Aile Hekiminiz 65 yaş üstünde olan ve Özellikle NOTER İŞLEMLERİNDE gerekli olan AKLİ MELEKE RAPORU nu , gerekli kontrol ve muayeneleri yaptıktan sonra verebilir (Bu rapor günlük olarak kullanılabilir)
Sağlık Bakanlığı işçi alımında sağlık ocağından alacağınız akıl sağlık raporuda kabul edilmektedir.
Akıl sağlığı raporları sağlık kuruluşlarından alınır. Bu kuruluşlar genellikle psikiyatri hastaneleri, ruh sağlığı merkezleri, poliklinikler veya özel psikoloji/psikiyatri klinikleri olabilir.
Akli Meleke Raporu – Akıl Sağlığı Raporu; Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, KAYILI OLUNAN Aile Hekimlerinden alınabilir.
Akli Meleke Raporu Nereden Alınır? Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir. Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın özel hastaneler tarafından verilen istirahat raporları geçerlidir. 20 günü aşan raporlar, Sağlık Kurulu tarafından verilebilir.
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıya göre notere başvuran 65 yaş ve üzeri kişilerin sağlık raporu alma zorunluluğu artık yok.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
*Kişiler MHRS veya 182 den sağlık kurulu polikliniğine randevu alarak başvuru yapabilirler. *Kişilerin “Erenköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi” ne hitaben yazılmış olan sevk yazısıyla başvurması gerekmektedir.
Huzursuzluk, stres kaynaklı baş ağrısı, titreme, rahatlayamama. Dengeyi kaybetme, terleme, anormal derecede yüksek kalp hızı, hızlı nefes alma, karnın üst kısmında ağrı, sersemlik, ağız kuruluğu yer alıyor.
Aile Hekimi Neden Sağlık Raporu Vermiyor? Aile hekimliğinden sağlık raporunun alınamamasının iki farklı sebebi mevcuttur. Bunlardan ilki, kişilerin kendi aile hekimlerinden sağlık raporu almamalarıdır. Diğeri ise kişilerin ihtiyaçları olan sağlık raporunun aile hekimliğinden alınmamasıdır.
Birinci basamak sağlık kuruluşlarında aile hekimi, psikiyatri birimlerinde psikiyatri hekimi denetiminde çalışırlar. Danışmanlık ve rehberlik dışında psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde yer alamazlar.
Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir. Aile hekiminin hastaya rapor vermesi kendi değerlendirmesi ve inisiyatifi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle hekime herhangi bir şekilde baskı yapılamaz, talimat verilemez.
İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
e-Devlet sistemine giriş yapın. Açılan sayfada sağlık bölümüne tıklayın. Sağlık Bakanlığı hizmetleri arasından “Sağlık Raporu Sorgulama ve Düzenleme” seçeneğini seçin. Karşınıza gelen ekranda “Yeni Sağlık Raporu Oluştur” seçeneğine tıklayın.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Bir başka deyişle, tapu işlemi yapacak tarafların yaşları için alt sınır 18, üst sınır 65.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Dolayısıyla, akıl sağlığından şüphe edilen 45 yaşındaki bir kişiden rapor talep edilebileceği gibi, akıl sağlığından şüphe edilmeyen 85 yaşındaki bir kişiye de pekala raporsuz işlem yaptırılabilir. Buna kanunen hiçbir engel yoktur.
Başvuran tarafından talep edilen rapor “akli meleke” 'nin olup olmadığının tespiti olarak ifade edilse de aslen hukuki işlem yapabilme yetisi kastedildiğinden, ilgili işlemin ne olduğu, hangi işlemin gerçekleştirilmesine yönelik yetinin tespit edildiği raporda dikkat çekici biçimde belirtilmelidir.
Giriş yapılmadıysa geçmişe dönük raporu kimse sana veremez. Yönetmelikte veli beyanı ile velin sana rapor verebilmekte.
Mesai günü memuriyet mahalli dışından yani il dışından alınan hastalık raporlarının geçersiz olduğu ancak mevzuat gereği yalnızca geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar durumunda il dışından rapor alınabileceği belirtilmekte ise de bu kural birçok memur tarafından bilinmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri