Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir.
Aile Hekimi Neden Sağlık Raporu Vermiyor? Aile hekimliğinden sağlık raporunun alınamamasının iki farklı sebebi mevcuttur. Bunlardan ilki, kişilerin kendi aile hekimlerinden sağlık raporu almamalarıdır. Diğeri ise kişilerin ihtiyaçları olan sağlık raporunun aile hekimliğinden alınmamasıdır.
Bu rapor aile hekimleri, özel tıp merkezleri, poliklinikler ve özel hastanelerden alınabiliyor. Sağlık raporu için kuruma gidildiğinde gerekli adımlar hakkında bilgi verilir. İş için sağlık raporu ise aile hekimi veya iş yeri hekiminden alınabilmektedir.
Aile Hekimi sizin Boy/Kilo/ Bel/ Kalça gibi ölçülerinizi alıp OBEZİTE yönünden Beden Kitle Endeksini tespit eder ve Takiplerinizi yapar, Önerilerde bulunur. Aile Hekiminiz , Evlilik için müracaat ettiğinizde İlgili tahlilleri yaptırır ve EVLENMEYE ENGEL HALİ YOKTUR raporunu düzenleyebilir.
Aile hekimi veya bir üst olan uzman doktorlardan alınan sağlık raporlarının geçerlilik süresi bir (1) yıldır. Askeri sağlık raporlarının geçerlilik süresi altı (6) aydır. Ehliyet sağlık raporu geçerlilik süresi iki (2) yıldır.
İlgili 15 soru bulundu
"Aile hekimlerinden kaç gün rapor alınabilir?" sorusunun yanıtına gelirsek aile hekimleri 10 gün rapor verebilir. Bu süre, bir aile hekiminin tek seferde verebileceği en uzun rapor günüdür. 10 günlük süre tamamlandıktan sonra kontrol için doktora gittiğinizde aile hekimi size tekrar bir 10 günlük rapor yazabilir.
e-Devlet sistemine giriş yapın. Açılan sayfada sağlık bölümüne tıklayın. Sağlık Bakanlığı hizmetleri arasından “Sağlık Raporu Sorgulama ve Düzenleme” seçeneğini seçin. Karşınıza gelen ekranda “Yeni Sağlık Raporu Oluştur” seçeneğine tıklayın.
Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir. Aile hekiminin hastaya rapor vermesi kendi değerlendirmesi ve inisiyatifi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle hekime herhangi bir şekilde baskı yapılamaz, talimat verilemez.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
UYARI: İstirahat dışındaki raporları sadece bağlı bulunduğunuz aile hekiminden alınız. E imza ile rapor düzenlendiği için aile hekimi dışında başka hekime sistem rapor vermeye izin vermemektedir. Bütün sağlık Raporu isteklerinde, önce: e- Devlet üzerinden Kişisel Sağlık Bilgi Formu Doldurulması gerekmektedir.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
Sağlık raporu almak için 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ve hangi raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe gerekmektedir. Dilekçeyi, sağlık kuruluşunun danışma bölümünden alabilirsiniz. Belgelerinizin eksik ya da yanlış olması durumunda sağlık raporu alamazsınız.
Sağlık kurulu raporunuzu E-Devlet uygulaması üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Eğer sadece fiziki muayene yapılacaksa uzman doktor gerekli muayeneleri yapıp hemen ardından tek hekim sağlık raporu oluşturabilir.
Bunu güler yüzle ve makul bir bahane ile söylediğinizde rapor alma şansınız oldukça yüksektir. Doktorlar gerçekten yardımsever insanlardır ve canları bir şeye sıkılmamışsa sizi asla üzmezler. Rapor almanın yollarından biri hasta rolü yapmaktır, mesela karın ağrısından kıvranabilirsiniz, bayılma numarası yapabilirsiniz.
Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir. Tam teşekküllü sağlık raporları neden istenir?
İşveren, çalışanın iş pozisyonuna uygunluğunu değerlendirmek ve iş sağlığı güvenliği standartlarına uygunluğunu sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle, işveren işe alınacak olan çalışanın sağlık raporunu talep eder ve bu raporu ücretini karşılar.
Heyet raporu genel olarak ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Özellikle tam teşekküllü sağlık raporu için 7 iş günü belirlenmiştir. Heyet raporunun çıkması 7 iş gününü bulur.
Hükümet ya da belediye tabipleri gerektiğinde hastayı tedavi eden hekimden ölüm sebebinin saptanması için rapor isteyebilirler. Böyle bir istek yapıldığında o hastayı tedavi eden hekim (müdavi hekim) bu raporu vermek zorundadır (UHK 217).
Giriş yapılmadıysa geçmişe dönük raporu kimse sana veremez. Yönetmelikte veli beyanı ile velin sana rapor verebilmekte.
İşe girişlerde sağlık raporunun alınabileceği yerler ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi iş yeri hekimi bir diğeri ise aile hekimleridir. Ancak unutulmamalıdır ki, eğer girilecek olan iş az tehlikeli kategorisinde ise aile hekimlerinin sağlık raporu verme yetkisi bulunur.
Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir. Sağlık kurulu raporuna ihtiyaç duyan bireyler, MHRS üzerinden sağlık kurulu randevusu alarak hastanelere müracaat edebilirler.
E-Devlet üzerinden sağlık raporu; vatandaşların ihtiyaç duydukları sağlık raporlarını elektronik olarak alabildikleri bir hizmettir. Sağlık raporu, kişinin sağlık durumunu belirleyen ve özellikle iş başvuruları, askerlik, ehliyet gibi birçok alanda talep edilen resmi bir belgedir.
Ehliyet Yenilemek İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır? Ehliyet yenilemek için sağlık raporu alınırken başvurulan kuruma bağlı olarak ödenecek ücret de değişiyor. Aile hekiminden sağlık raporu aldığınızda herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ancak devlet ya da üniversite hastanelerinde katkı payı talep ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri