Aile Hukuku aile bireylerinin haklarının korunması ile boşanma sürecinin doğru şekilde yürütülmesini düzenler. Resmen evli olan karı-kocanın beraber yaşadıkları, ortak yaşamlarını birlikte geçirdikleri, sürekliliği olan yaşam alanıdır.
Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır.
Medeni Hukuk kapsamında yer alan aile hukuku; nişanlanma, evlenme, boşanma, mal paylaşımı, aile konutları, evlat edinme, nafaka, velayet, kayyımlık, yardım nafakası gibi tüm aile ilişkileri konularını kapsamaktadır. Bu hukuk disiplini, kadın hakları ve çocukları hakları konusundan bağımsızdır.
Aile hukukunun kapsadığı sorunların başında evlilik öncesi ve evlilik sonrası mal paylaşımı, boşanma ve velayet davaları, nafaka, tazminat ya da evliliğin iptali davaları, velayet ve babalık davaları; soy bağının reddi davası, evlat edinme ve vasiyetname davaları gelir.
İlgili 44 soru bulundu
Aile Mahkemesinde Hangi Davalar Görülür? Aile Mahkemesi medeni kanun'un aile hukuku kitabının birinci ve ikinci kısımlarındaki evlilik, boşanma, velayet, nafaka, tazminat davaları ile hısımlık hukukundan doğan dava ve işlere bakar. Vesayet hukukundan doğan dava ve işler aile mahkemelerinin görev alanı dışındadır.
Aile hukuku, aile olarak yaşayan kişilerin karşılıklı ilişkilerini, hak ve yükümlülüklerini düzenler. TMK' nin Aile Hukuku kitabı, Evlilik Hukuku, Hısımlık ve Vesayet olarak üç kısma ayrılmıştır.
Aile Hukuku, Türk Medeni Kanunu'nda "İkinci Kitap"ta düzenlenmiştir.
( Bibliyoğrafyalı-Gerekçeli-İçtihatlı ) Türk Medeni Kanunu'nun “Aile Hukuku” kitabını oluşturan 118 ila 494. maddeleri; “Evlilik Hukuku” Kısmı (TMK. mad. 282-395); “Hısımlık” Kısmı (TMK. mad. 396-494) ve “Vesayaet” Kısmı (TMK. mad. 118-281) ilgili bölümler altında incelenmiştir.
Aile mahkemeleri, aile hukukuna ilişkin anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma, nafaka, velayet, tazminat vb. gibi davalara bakan özel mahkemelerdir. Aile mahkemeleri görev, kuruluş ve yargılama usulleri; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile düzenlenir.
Dar Anlamda Aile : Sadece eşlerden oluşan birliktir. Evlilik birliğinin tarafları aile olarak tanımlanmış , birliği düzenleyen tüm hükümler dar anlamda aileyi ilgilendirmektedir. Geniş Anlamda Aile : ana ,baba ve çocukların oluşturduğu topluluktur. Velayeti kapsayan bir kurumdur.
Diğer bir ifadeyle Medeni hukuk, kişinin doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonraki hukukî durumları da düzenleyen özel hukukun bir dalıdır. Medeni hukuk, kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukunu da içine almaktadır.
Aile Avukatı Nasıl Olunur? Avukat olmak için Hukuk Fakültesinden mezun olmak ve devamında yapılan staj sonucunda avukatlık ruhsatnamesini almak gereklidir. Avukatlık ruhsatnamesinin alınmasından sonra meslektaşlar belli bir alana yoğunlaşır. Bu alanda uzmanlaşır ve kariyerini bu yönde çizmiş olur.
Aile hukuku ya da evlilik hukuku olarak ifade edilen bu hukuk dalı; boşanma, nişan, evlilik ve velayet gibi aile birimini ilgilendiren anlaşmazlıkları konu edinmektedir.
Dar anlamda soybağı ise bir kimsenin anne ve babası ile aralarındaki bağlantıyı ifade etmektedir4. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzda soybağı, belirtmiş olduğumuz dar anlamıyla TMK.'nın 282-334. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Aile Hukuku; nişanlılık, evlilik, boşanma, velayet gibi aile ilişkilerini ilgilendiren konulara odaklanan bir hukuk dalıdır. Miras Hukuku Nedir? Miras Hukuku, ölen veya hakkında gaiplik kararı verilen kişinin her türlü hak ve borçlarının mirasçısına intikaliyle ilgilenen medeni hukuk dalıdır.
Osmanlı Devleti'nde 1868-1876 yılları arasında hazırlanan ve daha çok borçlar, eşya ve yargılama hukuku esaslarını içeren kanun.
İsviçre Medeni Kanununun, mevcut kanunların en çağdaşı olması, Kadın -Erkek eşitliğine dayanması nedeni ile komisyon İsviçre Medeni Kanunu'nu Türkçe'ye çevirmiştir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926′da TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Aile hukuku; aile içi ilişkileri ve aile üyelerinin hukuki hakları ile yükümlülüklerini düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı; evlilik, boşanma, çocukların velayeti, gözetimi ve mali sorumluluğu, aile içindeki ekonomik ilişkiler ve diğer benzeri konuları kapsar.
Miras ölen kişiden kalan tüm hak, mal, para alacak ve borçlarını kapsar. Miras paylaşımı aile içi ve akrabalar arasında en çok probleme yol açan konulardan biridir.
Aile mahkemesi boşanma davası için görevli mahkemedir. Boşanma davasının açılabilmesi için özellikle boşanmaya özel düzenleme vekaletname sunulmalıdır. Bu vekaletnamenin vesikalık fotoğraf içermesi de gerekmektedir. Dava dilekçesi taraflarca veya avukat aracılığıyla vekaleten hazırlanır.
Hititçe çivi yazılı belgeler göstermektedir ki, bugün toplumlarda geçerli olan evlenme, bosanma, miras gibi konular o zaman ki medeni hukukunda temelini olusturmaktadır. Hititlerde evlilikten önce söz, nisan gelenekleri görülmektedir. Evlilik kurumu Hititlerde, babaerkil bir düzene dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri