Savaş veya zulüm sebebiyle ülkelerinden kaçmak zorunda kalmış ve geri dönemeyecek durumda olan kişilerin Türkiye'de sığınma hakkı vardır. Bunun için Türkiye Devleti'nin sığınmacılarla ilgili görev verdiği resmi kurum olan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (GİGM) müracaat edip bir sığınma başvurusu yapmanız gerekir.
Mültecilik, hukuki bir statüdür. Mülteci olduğu iddiasıyla ülkesini terk eden ama mültecilik statüsü başvurusu sonuçlanmamış kişiler "sığınmacı" olarak adlandırılır. Mülteci ise sığınma başvurusu kabul edilen kişidir.
Yaşadıkları ülkede cinsel, ırksal, dinsel, politik, kültürel vb ayrımcılıklara uğradığını gösteren belgelerle hakveren ülkelerin adlî makamlarına başvuran kimselerin başvuruları ülkenin ilgili komisyonlarınca incelenir ve eğer kabul görürse kişiye sığınma hakkı verilir.
Ancak ülkenizde ya da bulunduğunuz ülkedeki durumlardan dolayı sizin baskı, tehdit, zulüm, ötekileştirme, can korkusu ve takip vb. durumlarından dolayı ülkenizde ya da geldiğiniz ülkede güvende olmadığınıza inanılırsa size iltica hakkı verilir.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
İlgili 45 soru bulundu
Tanınmış bir mülteci veya iltica hakkı verilmiş bir birey olarak, size üç yıl geçerli bir oturum izni verilecektir. Geçici koruma ya da sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasal hakkına sahip kişiler ise genellikle bir yıl geçerli bir oturum izni alırlar.
İltica başvurunuz reddedilirse, veya ikincil koruma statüsü tanınmasına rağmen siz mülteci statüsü hakkınızın olduğunu düşünüyorsanız, İtiraz Mercii nezdinde (2. derece) bu karara itiraz etme hakkına sahipsiniz.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
Pasaport • Kimlik belgesi • Okul kimliği • Doğum belgesi • Sürücü belgesi • Nüfus kayıt örneği • Aile cüzdanı • Evlenme belgesi • Askerlik cüzdanı • Personel kimlik kartı • Üyelik kartı • Çalışma belgesi • Karneler (karnenin yalnızca bir kopyası yapılacaktır ve iltica başvurunuzdan sonra aslı size geri verilecektir.)
Türk mültecilerin yarısı Almanya'da
Bu da toplam kabullerin yüzde 47'si demek. İkinci sırada 8 bin 975 (yüzde 17) kabul ile Fransa var. Hollanda 4 bin 630 başvuruya olumlu cevap verirken İtalya 3 bin 965; Belçika da 3 bin 330 kişiye iltica hakkı tanıdı. Yunanistan ise bin 325 kabul ile sekizinci sırada.
İLTİCA ETMEK SUÇ MU? 28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır. Ancak bunun yasal olabilmesi için ilgili prosedürleri takip etmesi gerekir. İllegal yolla ülkeye girişler iltica kabul edilmez ve yasal değildir.
İltica başvurunuz kabul edildiyse, örneğin mülteci, iltica hakkı veya geçici koruma hakkı kazanmış biri olarak tanındıysanız, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir çalışan veya serbest meslek sahibi olarak çalışabilirsiniz.
Kimler aile ilticası için başvuruda bulunabilir? Aşağıdaki kişiler aile ilticasında bulunabilirler: Eşler ve partnerler. Reşit olmayan bekâr çocuklar (aile ilticasına başvurdukları sırada 18 yaşın altında ve bekâr olmaları gerekir)
Bunlar, yaşama hakkı, işkence ve kötü muameleden korunma, vatandaşlık hakkı, hareket özgürlüğü hakkı, ülkeyi terk etme ve ülkeye geri dönme hakkı ve zorla geri gönderilmeme hakkını içerir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun “Geçici koruma” başlıklı 91. maddesine göre; “Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma sağlanabilir.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki mülteci statüsüne sahip insanlara bakıldığında, bir insanın mülteci olarak kalma süresi ortalama 17 yıl sürmekte. 50 yıldır mülteci statüsünde yaşamakta olan insanlar var.
Sığınma başvurunuzu gerçekleştireceğiniz yetkili makamlar Bölgesel Sığınma Ofisleri ve Sığınma Şubeleridir. Eğer bir Kabul ve Kimlik Teyit Merkezinde (KYT) bulunuyorsanız, başvurunuz KYT memurları tarafından da kayıt altına alınabilir. Uluslararası Koruma başvurusu şahsen gerçekleştirilir.
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
Asylum merkezinde alınan bu son parmak izi tarihi üzerinden 6 ay geçmesi gerekir. Yani Polis karakolunda alınan parmak izi artık hükümsüzdür. – Sınır geçişlerinde sınır karakollarında ülkeye kaçak girişle ilgili işlem yapılmakta, iltica yol mülakatına benzer sorular sorulmakta, oturum mülakatına benzer sorulmaktadır.
Eğer LGBTİ+ bireyler veya kadınlar, ülkelerinde cinsel yönelim veya cinsiyet temelli şiddetin bir sonucu olarak homofobi, transfobi, cinsel saldırı, ev içi şiddet, aile baskısı gibi durumlarla karşılaşıyorlarsa, iltica başvurusunda bulunma hakları vardır.
İltica başvurusunda bulunmak istediğinizi beyan ettikten sonra, artık sığınmacı olarak kabul edilirsiniz. Daha sonra kaydınızın yapılması için, ilk varış merkezine götürüleceksin. Ya da, böyle bir merkeze kendi başınıza gitmeniz için size bir belge ve bir bilet verilecektir.
Eğer başvurunuz "kabul edilemez" ("unzulässig") veya “temelsiz olduğu açık olan" („offensichtlich unbegründet”) gibi gerekçelerle reddedilirse, yetkili idare mahkemesine başvurmak ve "acil temyiz" ("Eilantrag") yapmak için bir hafta süreniz vardır.
Buna göre mültecilik başvurusu sonuçlanmadan gönüllü geri dönüşe karar veren kişilere 12 ay boyunca aylık 1200 Euro ve eğer 12 yaş altı çocukları varsa her biri için de 600 Euro verilecek. Mültecilik başvurusu tamamlanmış ve reddedilmiş kişilere ise aylık 800 Euro ve 12 yaş altı çocuklarına da 400 Euro verilecek.
Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yapan Türk vatandaşlarının sayısı artmaya devam ediyor. Ekim ayında sadece Almanya'ya 9 bin 692 Türk vatandaşı iltica etti. 2023 yılında Almanya'ya ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı ekim ayı itibariyle 45 bini geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri