COOH2 kimyasal formülle gösterilen oksalik asit, doğada kalsiyum tuzu olarak ravent bitkisinde, sodyum tuzu olarak kuzukulağı denilen bitkide ve bazı bitkilerin özsuyunda bulunmaktadır. Bitkisel kaynakların çoğunda bu organik asit bulunmaktadır. Ispanak, domates, kuzukulağı gibi bitkiler bunun içindedir.
Örneğin çok koyu yeşil yapraklı sebzelerde oksalat miktarı fazladır. Ispanak, semizotu, pancar, şalgam, taze fasulye bamya gibi sebzeler bu sınıfa girer. Brokoli, bürüksel lahanası ve normal lahanada ise miktar düşüktür.
Oksalattan zengin besinlerin (domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, ışgın otu, patates, fındık, fıstık, badem, susam, tahin, çikolata, dondurma vb.) böbrek taşlarını artırma ihtimali yüksektir. Böbrek taşı olan kişilerin oksalattan zengin besinleri azaltması veya elimine etmesi gerekir.
Kalsiyum oksalat taşı, böbrek taşlarında en sık görülen taş cinsleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle oksalattan zengin, çay, kola, çilek, çikolata, ıspanak ve pırasa gibi sebzeler, fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve kakao gibi besinlerin tüketiminin azaltılması gerekiyor.
Birçok yiyecekte aslında oksalat vardır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, çay, kahve, bazı kolalı içecekler, çikolata, armut, domates gibi bazı gıdalarda, bamya gibi, ıspanak gibi gıdalar oksalattan yana zengin gıdalar.
İlgili 39 soru bulundu
Bol miktarda su içmek, böbrek taşı düşürme sürecinde en önemli faktördür. Yeterli miktarda sıvı tüketmek, idrarın yoğunluğunu azaltarak taşların kolayca atılmasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmek önerilir.
Greyfurt suyu, limon suyu ve portakal suyu içerdikleri sitrat sayesinde taş hastalığını önleyici etkiye sahiptir. Bu meyvelerin suları idrarı alkali hale getirerek taşların çok büyük bir kısmının oluşumunu engellerler (kalsiyum oksalat taşları..)
Ispanak, lahana, fındık, badem, çikolata yüksek oksalat içermektedir. Bu yiyeceklerin süt ile alınması (bağırsaklardan oksalat emilimini azaltacağından) önerilmektedir.”
Taş Düşüren Biri Ne Yememeli? Böbrek taşının düşürülmesi sürecinde genel itibari ile oksalattan zengin besinlerin tüketimi kısıtlanmaktadır. Bununla birlikte tuz ve şeker alımı da kesilir. Örneğin; çikolata, kahve, diğer kakaolu içecekler ve koyu çay gibi gıdaların alımı büyük ölçüde azaltılmaktadır.
Kızılyonca, ve ayıüzümü: idrar söktürücü ve antiseptik etkileri olan bitkilerdir. Limon suyu, zeytin yağı ve elma sirkesi karışımı Bir çay kaşığı fesleğen (reyhan) ve bal karışımı Atkuyruğu bitkisi, karahindiba ve ortanca bitkisi kökü: kalsiyum oksalat atımına yardım ettiği saptanmıştır.
Kahvede yüksek miktarda oksalat bulunuyor. Ancak oksalatın sadece kahvede değil, birçok besinde bulunduğunu da unutmamak gerekiyor. Türk kahvesi sunumunda yanında su bulunması ise tam bu noktada işe yarıyor. Kahveyi suyla birlikte tükettiğimizde böbreklerimizdeki oksalat vücuttan dışarı atılabiliyor.
Bu araştırma hücresel düzeyde kafeinin böbrek taşı oluşumunu önlediğini gösteren direkt kanıttır. Sonuç olarak kafeinin taş oluşumu açısından olumsuz etkileri idrarla kalsiyum ve okzalat atılımıdır. Öte yandan taş oluşumunu önleyici etkileri de (idrar söktürücü özelliği ve sitrat atılımının artması) vardır.
toz şeker + 1 lt su. 200gr. şeker, bir miktar su ile içerisinde eriyinciye kadar karıştırılır. İçerisine 35 gr oksalik asit koyulur ve eriyinciye kadar karıştırılır. 1 lt (1000ml )olacak şekilde su ile tamamlanır.
Oksalik asit, bal akımı dönemi dışında her dönem verilmekte olup kışın uygulanmasının sebebi tüm varroanın arının üstünde olmasıdır. Bu sayede dışardaki varroanın, buharlaşan oksalik asit ile solunumu kesilecek ve arıdan düşecektir. Oksalik asit damlatma ve buharlaştırma yöntemi ile kovana verilir.
Bunun için sodyum formiyat, sodyum hidroksitle hızlı bir şekilde, 360°C'ye kadar ısıtılır; Reaksiyonuna göre, oksalik asidin sodyum tuzu elde edilir. Buna kireç sütü ilavesiyle kalsiyum oksalat, sonra sülfürik asit muamelesiyle oksalik asit ele geçer.
C vitamininin fazla tüketimi okzalat miktarını yükseltecektir. İdrarla atılan okzalat ise kalsiyum okzalat kristallerinin ve taşının oluşumuna sebep olabilir. Yapılan araştırmalarda da yüksek dozlarda C vitamini tüketiminin özellikle erkeklerde böbrek taşına sebep olduğu kanıtlanmıştır.
Böbrek sorunu, kalp sorunu, mide rahatsızlığı ya da karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin yeşil çay tüketmemeleri gerekir. Yeşil çayın fazlası tansiyonun düşmesine sebep olacağından sağlıklı bir bireyin de gün içinde en fazla 2 fincan yeşil çay içmeleri önerilir.
Böbrek taşı nasıl düşürülür? 5 mm'nin altındaki taşlar kendiliğinden düşebilir. Bol su ve hareket taşların düşmesine yardımcı olur. Üreter kanallarını genişletici İlaç tedavisi ile taş düşürmek mümkün. 5 mm üstü taşları da operasyon yolu ile düşürülmektedir.
Daha çok Kayseri'nin Bünyan ilçesi ile civarında yetişip "gilaburu" adıyla bilinen bitki, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanmasının ardından eczanelerde takviye edici gıda olarak yerini aldı.
Böbrekte yıllarca kum olabilir ve hiç belirti vermeyebilir. Kum büyüdükçe ve taşa dönüştükçe şikayetler başlayabilir.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Hastalarımızın 'böbrek taşı eriten ilaç' arayışı da mevcuttur. Böyle bir ilaç da maalesef yoktur.
Spor yapmak, ip atlamak, en azından yürüyüş yapmak dahi taşın ilerleyişini hızlandırır. Ancak spor yaparken terlemeyle sıvı kaybettiğimiz için daha fazla su tüketmeyi unutmayalım. Aslında hareketli bir yaşam metabolizmamız için de yararlı olup böbrek taşının oluşumunu önleyici etkisi vardır.
Bu bir insandan çıkarılan en büyük böbrek taşı olarak kayıtlara geçti. Sri Lanka ordusu doktorları 62 yaşındaki emekli bir askerden ameliyatla, 13,37 santimetre uzunluğunda ve 801 gram ağırlığında bir böbrek taşı çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri