaki sorunları çözmeye yardımcı olmak için gereken yetenekler ve bilgileri edinmelerini sağlar. Ancak bu sertifika, tek başına bir ofis açmak için yeterli olmayabilir. Her ülkede farklı olmakla birlikte genelde bazı lisans ve izinler gereklidir.
Yönetmelikte bulunan 14. maddeye göre, sosyal hizmet bölüm mezunları Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamladıktan sonra Aile Danışmanı Ünvanı alabilmektedir.
Hazırlık düzeyi ve deneyimli olan kişiler genellikle daha iyi performans gösterirken, bu alanda tecrübesi olmayan veya yeterli hazırlık yapmayan kişiler için sınav zorlayıcı olabilir. Ancak, sınava iyi hazırlanarak ve aile danışmanlığı alanında deneyim kazanarak, sınavı başarılı bir şekilde geçmek mümkündür.
MEB, YÖK ya da üniversitelerden biri tarafından verilen en az üç 100 saati teorik, en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere 150 saati uygulamalı toplamda ise 450 saatlik aile danışmanlığı alanında bir programı başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanlar, aile danışmanı unvanı alabilir.
Devlette aile danışmanı olmak için Sosyoloji, Psikoloji, Tıp, PDR, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet, Hemşirelik gibi alanlardan mezun olma şartı aranır. Daha sonra üniversiteler ya da kuruluşlardan aile danışmanlığı sertifikasını almak için derslerine katılarak başarı ile tamamlamak gerekmektedir.
KİMLER BAŞVURABİLİR? Aile Danışmanlığı Yönetmeliği Resmi gazetenin 4 Eylül 2012 tarihli sayısında yayımlandı. Bu eğitime başvurabilecek meslek grupları Sosyal Hizmet, Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Hemşirelik, Tıp ve Sosyoloji Mezunlarıdır.
1.Aile Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır? Aile danışmanlığı sertifikası özel sektörde faaliyet gösteren eğitim kurumları veya üniversitelerde verilen aile danışmanlığı eğitimi ile alınabilir.
Yetkilendirme ve lisanslama gereksinimleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir, bu nedenle konunun yerel düzenlemelerini incelemek önemlidir. Özetle, lise mezunları aile danışmanı olarak çalışmak için gerekli eğitimleri ve yasal yetkilendirmeleri almamış olduklarından, bu alanda çalışamazlar.
Sosyoloji bölümü mezunları genellikle aile danışmanlığı merkezlerinde çalışmaktadırlar. Yönetmelikte bulunan 14. maddeye göre, sosyoloji bölüm mezunları Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamladıktan sonra Aile Danışmanı Ünvanı alabilmektedir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2023 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir.
Aile Danışmanı Sertifikasını almaya hak kazanan kişiler açacakları merkezi minimum 3 kişi ile açabilmektedirler. Bu kişilerden ilki Aile Danışmanı, ikincisi Aile Danışmanı Meslek Elemanı, üçüncüsü ise büro personelidir.
Evet, aile danışmanları hastanelerde çalışabilirler. Hastaneler, genellikle psikiyatri veya psikoloji bölümlerinde veya çocuk ve genç hizmetleri gibi belirli birimlerde aile danışmanlarını işe alabilirler.
Psikoloji, psikolojik danışmanlık, sosyal hizmetler gibi ruh sağlığı ile ilişkili bölümlerde eğitim görmüş uzmanlar, Evlilik/Aile Terapisi alanında sertifikalı eğitim alarak uzmanlık kazanırlar.
Aile ve çift terapisi, duruma göre değişebilmekle birlikte, genellikle 8–24 seans olarak yapılmaktadır. Seans süresi 50 dakikadır. Hastanelerde ya da özel muayenehanelerde/merkezlerde yapılmaktadır.
Türkiye'de online aile danışmanlığı terapisi yasal bir uygulamadır. Ancak, bu hizmetleri vermek için uygun eğitim almış ve uygun bir lisansa sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca, online terapi sırasında güvenli bir ortam sağlamak ve kişisel bilgileri koruma önlemleri almak gerekmektedir.
Aile danışmanı klinik açabilir mi diye merak edenler klinik değil aile danışmanlık merkezi açabileceklerini bilmeliler. Resmi olarak psikolojik danışmanlık hizmeti vermek için 2 şarttan birini yerine getirmelisiniz. Klinik psikolog unvanı almalısınız. Aile danışmanlık merkezinde çalışmalısınız.
Aile danışmanlığı sertifikası, aile danışmanları için bir mesleki standarttır ve alanlarındaki bilgileri güncel tutmalarını sağlar. Bu sertifika, aile danışmanlarının iş bulmalarına veya işlerinde yükselmelerine de yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri