* Aile içi iletişim; en temel tanımı ile aile üyelerinin birbirlerine sözel ve sözel olmayan davranışları ile verdikleri tepkileri, mesajları kapsar. Bu iletişim doğru bir şekilde sağlandığında, insanlar karşısındakinin duygu ve düşüncelerini anlayabilir hale gelir.
Aile içinde karşılıklı sevgi, saygı, dayanışma,bağlılık ve işbölümü esastır. Çok az çatışma vardır, gelişimsel değişikliklere kolay ve başarılı bir şekilde uyum sağlarlar. Aile üyeleri kendi fikirlerini, beklentilerini, korkularını serbestçe ve kaygı duymadan ifade edebilirler.
Sağlıklı Ailenin Özellikleri
- Birbirlerine ilgi ve sevgiyle yaklaşırlar. - Birbirlerine bağlılık hissederler. - Birbirlerinin varlıklarından mutluluk duyarlar. - Çatışmalarını çözümleme konusunda başarılıdırlar.
Aile içi etkili iletişim için “Saygı” çok önemlidir. Karşımızdaki kişilere saygı duymak onların varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduklarını hissettirmek, olduğu gibi benimsemek anlamını taşır. Saygı sadece küçüklerden beklenmez aile büyükleri de küçüklerin fikirlerine saygı göstermelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca ailede iyi iletişimin hüküm sürmesi; bireylerin birbirlerini daha iyi tanımasını, kendilerine ve diğer kişilere saygı duymalarını, empati ve uyum aktarımında çok daha etkili olmalarını sağlar. Aile içinde sevgi, mutluluk, neşe, kızgınlık, üzüntü, korku gibi duyguların aktarılması da sağlanmış olur.
Sağlıklı aile en temel anlamıyla, bir bütün olarak kendisini ve üyelerinin gereksinimlerini karşılayabilen aile olarak tanımlanabilir. Sağlıklı ailelere ulaşılması sağlıklı topluma ulaşmada ilk adımdır.
Sağlıklı Ailenin Özellikleri
- Birbirlerine bağlılık hissederler. - Birbirlerinin varlıklarından mutluluk duyarlar. - Çatışmalarını çözümleme konusunda başarılıdırlar. - Birbirlerini oldukları gibi kabul ederler.
İletişim: İyi bir aile, açık ve sağlıklı iletişim kurabilen bir ailedir. Aile üyeleri duygusal ve pratik ihtiyaçlarını paylaşmalı, sorunları açıkça tartışmalı ve birbirlerine anlayış göstermelidir. Sevgi ve Saygı: Aile üyeleri arasında sevgi ve saygı duyguları, temel bir gereksinimdir.
Ailede çocuğun birey olarak görülmemesi, kuşak çatışmalarından kaynaklı karşılıklı iletilerin çözülüp anlaşılamaması, duygu ve düşüncelerin açıkça söylenmemesi, rahat konuşamaması gibi kişiler arası iletişim engelleri ailedeki iletişimi olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Ailede Kişiler Arası İlişkiler
Ailede bulunan bireylerin iletişimi, onların ruh sağlığını önemli oranda etkiler. Çocukların sağlıklı kişilik gelişimlerini aile içindeki ilişkiler oluşturacaktır. Karşılıklı saygı, sevgi, hoşgörü ve fedakârlığa dayanan ilişkilerle yetişen çocuklar sağlıklı kişilik geliştirirler.
Çocuk aileyi yansıtır. Aile içindeki bireylerin kişilik yapısı çocuğun kişiliğini şekillendirir. Yani aile iletişim becerilerini kullanmazsa çocukta iletişim becerilerini kullanamaz. Dolayısıyla çocuk hem ailede hem de sosyal çevrede sürekli çatışma içine girer.
B- Sağlıksız ailede kişiler birbirlerine gerçekte değer vermedikleri ve ayrıca birbirlerine güvenemedikleri için iç dünyalarını rahatlıkla paylaşamazlar. Bu nedenle sağlıksız ailede iletişim dolaylıdır, belirsizdir ve dürüst değildir; yalan çoktur. Savunucu iletişim sağlıksız ailenin en belirgin özelliğidir.
Bunlar: 1)biyolojik işlev, 2)psikolojik işlev, 3)eğitim işlevi, 4) toplumsal işlev, 5) kültürel işlev ve 6)ekonomik işlevdir.
Aile yaşamında önemli olan sevgi, saygı, güven sadakat, fedakârlık gibi aile değerleri, dinlerin de tavsiye ettiği ve aile hayatındaki önemini vurguladığı değerlerdir. Din, faydalı aile davranışları ve olumlu aile yaşamını destekleyen bir inanç sistemi sağlar.
Sağlıklı bir evlilikte eşlerin birbirine koşulsuz destekte bulunması, gerektiğinde takdir etmekten, onaylamaktan çekinmemesi, birbirlerine ve birbirlerinin fikirlerine karşı anlayışlı-hoşgörülü davranmaları, empati yapmaları, işbirliği içinde olmaları, sadakat duygusunun bulunmasıyla birlikte sevgi ve saygının da eksik ...
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Olumlu iletişim becerileri geliştirilirse kişiler arası ilişkiler güçlenir, çatışmalar etkili bir şekilde çözümlenebilir. Liderlik yetenekleri artırılır, iş birliği ve takım çalışması büyük ölçüde teşvik edilir. Anlayış ve empati oluşturur, kendine güven duygusunu artırır ve daha iyi iş fırsatları yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri